Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як виростити з насіння міцну розсаду: секрети і поради не лише для початківців

Кінець зими — це не тільки холод і авітаміноз. В лютому, як правило, висіваються на розсаду наші улюблені вітамінчики — помідори та перці, а ще — квітучі однорічники, що милують око впродовж усього літа. Проте щоб отримати гарні сходи, недостатньо просто вкинути насінину в ґрунт і рясно полити. Про що варто пам’ятати і чим не можна нехтувати, розкажуть фахівці, а інтернет магазин насіння Гуд Харвест допоможе з правильним вибором насіннєвого матеріалу, необхідних добрив та засобів захисту рослин.

Насіння: вибір та підготовка

Вибирайте якість: важливо віддавати перевагу насінню від добре відомих, надійних виробників. Переконайтеся, що насіння не має ознак пошкодження, і що терміни його придатності дотримані.

Для кращого пророщування, окремі культури, що містять велику кількість олій потребуть додаткового замочування. Для того, щоб насіння увібрало достатню кількість вологи, помістіть його в теплу воду (40-45℃) на кілька годин.

Процедура протравлювання насінин не впливає критично на їх проростання, проте в подальшому вплине на розвиток рослини. «Протравити» — означає захистити від шкідливих хвороб та грибків. Можна занурити насіння (після замочування) у слабкий розчин марганцівки або у спеціальний препарат із протигрибковою дією. 

Окремі види насіння, як от насіння хвойних, яке у природі зимує на відкритому ґрунті, потребують ще й стратифікації. В домашніх умовах стратифікація — це помістити насіння на тонкому шарі вологого піску в холодильник на термін від місяця до трьох (залежить від виду рослин).

Час посіву та поживне середовище

Час посіву залежить від того, коли ви плануєте висаджувати розсаду та від часу проростання кожної окремої культури. Зазвичай, насіння висівають за 6-8 тижнів до того, як їх можна буде пересадити на город — читайте поради щодо посіву та висадки на насіннєвих пакетиках.

Важливо, щоб ґрунт був родючим і добре дренованим. Зазвичай, для розсади використовують спеціальні ґрунти, які містять необхідні поживні речовини для росту рослин.

Температура, полив та освітлення

Мінімальна температура, за якої насіння може проростати — 15℃, тому бажано забезпечити майбутній розсаді оптимальний температурний режим:

  • 21-24℃ вдень
  • 14-16℃ вночі

Проте, зверніть увагу, що говорячи про температуру, ми маємо на увазі не лише температуру повітря, а й ґрунту. Тобто, якщо піддон з насінням стоїть на холодній поверхні, субстрат матиме нижчу температуру і це варто врахувати.

Надмірне зволоження може зашкодити «прокльовуванню», тому оптимальним варіантом поливу буде обприскування поверхні ґрунту з пульверизатора. Щоб краще контролювати вологість, достатньо покрити контейнер зі зволоженим напочатку субстратом харчовою плівкою — в цьому разі перепад нічних та денних температур забезпечить «ранкову росу» і потреба у додатковому зволоженні відпаде.

Для більшості культур освітлення під час проростання не грає ролі. Надмірне освітлення може навіть зашкодити, якщо насінинки не повністю покриті субстратом. Проте насінини деяких культур (квітучі петунії, наприклад) не заглиблюються в грунт при посіві і потребують освітлення. Найкращий вибір в цьому випадку — фітолампа, яка дасть потрібне 10-годинне освітлення на добу і при цьому не буде грітись сама і нагрівати надміру повітря навколо.

Додаткові фактори

Незалежно від того, що ви придбали — сортове насіння чи гібрид, методика пророщування його незмінна. Єдине, що можна порекомендувати ще — це додаткове підживлення молодих пагонів та наступний захист рослин від шкідників та хвороб.

Найкращий варіант у цьому випадку — препарати, які можна придбати в спеціалізованих магазинах. Наприклад, асортимент магазину Гуд Харвест — це не тільки насіння, але й добрива та стимулятори росту, засоби захисту, а також корисні інструменти для дому, саду та городу, що перетворять рутинну роботу на ділянці на приємне дозвілля.

Наші інтереси: 

Землеробство.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи