Зображення користувача Чарльз Бейл.
Чарльз Бейл
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як вибрати цукрозамінник? Поради від MrVegan.com.ua

Причини, через які люди приходять до замінників цукру, найчастіше пов'язані або з бажанням схуднути, або в ситуації, коли звичайний цукор під забороною через стан здоров'я.

Зараз існує кілька видів цукрозамінників, у кожного з яких є свої особливості.

Існують два основних види підсолоджувачів: натуральні (або ті, що беруть участь в обмінних процесах) і синтетичні (так звані, інтенсивні підсолоджувачі). До натуральних відносяться фруктоза, сорбіт, еритрітол та стевія. До синтетичних - сукралоза, аспартам, сахарин, цикламат і ацесульфам К.

Основна відмінність цих видів цукрозамінників в тому, що натуральні володіють певною калорійністю, але в порівнянні зі звичайним цукром, повільніше засвоюються і не викликають різкого стрибка інсуліну в крові. Синтетичні підсолоджувачі мають нульову калорійність і повністю виводяться з організму.

Фруктоза

Фруктоза міститься у фруктах, ягодах і меді, за смаком вона набагато солодша від звичайного цукру, тому не дивлячись на те, що по калорійності вона не суттєво відрізняється від цукру, для того, щоб додати страві або напою солодкий смак її потрібно значно менше.

Еритрітол - в порівнянні з фруктозою не викликає підвищення глюкози в крові. За своїми смаковими якостями він на 70% солодше цукру, його калорійність настільки незначна, що в більшості випадках її зводять до нуля. Важливою особливістю підсолоджувача є те, що навіть у великих кількостях він нормально сприймається організмом, не викликаючи проблеми з шлунково-кишковим трактом в порівнянні з деякими штучними цукрозамінниками.

Сорбіт - натуральний цукрозамінник, який міститься в плодах горобини, яблуках і абрикосах. За своїм хімічним складом його можна віднести до цукроспиртів. Він не такий солодкий, як інші замінники і навіть поступається в цьому звичайному цукру, але по своїй енергетичній цінності він в два рази менш калорійний останнього і має низький глікемічний індекс (9 одиниць).

Важливо! Добова норма сорбіту не повинна перевищувати 40 грам, так як в разі передозування він викликає проносний ефект.

Стевія. Один з найбільш популярних сьогодні цукрозамінників, який отримують з медової трави стевії, що росте в Південній і Центральній Америці. З усіх підсолоджувачів вона одна з найсолодших, а також має своєрідний "трав'яний" післясмак. Вважається, що це абсолютно безпечний замінник цукру, який володіє нульовим глікемічним індексом.

Синтетичні підсолоджувачі

Сукралоза. Один з наймолодших цукрозамінників, який виготовляють із звичайного цукру. За своїми смаковими якостями він набагато солодший свого предка, але при цьому має нульову калорійність і глікемічний індекс.

Клінічні дослідження показали, що сукралоза є безпечним продуктом для всіх груп населення (в т.ч. для вагітних і дітей), засвоюється цей замінник на 15%, а залишки виводяться з організму.

Аспартам. Аспартам відомий багатьом як добавка E951. Калорійність продукту дорівнює 4 ккал на 1 грам, але через те, що він набагато солодший за цукор, для досягнення солодкого смаку його потрібно додавати в набагато менших кількостях.

Аспартам не можна використовувати в продуктах, які піддаються тривалій термічній обробці, так як при високих температурах речовина починає розкладатися.

Потрібно пам'ятати, що незважаючи на те, що немає доказів шкоди підсолоджувачів, вони все одно не "врятують" від ожиріння і при їх використанні потрібно стежити за дозуванням, яку виробник вказує на упаковці.

До того ж, цукор як такий (а також його натуральні аналоги) є джерелом енергії і допомагають подолати втому, такого ефекту не можна домогтися за допомогою синтетичних замінників.Таким чином, зловживаючи ними ми постійно обманюємо мозок, який "просить" легкі вуглеводи для швидкого відновлення енергії. Через це тяга до солодкого тільки посилюється, а значить і дозування підсолоджувачів теж. Це провокує як психологічну залежність, так і проблеми з шлунково-кишковим трактом.

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи