Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Прощавай, Кремнієва долино! Привіт, Кремнієве місто!

Категорія:

Світ:

В той час, як Сполучені Штати повільно виходять з Великої рецесії, насамперед у містах та міських районах, у географії поширення інновацій відбувається своєрідний зсув.

Протягом останніх п'ятидесяті років ландшафт інновацій був втілений у регіонах типу Кремнієвої долини - приміські коридори просторово ізольованих корпоративних кампусів, куди дістатись можна було тільки на машині, де майже не приділялось уваги якості життя або «рівнодоступності» місць роботи, житла та відпочинку.

Сьогодні ця модель є застарілою.

Інноваційні компанії і талановиті працівники переоцінюють фізичні активи і атрибути міста. З’являється нова просторова географія інновацій, і у 2014 році вона досягне своєї критичної маси, коли отримає визнання і поширення.

Ця нова модель - інноваційний округ – поєднує в собі проривні інституції та передові інноваційні фірми разом з супутніми підтримуючими компаніями, бізнес-інкубаторами, багатофункціональними корпусами, офісами, магазинами та іншими міськими зручностями 21 століття.

Такі інноваційні округи вже можна знайти в ділових центрах і пригородах Атланти, Кембриджу, Детройту, Філадельфії, Сан-Франциско та Сент-Луїса, де існуючі кластери передових дослідницьких університетів, медичних комплексів, технологічних та творчих фірм сприяють розширенню бізнесу одночасно з житловим та комерційним зростанням.

Другий тип інноваційного округу народжується в таких містах, як Бостон і Сіетл, де старі практично закинуті промислові районі нині змінюють свій імідж і відроджуються за рахунок використання їх зручного розташування поряд з набережними та біля траспортних коридорів.

Треті розвиваються в традиційних приміських наукових парках, таких як Research Triangle Park поряд з Raleigh-Durham, якій намагається створити такий урбаністичний простір, де поєднуються переваги наявності спільного простору для прогулянок працівників з перевагами близького сусідства фірм і завдяки цьому – зростання можливостей для співпраці.

Чому це відбувається? Глибокі демографічні, економічні та культурні зрушення радикально змінюють уподобання і фірм, і людей, створюючі нові зв’язки між економічною вигодою та формуванням простору.

Типова родина епохи приміського життя - подружня пара з дітьми шкільного віку. Сьогодні таких лише 20 відсотків, в той час, як у 1970-х таких було 40 відсотків. Сьогодні під «якістю життя» все частіше розуміють такі речі, як близкість розташування ресторанів, роздрібної торгівлі, культурних та освітніх установ, а також інші міські зручності. Молоді фахівці пізніше заводять сім’ю, але в той же час потребують насиченого вуличного життя, історичних кварталів та громадського транспорту.

Водночас, наша відкрита, інноваційна економіка потребує близькості та інтеграції, де знання може легко циркулювати між, всередині та вздовж кластерів, фірм, робітників та супутніх інституцій. Зі зростанням покоління відкритих інновацій та мережевих ідей потреба у співпраці поширилась на наукоємні галузі, такі як хімічна промисловість, біотехнології, телекомунікації та напівпровідники. Сьогодні жодна компанія не в змозі опанувати всі знання, що їй потрібні. Інновація спирається на мережу співпрацюючих фірм. Коротше кажучи, компанії повинні співпрацювати, щоб успішно конкурувати.

Всі ці тенденції разом кардинально змінюють характер того, як взаємодіють фірми та люди, як поширюються ідеї, як фізично влаштовані простори – офіси, дослідні лабораторії та бізнес-інкубатори. Інноваційні округи використовують ре-дизайн будівль та офісних просторів, щоб підтримати співпрацю та відкритість до інновацій, і вони створюють фізичну та соціальну платформу для зростання підприємництва – простори для інкубаторів, місця для співпраці, соціальної мережі, змагання продукції, технічної підтримки та наставництва.

Одночано розмивається кордон між приватним та публічним простором. Коли Zappos – гігінт он-лайн торгівлі, що виріс у районі Лас-Вегаса Henderson (Невада) – шукав у 2010 році нову штаб-квартиру, CEO Тоні Сейх (Tony Hsieh) шукав більш компактне робоче місце для збільшення контактів та співпраці робітників. Для нього це означало не просто відкритий простір на поверсі та зручності в офісі, але переїзд штаб-квартири (разом із 2 тисячами працівників) у район Лас-Вегаса Fremont East у колишню будівлю муніципалітету. Він узгодив цей переїзд з новим приватним інвестиційним фондом (не пов’язаним з Zappos) Downtown Project, щоби створити компактне, багатофункціональне вільне для проходу середовище, привабливе для нових стартапів близкістю до штаб-квартири і створююче більше просторів для проживання і для співпраці у цілому окрузі. «Ідея “давайте створимо кампус” перетворилась в ідею “давайте створимо місто”» - каже Сейх.

Міста і фірми, які ігнорують ці тенденції, ризикують втратити і своїх працівників, і свої громади. Візьміть Google, чий корпоративний кампус розташований у передмісті Mountain View, і через це змушений організувати автобусне сполучення для своїх працівників, що живуть в центрі Сан-Франциско, викликаючи у багатьох питання щодо доцільності у довготривалій перспективі їхнього проживання в місті (або, навпаки, чуток про те, що інтернет-гигант планує перебратись у центр міста)

Інноваційні округи являють собою глибоке, структурне зрушення у фізичному ландшафті місць роботи і проживання. Обидві ці складові є конкурентними просторами і «крутими» місцями, що втілюють у собі сам сенс існування міст – аккумуляція талановитих, рухомих людей, які перетворюють ідеї і знання у те, що історик урбаністики сер Пітер Голл (Peter Hall) називає «динамічним процессом інновації, копіювання та вдосконалення»

За останні кілька років ідея інноваційного округу прижилася в кількох містах в авангарді інновацій у Сполучених Штатах. Я думаю, що у 2014 році вона, як і решта столичних винаходів, буде поширюватись, копіюватись і вдосконалюватись по всій країні.

Брюс Кац (Bruce Katz) - віце-президент Інституту Брукінгса і співавтор книги «The Metropolitan Revolution». Ця стаття – коротка вижимка з неї. Стежіть за Брюсом на Твіттері @bruce_katz .


Джерело: Big Idea 2014: Goodbye Silicon Valley, Hello Silicon Cities

Переклав Володимир Щербина

 
В тему:

Пітер Тіль: Що таке стартап

Віртуальний стартап Вишня Борія

Вара – постіндустріальний монастир

Творчий клас

Пряма трансляція з IT-намету на Майдані

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Кабан Іклан.
0
Ще не підтримано

Зовсім недавно була стаття, про банкрутство Детройту. Тепер біля Детройту - іноваційне місто.
Трипільцям приходилось спалювати свої міста, для очищення території, перед переселенням в нове, цікаве місце. Зараз нічого й палити не треба, афроамериканці все зачищають. Автоматизація рутинних процесів :-)

Коментарі

Зображення користувача Кабан Іклан.
0
Ще не підтримано

Зовсім недавно була стаття, про банкрутство Детройту. Тепер біля Детройту - іноваційне місто.
Трипільцям приходилось спалювати свої міста, для очищення території, перед переселенням в нове, цікаве місце. Зараз нічого й палити не треба, афроамериканці все зачищають. Автоматизація рутинних процесів :-)