Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 15
  • Переглядів: 18

Ісус Назаретянин народився в батьківській хаті у Назареті

В українські колядки доведеться внести уточнення і згадати про Галілею. Це завдання для нової Української Церкви. Вона має стати українською не лише організаційно, а й за духом. 

181225-rizdvo.jpg

Хрестос народився! Славімо Його!
Хрестос народився! Славімо Його!

Про рік народження Ісуса дає вказівку євангеліст Лука, коли описує хрещення Ісуса в Йордані: «П’ятнадцятого року правління кесаря Тиберія... Ісус, починаючи, мав з тридцять років» (3.1, 23). Тиберій став римським імператором 19 вересня 14 року. Євангеліст користувався звичаєвим галілейським календарем, згідно з яким рік починається на весняне рівнодення, тобто 22 березня. Тож 15-рік означає проміжок від 22 березня 29 року до 21 березня 30 року. У цей час Ісусові йшов 30-й рік, тобто він мав повних 29 років.

Це підтверджує церковна традиція, згідно з якою Ісус народився 25 грудня 1 р. до н.е. — за 6 днів до початку нової ери. Православні святкують день народження Ісуса на два тижні пізніше — «за старим стилем», тобто за Юліанським календарем. Він не дуже точний, тому за два тисячоліття накопичилося таке значне відставання.

У сучасній літературі нерідко наводяться інші дати народження Ісуса: від 7 до 4 року до н. е. Ця плутанина виникла після того, як стала відома дата смерті Ірода Великого. До речі, слово Ірод — це спотворене прочитання його справжнього імені — Герод, що означає «нащадок героя», «породжений героєм». Він помер у 4 році до н. е., тож виникло запитання, яким чином він міг після своєї смерті вчинити різанину дітей в околицях Вифлеєма? Для виправлення цієї суперечності й вирішили «пересунути» дату народження Ісуса, тож вийшла абсурдна ситуація, неначе Ісус народився за кілька років до Різдва.

Насправді ніякої суперечності немає, оскільки оповідання про вбивство дітей є фальшивою вставкою секти фарисеїв. Вони ненавиділи Герода Великого, тому й сфабрикували на нього цей «компромат» попри історичну неможливість такої події. Як пояснює католицький «Новий завіт з коментарем», «оповідання про вбивство дітей побудоване за зразком наказу єгипетського фараона, порівняйте з книгою "Вихід" 1.15-22». Тобто фальсифікатор не особливо напружував фантазію, а по-суті повторив те, що вичитав у своїй настільній книзі. Детальніше про цю та інші вставки див. «Пшениця без куколю. Хрестове Євангеліє без вставок і спотворень»

Наступне запитання — де народився Ісус? З дитинства нас навчали, що в маленькому поселенні Вифлеєм, що розташоване в десяти кілометрах південніше Єрусалима. У біблійних текстах це містечко іноді згадувалося під подвійною назвою — «Вифлеєм іудейський» або «Вифлеєм Єфрата». Це робилося для того, щоб відрізнити його від іншого Вифлеєма — галілейського, що знаходиться в 11 км північно-західніше Назарета — батьківського міста Ісуса.

У Назареті був дім святого Йосипа, земного батька Ісуса. Згідно з церковним переданням, свята матір Ісуса — Марія — походила з міста Сепфоріс, яке до 25 року н. е. було столицею Галілеї. Сепфоріс знаходився на відстані 5 км від Назарета, то ж цілком природно, що Йосип одружився на дівчині з сусіднього поселення.

Якщо Ісус таки народився у Вифлеємі, то в якому? В галілейському, що знаходився в двох годинах ходу від Назарета, чи в іудейському, до якого треба пройти майже дві сотні кілометрів гористою місцевістю?

Згідно з фарисейською вставкою до Євангелія від Луки, Йосип і Марія начебто пішли до іудейського Вифлеєма для перепису. Як стверджує згаданий вище «Новий завіт з коментарем» та інша церковна література, той перепис припадає на 6/7 р. н. е. Як бачимо, повідомлення вставки прямо суперечить даті перепису, що відбувся через 6 років після народження Ісуса. Згідно зі свідченнями римських істориків, цей перепис здійснив імператорський намісник Сульпіцій Квіриній, що став легатом Сирії в 6 р. н. е.

І це ще не все. На час народження Ісуса Іудея і Галілея були окремими державами, які перебували під владою Риму. Іудеєю з 4 р. до н. е. по 6 р. н. е. правив Архелай, а Галілеєю з 4 до н. е. до 39 р. н. е. — Герод Антипа. Перепис здійснювався для упорядкування податків: кого записали в податкову книгу, той згідно з нею зобов’язаний був сплачувати податки в залежності від розміру свого майна. Якби Йосип, який мешкав у Назареті, записався в податкову книгу Вифлеєма, то йому щороку треба було б ходити в сусідню державу платити податки, що є абсурдом.Насправді перепис проводився за місцем проживання, тож не було жодного сенсу мешканцям Назарета йти для цього у Вифлеєм, тим більше, що переписувачів передусім цікавило оподатковуване майно.

Не менш абсурдним виглядає твердження автора вставки, що неначе Марія на дев’ятому місяці вагітності пішла особисто записатися в податкову книгу, хоча, як повідомляє православна «Тлумачна Біблія», «записати Марію в число платників податків, якщо б це було потрібно, Йосип міг і один».

Таким чином, Ісус аж ніяк не міг народитися в Іудеї. Якщо ж Ісус і народився у Вифлеємі, то лише в галілейському, хоча про це немає відомостей. Натомість євангелія однозначно повідомляють, що батьківським містом Ісуса був Назарет. Тут був дім Йосипа і Марії, тут жили їхні родичі. Тож найвірогідніше, що Ісус народився в галілейському Назареті, тому його й називали Ісусом Галілеянином або Ісусом з Назарета.

Ще трохи, і правда про народження Сина Божого стане набутком не лише науковців, але й широкої громадськості. І тоді в українські колядки буде внесено уточнення: «У Назареті, у Назареті радісна новина. Пречиста Діва, пречиста Діва народила сина...»

Наші інтереси: 

Пізнаємо Аріянську Традицію, творимо оновлену Церкву. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Гарний подарунок на Різдво!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Гарний подарунок на Різдво!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ора Світла.
0
Ще не підтримано

Так, гарний подарунок, бо потрібно вдихнути Різдвяного, Сонячного повітря на свято !

Усе проминає, за винятком Бога і Любові.
Григорій Сковорода

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

"В українські колядки доведеться внести уточнення і згадати про Галілею":

цілком логічний вивід, і вчасне нагадання!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Алекс Гун.
0
Ще не підтримано

А кажуть, що Назарет побудували в 17 столітті протестанти. Вони знайшли підходящу під біблійний опис місцевість і спорудили там кірху. А назореями називали людей, які проходили обряд назоритуту. Давали обітницю не вживати м'яса і вина, не стригти волосся і не торкатися мертвих тощо. Чи це не так?

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

У жовтій пресі багато можна знайти різних вигадок. Ісус не міг бути назореєм, оскільки це суто іудейська традиція. А Ісус був галілеянином.

Алекс Гун каже:
А кажуть, що Назарет побудували в 17 столітті протестанти. Вони знайшли підходящу під біблійний опис місцевість і спорудили там кірху. А назореями називали людей, які проходили обряд назоритуту. Давали обітницю не вживати м'яса і вина, не стригти волосся і не торкатися мертвих тощо. Чи це не так?

Все, що робиться з власної волі, – добро!