Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Правоохоронну систему треба знищити до основи та підпорядкувати громаді

Правоохоронні органи перетворились в злочинну організацію, яку треба знищити. Натомість необхідно створити докорінно нову систему. Про це в інтерв'ю сказав директор "Інституту міста" Олександр Сергієнко.

Про що свідчать події у Врадіївці?

- Настільки красномовні ці події, що навіть ніяково повторювати. Це свідчить про те, що органи охорони правопорядку перетворились в злочинну організацію. Цьому є безліч фактів. Чого варта лише ситуація в Семиполках, коли було вбито міліціонера. Таких випадків багато, що свідчить про те, що міліція перестала виконувати свої функції. Фактично вона вмерла. Замість цієї міліції необхідно створювати іншу службу охорони громадського  порядку.

За останні роки у Врадіївці було зґвалтовано три дівчини. Проте реакції не було, винних не було покарано. Чому люди повстали саме зараз?

- Будь-які масові збурення – не прогнозовані. Організувати просто так їх дуже складно. Ймовірно, що наступила певна критична маса. Як і у фізиці при ядерній реакції, коли збирається критична маса – відбувається вибух. Теж саме й мало місце й тут. Очевидно, що все це відбулося не на рівному місці, а стало наслідком низки злочинів, які лише зараз почали випливати. Наприклад, стало відомо, що за останні роки там відбувалося не одне зґвалтування, вбивство. Там творилося відверте беззаконня, і, напевне, ця подія стала останньою краплею, яка переповнила чашу народного гніву.  Корінь зла знаходився саме у відділку, де і зібралися злочинці у мундирах.

Правоохоронні органи дозволяють собі таку поведінку, і це не поодинокий випадок. Чи можуть повторитись такі повстання в інших регіонах?

- Невідомо, бо люди хоч і терплячі у нас, проте, якщо відбудеться щось подібне, то наслідки можуть бути страшними. Передумови у нас для цього давно перезріли. Міліція у нас давно стала знаряддям "кришування" бандитів, придушення чесного бізнесу.

Які висновки варто зробити владі?

- Висновок можна й треба зробити лише один – ця система "прогнила". Її треба знищити до основи, і на місцевому рівні створити таку міліцію, яка би була підпорядкована громаді, і жодного підпорядкування ані району, ані області.

А стосовно всієї структури правоохоронної системи, то це окреме велике завдання. Силові структури, як і в кожній цивілізованій країні, мають бути конкурентні, боротися за дотримання закону, а не за дотримання інтересів свого міністра чи президента. Лише вільна конкуренція між службами безпеки, між судами, між прокуратурами здатна змінити наше суспільство. Наше суспільство зміниться лише тоді, коли створить таку систему охорони права, закону, демократії.

Наскільки вірогідною є реалізація такого сценарію?

- Доволі вірогідно. В багатьох країнах є місцева поліція. В США шерифи, прокурори, судді – обираються населенням. І вони є незалежними від органів центральної влади, бо підпорядковуються закону. Це один із елементів побудови демократії.

Наскільки були правильними дії міністра Захарченка в цій ситуації? В опозиційному таборі говорили про відставку міністра.

- Дії міністра взагалі складно кваліфікувати, бо він людина цієї системи. Він сам створив такі умови, що йому надсилали брехливі рапорти. Адже перший рапорт про події у Врадіївці свідчив про двох фігурантів, і ні слова про зґвалтування. Це система, яка працювала роками. Треба не Захарченка міняти, а всіх – з верху до низу.
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи