Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Їздити в РФ і Білорусь небезпечно, Москва перейшла до тотального вербування українців

Категорія:

Спецтема:

Майже 2 млн українців перебувають у Росії на заробітках, розповів голова Служби безпеки України 50-річний Василь Грицак 23 серпня. Багатьох можуть використати російські спецслужби.

— Не розумію хлопців, які вчора стріляли в російських окупантів, а сьогодні їдуть туди заробляти кляті гроші, — каже екс-заступник голови СБУ Олександр Скіпальський, 72 роки. — Колишні бійці АТО ризикують. Російське правосуддя завжди може звинуватити їх у тероризмі.

— Ми проводимо контррозвідувальну роботу після повернення заробітчан із Росії. Опитуємо їх. Кількість спроб вербування й завдання, що перед ними ставить РФ, вражають, — каже Грицак.

ФСБ заманила до Росії трьох колишніх бійців АТО, повідомили в СБУ 17 серпня. Жителям Дніпропетровської області Юрієві Бондарю, Сергію Морозову та Станіславові Юркевичу запропонували виїхати в Росію на будівельні роботи. Пообіцяли високі гонорари. На хлопців планували "повісити" диверсії чи теракти в Москві й інших містах Росії. В Україні організацією їхнього від'їзду займалася жінка — агент ФСБ. У Москві хлопців зустрічав її спільник. Обох затримали українські спецпризначенці.

— Мав бути обов'язково якийсь великий теракт або диверсія зі значними жертвами, — говорить Василь Грицак. — Хлопці вчасно зрозуміли, як їх хочуть використати. Втекти з Москви їм допомогли російські друзі.

— Наші бійці не повинні з'являтися на території Росії, — каже Олександр Скіпальський. — Вберегти себе від таких вербувань неможливо. Російські спецслужби наполегливі. Один варіант — не їхати туди. Хочеться на заробітки — вирушайте у Європу. Проте молодь може заробити і в Україні.

Росіяни перейшли майже до тотального вербування українців. Прагнуть створити з тих людей підпільні ­диверсійно-терористичні групи.

Якщо комусь із українських артистів або митців Росія сприяє у проведенні концертів, їх уже "просвітили" російські спецслужби. Як варіант — для російської агітації в Україні. Вони роблять це для того, щоб розділити українське суспільство.

24 серпня киянин 19-річний Павло Гриб поїхав до білоруського міста Гомель на побачення з дівчиною із російського міста Сочі. Познайомився з нею в інтернеті.

Кордон хлопець перетнув без перешкод. Далі слід губиться.

"Павло збирався повернутися того ж дня. Коли не приїхав і наступного, я подався до Гомеля на пошуки, — написав батько хлопця, колишній офіцер Держ­прикордонслужби, а нині військовий капелан Ігор Гриб у "Фейсбуку". — Там з'ясував, Павло перебуває в розшуку за статтею Кримінального кодексу Росії. А саме — терористичний акт. Ініціатором справи є ФСБ Краснодарського краю. Зрозумів, Павла виманили до Гомеля. Він не брав участі в бойових діях на Донбасі. Має інвалідність, постійно приймає ліки. Без них може померти".

Запросити на побачення хлопця 17-річну росіянку змусила ФСБ.

— Усе було підлаштовано. Мене шантажем направили в Білорусь. Ми спілкувалися на таку тему, як націоналізм. Проти мене порушили справу за розмову з ним — теж стаття "тероризм". Про це не можу розповідати, бо підписала документ про нерозголошення, — говорить дівчина журналістам ТСН.

Павла не затримували й не тримають за ґратами, запевнили українське МЗС білоруські силовики. Українська прокуратура почала розслідування за статтею "умисне вбивство". Хлопця можуть утримувати в будівлі Управління ФСБ Краснодарського краю, припустив російський адвокат Марк Фейгін. Мовляв, невдовзі російські спецслужби можуть заявити — хлопець сам приїхав до Росії, і лише тоді його заарештували.

"Кілька тижнів тому в Україні з помпою приймали президента Олександра Лукашенка заради запевнень, що Україні з боку Білорусі нічого не загрожує, — пише експерт-міжнародник 45-річний Богдан Яременко у "Фейсбуку". — Моральний рівень союзників Росії та Білорусі після "зеленого коридору" під Іловайськом не обговорюють.

Створювати провокації з 19-річним інвалідом — саме їхній рівень. Але є питання до української держави.

Перш за все, не чути жодних застережень про загрози в подорожі громадян до Білорусі. Рекомендації по Росії є. А з Білоруссю на догоду дипломатії Порошенка, для якого президент Лукашенко — друг, гратимемося й далі.

Оскільки Мінськ є небезпечним для українців, слід відмовитися від посередницьких послуг Білорусі в переговорах щодо війни між Україною та Росією".

Наші інтереси: 

Білорусії не можна довіряти.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Мене вражає і шокує рівень розуміння нинішньої ситуації батьком хлопця... !!!

Цитата:
колишній офіцер Держ­прикордонслужби, а нині військовий капелан Ігор Гриб

Цитата:
24 серпня киянин 19-річний Павло Гриб поїхав до білоруського міста Гомель на побачення з дівчиною із російського міста Сочі. Познайомився з нею в інтернеті.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Мене вражає і шокує рівень розуміння нинішньої ситуації батьком хлопця... !!!

Цитата:
колишній офіцер Держ­прикордонслужби, а нині військовий капелан Ігор Гриб

Цитата:
24 серпня киянин 19-річний Павло Гриб поїхав до білоруського міста Гомель на побачення з дівчиною із російського міста Сочі. Познайомився з нею в інтернеті.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!