Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 14
  • Переглядів: 14

Єрмак під час війни заробляє удвічі більше за Президента України

Світ:

Державне управління справами приховує дані про зарплати верхівки Офісу президента. Один із побічних наслідків війни – влада стає закритішою від суспільства. Досі в Україні не відновлено загальний доступ до реєстру електронних декларацій держслужбовців і депутатів, майнового реєстру та держкадастру.

23011702.jpg

На забезпечення діяльності президента України та його Офісу тратиться близько 1 млрд грн у рік. Фото з сайту Президента України

Кілька місяців не працював судовий реєстр, нині він відритий, але частина судових рішень кудись «випарувалася», пише Главком.

Наприкінці минулого року зафіксовані перебої у роботі Єдиного вебпорталу використання публічних коштів spending.gov.ua. Фактично, це – один з острівців відкритих даних, де ще можна простежити витрати бюджетних коштів під час війни.

Ось окремі приклади неоднозначних платежів:

парламентський канал «Рада» перерахував 171 млн грн приватній фірмі, наближеній до одного з керівників Офісу президента;

фірма з Дніпра, співвласницею якої була дівчина керівника Дніпропетровської обласної військової адміністрації, отримала 60,45 млн грн на ремонт доріг;

Держкіно роздало десятки мільйонів гривень на виробництво фільмів, значну частину коштів отримали фірми, наближені до глави Офісу президента Андрія Єрмака.

Саме завдяки вебпорталу використання публічних коштів дізналися й про зарплати воєнного часу, які отримують Президент України та працівники його Офісу.

Отримати ці дані тепер – справжній квест. І про це варто розповісти детальніше.

Державне управління справами (ДУС) – спеціальний державний орган, який підпорядковується напряму Президентові. Він опікується матеріально-технічним, побутовим та іншим забезпеченням діяльності глави держави. А ще здійснює фінансове забезпечення Офісу Президента – допоміжного органу, що організовує роботу очільника країни. Тобто ДУС щомісячно виплачує заробітні плати та інші доплати співробітникам Офісу Президента.

Державне управління справами відповіло відмовою: попросило дочекатися закінчення воєнного стану. «Через обставини непереборної сили допускається відстрочка в задоволенні запиту на інформацію», – скинула із себе відповідальність за оприлюднення інформації керівниця відділу контролю виконавської дисципліни та доступу до публічної інформації ДУС Світлана Андріанцева.
Це не перший випадок, коли Держуправління справами вигадує відмовки, прикриваючи це обставинами війни. У липні цей розпорядник інформації відмовився відповідати по суті запиту «Главкома», що стосувався бюджетних витрат на виготовлення державних нагород.

У підсумку видатки на держнагороди «Главком» знайшов за допомогою держпорталу публічних коштів. І чекати закінчення війни не довелося.
Скільки заробляють менеджери Зеленського?

Почнемо із заробітків самого президента. За даними вебпорталу використання публічних коштів, у 2022 році Володимир Зеленський одержав 270,48 тис. грн заробітної плати. З цієї суми вже сплачено податки. Такими ж заробітки глави держави були й 2021 року. Отже, щомісячно на картку президента «падає» 22,54 тис. грн зарплати.

Очільник Офісу Президента Андрій Єрмак торік заробив 457,01 тис. грн. У середньому, це – майже 40 тис. грн за місяць.

Більше, ніж у Зеленського, зарплати мають і заступники Єрмака. Зокрема, Ростислав Шурма – 334,51 тис. грн, Кирило Тимошенко – 380,61 тис. грн, Андрій Смирнов – 383,69 тис. грн, Олег Татаров – 403,74 тис. грн.

Окрему увагу «Главком» звернув на помічницю глави держави Марію Левченко. Вона була помічницею Президента до 21 грудня 2021 року. Тепер вона обіймає посаду заступника керівника Кабінету Президента – керівника Служби забезпечення заходів Президента. Варто нагадати, що в Офіс глави держави Левченко прийшла з «Кварталу 95», де також була помічницею Володимира Зеленського.

Прискіплива увага до Марії Левченко та її ролі на Банковій виникла у грудні 2021 року. Тоді її чоловік і на той момент заступник міністра внутрішніх справ Олександр Гогілашвілі втрапив у гучний скандал. Саме тому ЗМІ зацікавилися і Левченко, яка, як з’ясувалося, пересувалася у супроводі охорони та на спецавтомобілях Служби безпеки України з номерами прикриття. Після скандалу з чоловіком Марію Левченко офіційно оформили в Офісі Президента, де вона за 2022 рік заробила 535,39 тис. грн, що у рази більше.

Нагадаємо, що у воєнному 2022 році влада пообіцяла скоротити чиновників. До кінця року скорочення мало стосуватися 60 тис. осіб... Але ж ми знаємо, що таке обіцянки влади!

Наші інтереси: 

Прозорість влади. Паразити бояться світла.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Але, за цією логікою, виходить, до і всі заступники Єрмака, і Марія Левченко - начальники Зеленського? Тобто, Зеленський, насправді, це міністр закордонних справ з надзвичайними повноваженнями. Як, У. Черчиль під час Другої Світової в кабінеті К. Етлі.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (2 голосів)

Оскільки Зеленський працює президентом в офісі Єрмака, то він має заробляти менше свого начальника. Так що все правильно.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Іван Андрійович.
0
Ще не підтримано

Це точно. По факту проросійський, та ще і агент кремля, Єрмак і є президент України.

Зображення користувача Микола Стригунов.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Але, за цією логікою, виходить, до і всі заступники Єрмака, і Марія Левченко - начальники Зеленського? Тобто, Зеленський, насправді, це міністр закордонних справ з надзвичайними повноваженнями. Як, У. Черчиль під час Другої Світової в кабінеті К. Етлі.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Він не розбирається в закордонних справах. Насправді Зеленський – це артист розмовного жанру при офісі Єрмака. Робить те, що йому скажуть і до чого він навчений.

Микола Стригунов wrote: Але, за цією логікою, виходить, до і всі заступники Єрмака, і Марія Левченко - начальники Зеленського? Тобто, Зеленський, насправді, це міністр закордонних справ з надзвичайними повноваженнями. Як, У. Черчиль під час Другої Світової в кабінеті К. Етлі.

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!