Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 11
  • Переглядів: 14

Перша службова подорож на Україну Альфреда Розенберга (19.06.1942), райхсміністра для визволених східних земель

Висівши 19 червня 1942 року із свого потягу на станції Рівне, Альфред Розенберг, вперше після призначення його райхсміністром для визволених східних областей, вступив на українську землю.


Щоб виробити собі докладний образ уже виконаної праці в ділянці відбудови та потрібних на майбутнє заходів, Альфред Розенберг об’їхав Україну залізницею, автом і літаком.

В цій подорожі Альфреда Розенберга супроводжував його постійний заступник гауляйтер д-р Альфред Мейер. Під час подорожі Розенберг зустрічався з Еріхом Кохом, райхскомісаром України, який супроводжував Розенберга при огляді Києва.

***

Промова Альфреда Розенберґа перед найтіснішим колом осіб, знайомих зі східною проблемою (20 червня 1941 р.):

«Завдання Німеччини – забезпечити свободу українському народові. Це завдання має розглядатися як програмна вимога. В яких формах і в якому обсязі буде відроджено Українську державність – про це говорити поки що немає смислу.

… необхідно зробити все можливе, щоб збудити нарешті цю українську національну самосвідомість. При цьому треба діяти з великою турботою та увагою. Заохочувати письмові публікації про боротьбу українців з тим, щоб відродити їх історичну самосвідомість.

У Києві необхідно буде заснувати університет, технічні вищі учбові заклади, сприяти розвитку української мови.

… І, нарешті, можна було б подумати про створення в майбутньому політичного руху на зразок Вільного Українського Козацтва.

… Треба було б також усіляко підтримувати культ предводителів країни, який зберігся в пам’яті українців, – гетьманів Хмельницького, Сагайдачного, Мазепи.

… Той, хто вважає, що запропоновані заходи здатні викликати можливу небезпеку в майбутньому, не повинен забувати, що московитська держава аж ніяк не повинна розглядатися як дружня, а як така, що є смертельним ворогом Німеччини, отже і Української держави.

Україна буде, таким чином, постійно потребувати, захисту другої великої держави, і цією силою буде, зрозуміло, Німеччина.

… Є ж різниця: одержимо ми через декілька років 40 мільйонів чоловік, які будуть з нами добровільно співпрацювати, чи будемо змушені ставити біля кожного селянина солдата».

Інструкційні вказівки райхскомісару від рейхсміністерства окупованих східних територій (20 вересня 1941 р.):

«Політичною метою походу проти Совєтського Союзу є перетворення цього штучного утворення в його природні національні народні складові частини.

Серед знову утворених держав, згідно з розмірами території та кількості населення, перша роль відводиться Україні.

Вона має стати найсильнішою противагою проти власне Росії, яка постійно проводила за допомогою панслов’янських ідей свою великомасштабну експансіоністську політику.

… Оскільки в східній Україні всі значні міста, а також індустріальна область Донбас майже повністю русифіковані, тут треба здійснити процес українізації. Така українізація та здійснення відведеної Україні політичної ролі стануть можливими лише тоді, коли вдасться утворити Україну з сильно виявленою національною самосвідомістю.

… Маючи таку політичну мету за обставин, що реально склалися, слід уникати всього того, що ще може зачепити українські національні почуття. Для цього ми зобов’язані проводити у всіх стосунках позитивну українську політику.

Не тільки господарсько-економічну, але й в українському духовному житті. Мистецтво і наука, вищі навчальні заклади та інше мають використовуватись для всебічного розвитку. Академія наук в Києві має стати центром культурного життя країни. Та велика довіра, яку українці відчували у всі часи до Німеччини, не повинна бути зраджена…».



Біографічні довідки:

Альфред Розенберґ (нім. Alfred Rosenberg, 12 січня 1893, Таллінн, Естляндська губернія, Російська імперія – 16 жовтня 1946, Нюрнберг, Американська зона окупації Німеччини) – німецький націонал-соціалістичний лідер. Вважається одним з головних ідеологів німецького націонал-соціалізму, головні засадничі ідеї якого виклав у праці «Міф двадцятого століття» (нім. Der Mythus des 20. Jahrhunderts), виданій у 1930.

Альфред Мейер (нім. Alfred Meyer, 5 жовтня 1891, Геттінген, Німеччина – 11 квітня 1945, Гессіш-Ольдендорф, в районі Везера), – німецький партійний і державний діяч, обергрупенфюрер СА (9.11.1938), доктор філософії. З 17.11.1941 начальник штабу і статс-секретар Імперського міністерства східних окупованих територій, заступник А. Розенберга.

Еріх Кох (нім. Erich Koch, 19 червня 1896, Ельберфельд, Рейнська провінція, Німецька імперія – 12 листопада 1986, державна в'язниця в Барчево, Польська Народна Республіка) – німецький партійний і державний діяч, обергруппенфюрер СА (9.11.1938), гауляйтер Східної Прусії (з 1.10.1928 по 8.5.1945), райхскомісар України (з 9.05.1942 по 10.11.1944), імперський комісар оборони Східної Прусії (з 16.11.1942).


Джерела:

  • Архів НДІ Третього Райху.
  • Архів Військово-історичного товариства «СПАДЩИНА».

Наші інтереси: 

Знати все про Німецько-радянську війну.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

З подивом дізнався, що Альфред Розенберг подорожував Україною, просував проукраїнську політику - і це висвітлювалося українською пресою.

Чому дружня політика Третього Райху щодо України була зруйнована - ми вже знаємо:
Еріх Кох – агент Сталіна, людина Бормана, заслужений пенсіонер (відео)

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

З подивом дізнався, що Альфред Розенберг подорожував Україною, просував проукраїнську політику - і це висвітлювалося українською пресою.

Чому дружня політика Третього Райху щодо України була зруйнована - ми вже знаємо:
Еріх Кох – агент Сталіна, людина Бормана, заслужений пенсіонер (відео)

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Цікаво, що подорож Розенберга Україною не знайшла свого відображення у матеріалах про Гітлера. Розенберг повинен був дати Гітлеру звіт про подорож! Але в обох книгах "Застольные разговоры Гитлера" (Смоленск/Русіч - 1993; Москва/Центрполиграф, 2004) про поїздку Розенберга жодного слова!
Борман постарався (всі записи здавалися йому)!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Дякую. Володимире за потрібну.важливу..цікаву інйормацію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Працюємо, Іє!
МИ створили НДІ Третього Райху якраз для того, щоб доносити правдиву інформацію до широких верств населення!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!