Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Нашим політикам тепер є з чого вчитись

Категорія:

У Львові відбулася презентація видання послання Митрополита Андрея Шептицького «Наша Державність. Як будувати Рідну Хату», котре упорядкувала історик та релігієзнавець Оксана Гайова. І хоча сама книга була написана ще в грудні 1941-го року, думки та повчання Українського Мойсея не втратили своєї актуальності – сьогодні вони такі ж важливі, як і тоді, коли він їх написав.
Загальновідомою назвою цієї праці є «Як будувати рідну хату», але нещодавно було знайдено оригінал, де Митрополит Андрей своєю власною рукою підписав цей документ як «Наша Державність». Очевидно, цю книжку було б корисно прочитати нинішній владі, адже й справді, вона написана наче посібник для закладання моральних цінностей кожного патріота та держави загалом.

- Україна, хоча й вільна та незалежна, все-таки перебуває у складній ситуації з огляду на політичне й економічне життям разом із соціальними негараздами, особливо зважаючи на моральне здоров’я своїх громадян. Документ «Наша Державність» подає вказівки, як вийти зі складного становища, як морально оздоровити жителів України, - каже Апостольський Екзарх Михаїл Гринчишин.

Мирослав Откович, співзасновник Мистецького фонду імені Короля Данила зазначив: «Ця книжечка за своїм змістом може бути великим томом і підручником, і посібником для нашого життя на кожен день. Я думаю, що, якщо знайшлися б такі політичні сили в Україні, які могли б осягнути це, ми не мали б таких проблем, які ми маємо кожен день, кожен тиждень, кожних п’ять років. На превеликий жаль, зараз більшість кандидатів в депутати не говорить про духовність, про культуру та про інші аспекти суспільного життя, які напевно мали би бути на першому плані. Є дуже багато прикладів, коли нехтування якраз тими темами приводить до повного краху, до нереалізовування ідей, яка б сильна партія не була. Мені хотілося б звернутися до нашого Міністра освіти і сказати, що це велика ганьба, це великий стид, тому що крок за кроком ця людина руйнує те, що так довго будувалося».

Юрій Підлісний, викладач Українського католицького університету додав: «Ця праця, можливо, не була актуальною під час Другої світової війни, бо хто міг подумати, що, коли дві великі імперії зійшлися в двобої, можна говорити бездержавній нації про її державність. Але заслуга Андрея Шептицького в тому, що він поставив питання державності після не зовсім вдалих змагань за державність він ставить його все одно, тобто, говорить, що це є на часі. Він ставить питання про фундамент, на якому цю рідну хату, рідну державу можна будувати. Отже, ця праця має ту важливість, що вона закладає ідеали. Відповідно до нашого часу, необхідно поставити собі запитання – а що є цим фундаментом для України в 2010-му році? В цій книжечці йдеться і про провідну верству, тобто про державну еліту, якими якостями повинна володіти ця державна еліта, тут є питання, які наша нинішня влада, на жаль, хоче зруйнувати».

Марія Миць
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи