Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Святослав Вакарчук: Україна потребує освітнього плану Маршалла для боротьби з корупцією

Топ-менеджер Сітібанк і лідер одного з найпопулярніших рок-гуртів висунули свої пропозиції по очищенню України  від корупції, що вже давно душить економіку і відлякує іноземних інвесторів. Свої тези вони озвучили на конференції «Забезпечення майбутнього України: Перемога в боротьбі з корупцією», що відбулася 9 листопада у Вашингтоні, США за підтримки Атлантичної Ради та Американського центру європейської України.

 

Громадський діяч Святослав “Слава” Вакарчук, провідний вокаліст рок-групи Океан Ельзи, розділив сцену зі Стівеном Фішером, генеральним директором Citibank України, Ганною Дерев’янко виконавчим директором  Європейської Бізнес Асоціації (EBA) та Ігором Петрашко, заступником генерального директора Ukrlandfarming.

Модератором дискусії був Енді Гундер, президент Американської торговельної палати в Україні, що на початку листопада опублікувала дослідження щодо рівня корупції в Україні.

З 600 компаній, що входять до Палати, 99 взяли участь в опитуванні, і більшість з тих, хто, принаймні, частково в іноземній власності. Серед результатів, 73% компаній заявили, що корупція не зменшилася після Революції Гідності, в той час як 65% заявили, що, незважаючи на корупцію, їм все-таки вдалося знайти способи досягнення успіху в Україні.

“Однією з найбільших проблем є нав’язлива практика посадових осіб, що вимагають хабарі для полегшення видачі ліцензій”, –  сказав Гундер. “Ми як і раніше є жертвами української бюрократії. Чинне законодавство не відповідає міжнародним стандартам.”

Незважаючи  на нещодавно прийняте антикорупційне законодавство, додав він, компанії вважають, що найбільш корумпованими органами є Генпрокуратура і суди. Уряд не має політичної волі для боротьби з корупцією. Тільки 5 відсотків  опитаних українців вважають, що судді і суди дійсно роблять свою роботу.

Фішер, який приєднався до нью-йоркської Citigroup в 1984 році і очолює банк в Україні з 2010 року, сказав, що корупція процвітає на кожному рівні українського суспільства протягом десятиліть.

“Корупція створює величезну тіньову економіку, зменшує податкову базу і знижує привабливість для прямих іноземних інвестицій,” – сказав він. “Прямо зараз,  Україна має $ 1 млрд прямих іноземних інвестицій і ВВП в $ 100 млрд. Це відношення складає лише 1 %. Для країн, що розвиваються в Європі, здорове співвідношення буде 7-10 % на рік. Україна не може розвиватися з таким низьким рівнем інвестицій”.

Узагальнюючи, він сказав, що корупція шкодить демократії та верховенства закону, підвищує вартість товарів і послуг,  знищує перспективи для майбутніх поколінь, створює апатію, відштовхує інвестиції і має негативний вплив на освіту та охорону здоров’я.

“Я думаю, що розуміння проблем у громадян прийшло після Революції Гідності. Раковою хворобою вражене все суспільство,” – сказав Фішер. “Люди прокинулися і зрозуміли, що лікування займе багато років зусиль і жертв, але це повинно бути зроблено.”

Фішер відзначив, що Україна зайняла 142 місце з 175 країн в Індексі сприйняття корупції – одна з найгірших позицій серед пострадянських республік.

З позитивного боку, Фішер сказав, що під керівництвом президента Петро Порошенко, Україна прийняла ряд антикорупційних законів за останні вісімнадцять місяців. Серед іншого, президент створив Національне антикорупційне бюро, і вже 600 випадків хабарництва розглядаються.

Крім того, протягом останніх дванадцяти місяців, Національний банк України (НБУ) закрив п’ятдесят банків, що  помічені в відмиванні грошей або інших формах корупції.

“Нинішній уряд України є кращим, який ми коли-небудь мали,” – сказав голова Cіtyбанку. ” Вони знають, що повинні робити, але обмежені ресурсами. І я не впевнений, громадянське суспільство це повністю розуміє”.

Вакарчук, 40-річний музикант, який співає в українській рок-групі Океан Ельзи, сказав, що ключ до боротьби з корупцією у своїй країні – це освіта.

“Україна потребує свого роду навчального плану Маршалла від США чи Західної суспільства”, –  сказав Вакарчук. “Якщо ви, хлопці, хочете допомогти нам досягти успіху, не тільки у боротьбі з корупцією, освіта є єдиним способом.”

Музикант сердиться, коли люди приписують постійну корупцію  “українській ментальності”.

“Ми працьовиті люди, які люблять сім’ю і готові до боротьби за свободу.”

“Тим не менш, українці не довіряють своєму уряду, і вони не довіряють один одному,” – сказав він, звинувачуючи  виховання та невігластво.

“Неосвічені люди легко піддаються впливу,бо не ставлять під сумнів події. Недовіра породжує невизначеність, невизначеність створює відсутність верховенства закону, і відсутність верховенства закону створює корупцію.”

Петрашко, тим часом, закликав до ліквідації бюрократизму і непотрібних правил, які часто заважають законним компаніям розширюватися.

“Україна готова до радикальної реформи, яка не була зроблена. Ми повинні зменшити вплив уряду на бізнес”, – сказав він. “Наприклад, ви не можете будувати нові заводи чи фабрики в звичайному порядку. Вам не можна працювати без ліцензії. Для кожного кроку у розвитку бізнесу потрібен дозвіл, ліцензія та довідка . Це негативно впливає на малий та середній бізнес “.

Дерев’янко відзначила “великий розрив між старою й новою Україною” і що занадто часто, вищі посадові особи країни застрягають в  рамках старого мислення.

“Ми бачимо зрушення в суспільстві, які принесуть нам краще майбутнє. Звичайно, було б добре, якби нинішні політики зрозуміли, що запит на боротьбу з корупцією величезний. Суспільних вимог не зупинити, і якщо  політикани не виконають їх, то просто втратять свої посади. “

джерело: Atlantic Council

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

От чого Україна не потребує так це порад Вакарчука

Коментарі

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

От чого Україна не потребує так це порад Вакарчука

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Згідна! Але ліберал у невеликій дозі зараз - то непогано!

Зображення користувача Ірина Висота.
0
Ще не підтримано

Ніколи не бачила Вакарчука у Костюмі з галстуком. Якось дивно виглядає!

Твори!!!