Зображення користувача Андрій Гарас.
Андрій Гарас
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Здоров’я і вакцинація: першим вакцинатором був не Едвард Дженнер, а Бенджамін Джесті (7)

Чи знайоме вам ім’я Бенджамін Джесті? Навряд чи. Тоді як чоловіка, на ім’я Едвард Дженнер, принаймі, інформацію про нього, ви знайдете в любому довіднику чи підручнику з історії вакцинації. Адже саме його вважають родоначальником цієї галузі. Однак якщо розібратися в питанні об’єктивно, то почесне звання «першого вакцинатора» належить віддати не йому. А кому? Саме Бенджаміну Джесті.

Дана стаття буде сформована на основі матеріалів з інших статей автора, однак, окремо подана вона для зручності. Адже наголошує на важливому питанні в історії вакцинації.

Одразу потрібно сказати, що Дженнер не був першим, хто застосував на практиці техніку, надалі відому як вакцинація. Раніше такі маніпуляції називалися «інокуляціями». Під цим методом розумілося: «...профілактичне зараження за допомогою внесення віспяного гною, що практикувався в Піднебесній імперії серед вищих верств вже з Х ст. якимось кланом професійних інокуляторів» (О.Коток «Безжальна імунізація». - 2008. - С.88-89).

Крім цього, варто зазначити, що слово «вакцина» першочергово позначало щось, що має відношення до корови (з лат. vaccina — коров'яча від лат. vacca — корова (Вікіпедія).

Виходячи з цього, першим, хто здійснив вакцинацію, був зовсім не Дженнер:

«Наступний крок в розвитку легенди також зробили безграмотні сільські жителі. З середини минулого століття [книга написана в XIX столітті. - Прим. перекл.] більшість англійців були знайомі з виразом "отримати надріз від віспи"; вважалося, що краще отримати надріз від натуральної віспи в слушний час, чим ризикувати й заразитися віспою під час епідемії. У 1774 році успішному дорсетширскому фермерові Бенджаміну Джесті спало на думку, що можна зробити надріз і від коров'ячої віспи, і він дійсно сам зробив надрізи дружині й своїм двом дітям від цієї хвороби, тобто вніс матеріал з виразки на коров'ячому соску в надрізи на руках своїх рідних. Що сталося далі, точно не відомо, крім того, що довелося запросити лікаря, але, судячи з усього, дивна примха Джесті не знайшла своїх послідовників».

Як бачимо, свої маніпуляції Джесті проводив в 1774 році. Тоді як Дженнер першу вакцинацію виконав у 1796 році, тобто, через 22 роки.

«...у травні 1796 року Дженнер зробив перші кроки для здійснення своєї ідеї. Дізнавшись про коров'ячу віспу у доярів на фермі неподалік Берклі, з великої везикули на руці доярки Сари Нельмс він узяв трохи рідини й 14 травня інокулював її в обидві руки восьмирічного хлопчика Джеймса Фіпса. Експериментальна інокуляція була схожа на випадкове зараження доярів, особливо через тріщини та подряпини на руках».

Критики можуть сказати, що Дженнер поставив дане питання на наукову основу, однак, заради справедливості, в медичній літературі варто було б зазначати, що зробив він це не першим, але лише через два десятки років після Бенджаміна Джесті.

Якщо інше не вказано, цитати подані за книгою Чарльза Крейтона "Дженнер і вакцинація: дивна сторінка історії медицини".

Наші інтереси: 

Розуміти, що історія вакцинації наповнена брехнею та маніпуляціями.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи