Володимир Майборода's picture
Володимир Майборода
  • Visits: 5
  • Hits: 5

Постановка досліду "Яблуня і ЖС"

Відповідь на запит пана Василя Глода від 11 Січень, 2015 - 20:34 стосовно постановки досліду з яблунею, який для зручності сприйняття продублюю нижче.

Table of Contents

Запит

Пане Володимире, маю до Вас питання, як до фахівця. Минулого року я хотів дослідити вплив читання Живого Слова на урожайність яблук. У нас яблука родяться через рік. Минулого року умови для дослідження були підходящі, бо урожай яблук мав бути дуже скромним, або взагалі ніяким. Я розумів, що для яблуні мусить бути щось сильніше, ніж прочитати 9 разів через енергосоти слово "яблуня". Для такого випадку придумав спеціальну матрицю.
1 етап освячення простору, використовуються цифрони, звукони, інформосоти і енергосоти.
2 етап прочитуються через енергосоти наступні слова, які об"єднуються Джерелом Розгортання.
"Плоди яблуні зароджуються цвітуть запилюються виростають дозрівають". 
3 етап Вогняне полотно Підйом, Вогняне Полотно Творення і Вогняне Полотно Світлова Допомога".
4 етап прочитується через енергосоти, об"єднуючи слова Джерелом Єднання.
"Єднання Творцем Всесвіту".
Я прочитав цю матрицю десь за два тижні, як появилися бруньки, можливо це запізно? 
Весною яблуня зацвіла, але не дуже рясно. У другій половині травня у нас випав сильний град і знищив увесь цвіт. Експеримент невдався. Експеримент можна буде повторити через рік, бо цього року урожай яблук буде нормальним. В зв'язку з цим я хотів би отримати від вас поради з цього приводу.

Василь Глод, учасник проекту "Дослідницька лабораторія ТГ"

Відповідь

Шановний пане Василю, РаДію разом з Вами в устремлінні дослідити проблему, а саме підвищенні врожайності яблуні!!!

Консультування моє стосуватиметься більше яблуні )). Стосовно практики "Живого Слова", бачу, у Вас практики набагато більше - тут саме Ви можете доповнити нашу "Дослідницьку лабораторію ТГ".

Як на мене, Ви правильно зрозуміли суть проблеми. Підбір етапів матриці Вами зроблений з гарною логічною побудовою. Вимогу-прохання у 2-му етапі відчули/сформулювали також добре - "Плоди яблуні зароджуються цвітуть запилюються виростають дозрівають".

Майже в такому порядку і відбуваються природні процеси формування врожаю яблуні.

А якщо точніше, то з початком вегетації рослина проходить різні фенологічні фази (фенофази). Спочатку відбувається розпускання бруньок, потім цвітіння (яке відбувається у наступні фази: розкривання брунькових лусочок, фаза "зеленого конуса", поява суцвіття, висунення бутонів, виокремлення бутонів, поява віночка квітки, розкривання віночка, цвітіння), потім слідує фенофаза розпускання вегетативних бруньок і ріст пагонів, далі формування бруньок, зав'язування й розвиток плодів, опадання зав'язі (у три етапи), дозрівання насіння в плодах (що сигналізує про можливий початок збору плодів), диференціація генеративних (плодових) бруньок. 

Тут, слід врахувати, що початок диференціації плодових бруньок багаторічних деревних плодових рослин (яблуня) відбувається задовго до початку плодоношення поточного року. А саме, кісточкові - з третьої декади червня – першої половині липня минулого року, зерняткові - з кінця липня. І триває аж до початку розпускання бруньок наступного року.

Пане Василю, з урахуванням фізіології плодоношення яблуні, 2-й етап Вами складеної матриці, можна було б сформулювати у наступній логічній послідовності:

"Яблуня інтенсивно (рясно) цвіте
квіти запилюються
зав'язь запліднюється і розвивається
плоди наливаються і дозрівають".

Прочитувати ж відповідно адаптовані матриці, думаю, варто було б також кілька разів за рік, що в свою чергу дає нам кілька варіантів досліду. 

Наприклад: 

  1. Після цвітіння перед диференціацією генеративних бруньок (з метою формування врожаю наступного року): (місце для слів 2 етапу ЖС);
  2. Після збору врожаю (з метою покращення зберігання плодів і підготовки дерев до стану спокою): (місце для слів 2 етапу ЖС);
  3. Під час глибокого спокою (з метою захисту від зимових морозів): (місце для слів 2 етапу ЖС)
  4. Під час вимушеного спокою (захист від шкідливих перепадів температур взимку): (місце для слів 2 етапу ЖС)
  5. Під час цвітіння (захист від заморозків і активізація цвітіння): "Яблуня  інтенсивно (рясно) цвіте квіти запилюються зав'язь запліднюється і розвивається плоди наливаються і дозрівають".

Пане Василю, пропоную Вам створити відповідні матриці для відповідних етапів формування, розвитку та закріплення врожайності яблуні. 

Тепер увага!
Для чистоти експерименту слід було б прочитувати відповідні матриці з наявністю контролю - одне з дерев яблуні обов'язково має "не чути" жодної з матриць! 
Друге дерево - має "чути" матрицю лише першого варіанту (1- після цвітіння перед диференціацією генеративних бруньок). Третє дерево - "чути" матрицю лише другого варіанту (2- після збору врожаю). Відповідно, четверте дерево має "чути" матрицю лише третього, п'яте - четвертого, шосте - п'ятого варіантів, а сьоме - усіх п'яти варіантів. 
Надалі, коли отримаємо перші результати, дослід можна деталізувати ще більше - передбачивши різні поєднання/комбінацій варіантів.

В ідеалі(!) слід було б передбачити для кожного з варіантів хоча б по три дерева з метою забезпечення аналітичної повторності для послідуючої статистичної обробки результатів дослідження ;). Тобто, для наведеної схеми досліду треба мати 21 дерево яблуні одного віку і ступеня розвитку, одного сорто-підщепного комбінування, на ділянці з одним типом ґрунту, однією системою догляду, тощо.

Запитуйте ще! ))


Якщо вам сподобалася дана публікація можете підтримати її Щедрими дарами
на картковий рахунок у ПриватБанку
4731 1856 0217 7120
і Хай зрадіє Всесвіт!


 

Наші інтереси: 

Усі здогадки перетворювати на Знання науковими методами.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Василь Глод's picture
0
No votes yet

Дякую, пане Володимире, за такий детальний аналіз. Для мене велика несподіванка, що з липня місяця триває процес зародження нових плодових бруньок. Як пояснити це для сортів яблук, які дозрівать у вересні. На дереві є плоди, проходить процес їх дозрівання, а внутрі дерева зароджуються нові плодові бруньки? Ваші поради постараюся використати в майбутньому.

Радіймо!

Comments

Анатолій Висота's picture
0
No votes yet

От що значить НАУКОВА АГРОНОМІЯ! Це для мене відкриття, що процес від бруньки до яблука триває не від весни до осені, а 2 або й більше років! Друге: тому саме вивчення впливу ЖС варто розпочати з простого: із овочів, наприклад, огірків. Сподіваюсь тут процес триває таки від весни до осені, друже Володимире?

Володимир Майборода's picture
0
No votes yet

1)Скоріше "від закладання і диференціації бруньки" і не більше року (у яблуні).

2)Розпочинати можна у різних напрямах і рівня складності. Хіба у нас не група-компанія?! Кожен розвиває-вивчає свою частку проблеми, і так разом ми рухаємось до пізнання Законів Всесвіту.

3)Так. Багато овочевих(городніх) культур є однорічними. Огірок також однорічна культура.

4)Ви замовляєте схему досліду для огірка, пане Анатолію? Чи так, для зав'язки розмови? Якщо замовлення, то підтримуючи самодисципліну і організованість розміщуймо свої замовлення на сторінці "!Запрошуємо до участі в проекті "Дослідницька лабораторія ТГ"!"

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.

Володимир Світлий's picture
0
No votes yet

Кажуть перед посадкою дерева потрібно ходити босими ногами у лунці.Коли яблуня виросте і почне плодоносити то маючи інформацію відношень мікроелементів з ніг людини у молододшому,здоровішому віці буде давати омолоджуючі яблука.Яблука будуть мати саме ті мікросполуки організму які були у садівника раніше.
Вважається ,що плодоносити особливо активно починають рослини які отримують біль (негативні умови для існування).Рослина відчуває загрозу і збільшує якість і число насіння ,фруктів...Яблуні розщеплювали коріння і закладали туди каміння.
Важливу роль у розвитку рослин відіграє вода. І справа не в банальному поливі а саме у якісній енергетично і інформаційно правильно насиченій воді.Тут крім Живого Слова потрібно перетворити все зовнішнє середовище.Тоді штучного поливу можна позбутись.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Володимир Майборода's picture
0
No votes yet

Не буду спростовувати чи стверджувати сказане Вами, пане Володимир, однак зауважу, що науковець повинен користуватися перевіреними фактами.

Володимир Світлий каже:
Кажуть перед посадкою дерева потрібно ходити босими ногами у лунці.Коли яблуня виросте і почне плодоносити то маючи інформацію відношень мікроелементів з ніг людини у молододшому, здоровішому віці буде давати омолоджуючі яблука. Яблука будуть мати саме ті мікросполуки організму які були у садівника раніше...

1)Уточніть, що мається на увазі під дією "походити в лунці"? Це у підготовленій до садіння викопаній ямці, чи поверх засипаного коріння саджанця? Бо якщо перший варіант, то це не вважається корисним для нормального укорінення рослини. 2)Якщо вже так хочеться поділитися з рослиною своїми "мікросполуками організму", то можна потримати свої ноги у воді (яка дуже гарно все фотографує) і полити цією водою щойно посаджену рослинку.

3)Саме так. Будь який живий організм на ризик життю реагує відтворенням потомства. Хоча буває й навпаки - від стресу рослина може "скидати" частину (а то й повністю) свого врожаю. Вміння керувати процесами росту й плодоношення рослин визначає майстерність садовода.

Володимир Світлий каже:
...Вважається, що плодоносити особливо активно починають рослини, які отримують біль (негативні умови для існування). Рослина відчуває загрозу і збільшує якість і число насіння, фруктів... Яблуні розщеплювали коріння і закладали туди каміння...

Звичайно. Недарма є приказка "Вода - біда, вода - спасіння". Штучного поливу можна уникнути застосовуючи мульчування, зберігаючи воду від надмірного випаровування, бо "Без води і ні туди, і ні сюди". А добре слово рослини і відчувають добре. Моя бабуся навчала: "- Ходиш по городі і любуйся, і кажи/примовляй "яка морквочка гарна!", "а перчик який зелененький!"."

Володимир Світлий каже:
...Важливу роль у розвитку рослин відіграє вода. І справа не в банальному поливі, а саме у якісній енергетично і інформаційно правильно насиченій воді.Тут крім Живого Слова потрібно перетворити все зовнішнє середовище.Тоді штучного поливу можна позбутись.

Згоден з Вами, Володимире. Все це ми інтуїтивно відчуваємо/здогадуємось ;) однак, щоб комусь довести, маємо правильно поставити дослід і здійснити наукову перевірку. "Довіряй, але перевіряй, щоб знати та й сформувати стійке переконання базоване на цьому знанні - Віру" ...хоча б як гірчичне зерно! ;)
РаДіймо!

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.

Василь Глод's picture
0
No votes yet

Дякую, пане Володимире, за такий детальний аналіз. Для мене велика несподіванка, що з липня місяця триває процес зародження нових плодових бруньок. Як пояснити це для сортів яблук, які дозрівать у вересні. На дереві є плоди, проходить процес їх дозрівання, а внутрі дерева зароджуються нові плодові бруньки? Ваші поради постараюся використати в майбутньому.

Радіймо!

Володимир Майборода's picture
0
No votes yet

Саме так. Процеси плодоношення і закладання майбутнього врожаю у багаторічних рослин відбуваються синхронно і з чіткою закономірністю. У літніх і осінніх сортів яблуні і груші процеси диференціації бруньок і визрівання деревини проходять значно швидше. В якійсь мірі це навіть визначає їх кращу перезимівлю, ніж зимових сортів.

Василь Глод каже:
Дякую, пане Володимире, за такий детальний аналіз. Для мене велика несподіванка, що з липня місяця триває процес зародження нових плодових бруньок. Як пояснити це для сортів яблук, які дозрівать у вересні. На дереві є плоди, проходить процес їх дозрівання, а внутрі дерева зароджуються нові плодові бруньки? Ваші поради постараюся використати в майбутньому.

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.

Анатолій Висота's picture
0
No votes yet

Пане Світлий, щодо сприйняття землею інформації з босих ніг, то це гарно подає Володимир Мегре в творі АНАСТАСІЯ. Коли тримати насіння в роті, то теж передається інформацію плоду від сіяча - сам перевіряв це колись на огірках.

Володимир Майборода's picture
0
No votes yet

А ще, колись, кажуть, жінки носили насіння в мішечку у себе на грудях усю зиму. Причину, з якою це робилося пояснювали тим, що так насіння вигрівалося і мало кращу схожість, а потім і врожай ;)). Певно, що за цілу зиму цьому насінню така енергетика від сіяча переходила, що ого-го!

Пане Анатолію, запитання до Вас, як науковця:
цікаво 1)у чому проявилася "передача інформації плоду від сіяча"?
2)А контроль "без тримання в роті" був? Дякую.

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.

Володимир Світлий's picture
0
No votes yet

Дякую пане Анатолію за Мегре.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Дмитро Керма's picture
0
No votes yet

Цікавий результат такого досліду. Як забезпечити вплив ЖС на сад - це гектари. Можливо варто читати ЖС по місячному календарю?

Періодичність плодоношення старих яблунь можна уникнути їх омолодженням тобто заміною старих скелетних гілок молодими.

Володимир Майборода's picture
0
No votes yet

Вітаю, пане Дмитре!
Спочатку потрібно зафіксувати вплив ЖС на окремих деревах, а потім розвивати дослідження на значно більші площі.

Дмитро Керма каже:
Цікавий результат такого досліду. Як забезпечити вплив ЖС на сад - це гектари. ...

Якщо бажаєте, можу розробити відповідну схему досліду. Будете практикувати і ставати справжнім дослідником!

Дмитро Керма каже:
...Можливо варто читати ЖС по місячному календарю?

Періодичність плодоношення регулюють не лише і не стільки обрізуванням дерев. Щоб плодове дерево плодоносило кожен рік - не можна допускати його перевантаження врожаєм чи надмірного росту внаслідок відсутності врожаю. Не намагайтесь отримати якнайбільший врожай (згадайте як вовк хвостом у ополонці рибку ловив ;) ), бо на наступний рік дерево буде відпочивати. Врожай регулюється також проріджуванням плодів, у певну пору - стимулюванням чи стримуванням росту. Стримуєте ріст - дерево швидше і рясніше плодоносить. Але стримувати ріс занадто сильно - сприяти швидкому старінню дерева.
Тому, треба підтримувати баланс процесів росту і плодоношення!

Цифрона 20
Дуальність
Прискорює – сповільнює,
Штовхає – гальмує,
Тече – зупиняє,
Підіймає та кидає,
Опускає та летить.
Злітаю!

Ну, і звичайно ж, говоріть з деревом. Воно живе, от тільки не ходить;).
І обов'язково відгукнеться на вашу турботу щедрими щорічними дарами!

Цифрона 105
Думка – мислеформа,
Матерії структура.
Оклик – відгук,
Відгук – оклик.
Правила
Причини – Наслідку
Дотримуюсь!

Дмитро Керма каже:
...Періодичність плодоношення старих яблунь можна уникнути їх омолодженням тобто заміною старих скелетних гілок молодими.

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.

Анатолій Висота's picture
0
No votes yet

Друже Володимире, ти запитуєш: Пане Анатолію, запитання до Вас, як науковця:
цікаво 1)у чому проявилася "передача інформації плоду від сіяча"?
2)А контроль "без тримання в роті" був? Дякую.
Відповідаю: огірки вродили якісь крупніші і смачніші від контрольних. Це було давно, здається, років так із 20 тому.

Володимир Майборода's picture
0
No votes yet

То таки контроль був?! Вітаю!
Після цього досліду, всі ці 20 років, так само практикуєш "тримання насіння в роті"? Цікаво.

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.

Володимир Майборода's picture
0
No votes yet

Дякую за відповідь.
Ще одне запитання без відповіді - (див. 4 пункт): https://www.ar25.org/comment/18860#comment-18860

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.