Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Києві назвали вулицю на честь “кіборга” Брановицького, а сквер - волонтерів АТО

Для вшанування пам᾽яті видатних українців депутати Київради 10 листопада затвердили рішення про низку перейменувань. Зокрема, вулиця Перспективна в Печерському районі перейменована на вулицю Ігоря Брановицького.

Ігор Брановицький (нар. 1976 р. в Києві, жив на Печерську) був кулеметником 90-го окремого десантного штурмового батальйону “Житомир” 81-ї десантно-штурмової бригади, захищав Донецький аеропорт.

Під час оборони ДАП витягнув на собі двох поранених із нового терміналу (серед них старшина Анатолій Свирид), повернувся назад і був захоплений у полон. За повідомленнями очевидців, після тортур та знущань бойовиків над його побратимами Брановицький добровільно визнав себе кулеметником, якого розшукували терористи, аби розправитися з ним. Після катування Ігоря 21 січня 2015 року двома пострілами в голову застрелив російський терорист Арсен Павлов на прізвисько Моторола. 

Ігор Брановицький є протитипом одного з героїчних персонажів роману Сергія Лойка “Аеропорт”.

У березні киянин був ідентифікований серед загиблих, яких вивезли з Донецька.

Президент Петро Порошенко нагородив Брановицького посмертно орденом “За мужність” III ст. (23 травня 2015) та званням Герой України з орденом “Золота Зірка” (23 серпня 2016) — за виняткову особисту мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі. Народний герой України (2015).

Раніше народний депутат Андрій Тетерук пропонував перейменувати на честь Брановицького більш престижну вулицю Патріса Лумумби на Печерську. Однак її переназвали на честь Папи Івана Павла ІІ.

Вулиця Перспективна (протяжність 660 м) розташована в місцевості Саперне поле, що вважається “глибинкою” Печерська. Пролягає від вулиці Івана Павла II до вулиці Чигоріна; до неї приєднується Тверський тупик. На вулиці багато малоповерхової забудови та виробничих об’єктів.

Також Київрада 10 листопада ухвалила рішення про перейменування бульвару Івана Лепсе на бульвар Вацлава Гавела (у Солом᾽янському районі), вулиці Софії Перовської – на вулицю Євгенії Мірошниченко (у Шевченківському).

За словами керівника апарату КМДА Володимира Бондаренка, зазначені перейменування пройшли всі необхідні процедури, зокрема громадське обговорення. Наприклад, перейменування вулиці Перспективної підтримали 80% киян, що взяли участь у його обговоренні.

Окрім того, безіменну площу на перетині вулиць Маршала Малиновського та Добрининської у Оболонському районі найменовано площею Леоніда Телятникова, який захищав українців під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

Також скверу на перетині Стратегічного шосе та проспекту Науки в Голосіївському районі присвоєно назву Сквер імені волонтерів АТО, а скверу на Володимирському проїзді, 1 – назву Литовський.

“Ми не матимемо перспективи, поки не навчимося честити свої героїв”, – наголосив Володимир Бондаренко.

За інформацією Департаменту фінансів КМДА, перейменування не потребує додаткового виділення коштів із міського бюджету.

Рішення набуде чинності після офіційного оприлюднення в газеті “Хрещатик”.

Наші інтереси: 

Потихеньку втілюємо принцип Конфуція про виправлення імен. Хоч із великим запізненням.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи