Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 9
  • Переглядів: 10

Волтер Лангер: Розум Адольфа Гітлера – секретна воєнна доповідь для американської розвідки

Це дослідження було підготовлене групою американських психоаналітиків на чолі з Волтером Лангером (Walter C. Langer) у 1943 р. на замовлення Управління стратегічних служб (Office of Strategic Services – OSS) – попередника ЦРУ. У 1972 році, після закінчення 30-річного терміну секретності, доповідь була опублікована окремою книжкою під назвою «The Mind of Adolf Hitler: The Secret Wartime Report». Пізніше вона була  перекладена різними мовами  і стала всесвітнім бестселером.  

Автори доповіді зібрали про Адольфа Гітлера відомості різного ступеня достовірності – від задокументованих свідчень до гіпотез і навіть неперевірених чуток. Найбільшу цінність являють свідчення людей, які були особисто знайомі з фюрером. Вони зібрані у третій частині книги під назвою «Яким його знають соратники». Вперше для україномовного читача доступна ця найвагоміша частина книги Волтера Лангера «Розум Адольфа Гітлера: секретна воєнна доповідь».

Адольф Гітлер. Свій серед своїх.
Адольф Гітлер. Свій серед своїх.

Початок цитати: 

Фантазії супермена йому (Адольфу Гітлеру) не позичати, але як би не розігрувалася його уява, часом здається, що він наближається до такої особистості, завойовуючи повагу і захоплення своїх колег.

У такі часи він справжнісінький демон роботи і часто працює кілька днів поспіль майже без сну. Його воля до зосередження надзвичайна, і він може вирішувати дуже складні проблеми, скоротивши їх до простих, фундаментальних факторів. Він пишається цією своєю здатністю і заявляє: «У мене є дар скорочувати всі проблеми до найпростіших основ ... Дар простежувати всі теорії до їх коріння в реальному житті».

І у нього дійсно цей дар є. Не обтяжений абстрактними теоріями або традиційними точками зору і забобонами, він спроможний дивитися на складні проблеми досить наївним чином, відбирати з них найбільш характерні та значні елементи і застосовувати їх до конкретної ситуації в досить простій і дієвій манері.

Щоб відчувати себе впевнено, він не вирішує всю проблему, а лише виділяє задіяний в ній людський елемент. Оскільки саме ця частина цікавить його найбільше і дає негайні результати. За це його високо цінують, і він завойовує захоплення найближчих колег з найперших днів своєї політичної кар’єри.

У такі періоди активності Гітлер повністю поглинений вирішуваним завданням. Нарада слідує за нарадою. Його судження швидкі й рішучі. Йому не терпиться зробити справу, і він бажає, щоб кожен віддавався справі з таким же запалом, як він сам. Отже, він вимагає від своїх колег великої самопожертви.

Однак у ці часи він також дуже людяний. Він проявляє надзвичайну ступінь співпереживання щодо інших і певну терпимість до їх слабкостей. Коли він робить перерву на обід, він не починає їсти, поки не обслужать всіх його колег. Коли дуже старанний працівник намагається обслужити його раніше за інших, він часто піднімається і передає свою тарілку одному зі своїх підлеглих. Під час всього цього він знаходиться в найкращому настрої і жартує з усіма оточуючими.

У нього надзвичайна пам’ять, і він часто згадує кумедні випадки з минулого життя оточуючих його людей. У нього чудова міміка, і він часто зображує ту людину, про яку розповідає – на превелике задоволення всього штабу. У цей час той самий чоловік, неабияк бентежачись, сидить і дивиться цю виставу. Тим не менше, він вдячний, що фюрер виділив його і так добре запам’ятав його самого і його дії. Під час цих періодів Гітлер є втіленням добродушності і щедрості. Він схожий радше на старшого брата для своїх підлеглих, ніж на фюрера, і йому вдається зачарувати їх усіх.

Але в глибині душі він істинний вождь. Він виявляє надзвичайну мужність і рішучість. Він виявляє багато ініціативи і бажає взяти на себе повну відповідальність за той курс, який він накреслив. Він дуже переконливий і може зібрати і організувати свій народ в ефективну, добре працюючу масу. Тоді зникають особистісні тертя, у всіх єдина думка: зробити те, чого бажає фюрер.

Він працює з великою впевненістю і точністю, повністю володіючи ситуацією. Будь-які факти і цифри, що стосуються проблеми, він наводить без найменшого коливання або зусилля, на подив оточуючих його людей. Він може по пам'яті назвати водотоннажність кораблів різних флотів. Він точно знає, яке озброєння, яку броню, водотоннажність, швидкість і кількість осіб екіпажу має будь-який корабель британських ВМС. Він знає кількість оборотів авіаційних двигунів будь-яких існуючих моделей і типів. Він знає, яка кількість пострілів за хвилину робить кулемет – легкий, середній або важкий, зроблений у США, Чехо-Словаччині чи Франції (William Russell. Berlin Embassy. 1941. p. 283).

Його штабу відомо, що коли Гітлер знаходиться, як кажуть, в ударі, він досягає непогрішності, особливо коли в проект, в якому він сам задіяний, необхідно внести підтримку інших людей. Це може здатися невиправданим твердженням, але щоб наше дослідження не було одностороннім, ми повинні оцінювати як слабкості, так і чесноти Гітлера.

Навряд чи можна заперечувати, що у нього були надзвичайні здібності там, де це стосувалося психології середньої людини. Йому вдавалося тим чи іншим чином виявити і успішно застосувати багато факторів, властиві для групової психології, важливість яких не була повсюдно усвідомлена: деякі з них ми також могли б застосувати з успіхом. Все це можна коротко викласти наступним чином:

1. Повне розуміння ролі народних мас в успіху будь-якого руху. Гітлер дуже добре виклав це у своїй книзі «Майн Кампф»: «Відсутність розуміння внутрішніх рушійних сил великих змін призвело до недостатньої оцінки важливості ролі великих мас людей; цим пояснюється убогий інтерес до соціального питання, недостатня обробка душі нижчих класів нації» (Adolf Hitler. Meim Kampf).

2. Визнання безцінності для справи підтримки з боку молоді; усвідомлення величезного імпульсу, даного громадському руху ярою енергією та ентузіазмом молодих людей, а також важливості ранньої освіти та ідейного виховання.

3. Визнання ролі жінок у розвитку нового руху і того факту, що реакція мас, як єдиного цілого, має багато жіночих характеристик. Ще у 1923 році він сказав Ганфштенглю: «Чи знаєте ви, що публіка на зібранні схожа на жінку. Людина, що не усвідомлює істинно жіночий характер мас, ніколи не зможе стати ефективним оратором. Запитайте себе: Чого жінка чекає від чоловіка? Ясності, рішучості, сили і дій. Ми хочемо спонукати маси діяти. Як жінка, маси коливаються між крайнощами ... Натовп не тільки схожий на жінку взагалі, але жінки становлять найважливіший елемент аудиторії. Зазвичай лідирують жінки, за ними слідують діти і, нарешті коли я вже переконав усю сім’ю, – слідують батьки» (Інформація отримана від Ганса Ганфштенгля).

А в «Майн Кампф» він пише: «Люди, в переважній більшості, так жіночні за своїм характером і у своїх взаєминах, що їхні дії і думки менш мотивовані тверезим міркуванням, ніж почуттями і сентиментами» (Adolf Hitler. Mein Kampf. р. 237).

4. Здатність відчувати, ідентифікувати і виражати пристрасною мовою найглибші потреби і почуття середнього німця, надаючи йому можливості для їх задоволення.

5. Здатність звертатися як до найпростіших, як і найбільш ідеальних схильностей людини, зачіпати первинні інстинкти, і все ж прикривати їх шляхетністю, називаючи всі дії засобом досягнення ідеальної мети. Гітлер усвідомлював, що люди не почнуть об’єднуватися і присвячувати себе спільній меті, поки ця мета не буде ідеальною і справді здійсненною для їхнього покоління. Він також розумів, що люди підуть на смерть за ідеал лише в тому випадку, якщо їх постійну старанність і сміливість підтримувати реальними земними винагородами.

6. Розуміння факту, що маси спраглі стійкої ідеології в політичній акції, як вони голодні до хліба. Будь-який рух, який не задовольняє цього духовного голоду мас, не зможе розраховувати на цілковиту підтримку, і йому долею уготований провал.

Уся сила, що не виходить із твердого духовного переконання, буде хиткою і невпевненою. Їй не вистачатиме стійкості, яка може ґрунтуватися тільки на свідомій життєвій позиції (Adolf Hitler. Mein Kampf. р. 222).

7. Здатність зображати конфліктуючі людські сили в яскравих, конкретних образах, зрозумілих звичайній людині. Це досягається використанням метафор, адже образність, як сказав Аристотель, є наймогутнішою силою на землі.

8. Дар звертатися до традиції народу і, посилаючись на великі класичні міфологічні теми, пробуджувати найглибші підсвідомі емоції аудиторії. Факт, що на підсвідомість найінтенсивніше впливають великі вічні символи і теми, зазвичай не усвідомлюється більшістю сучасних ораторів і письменників.

9. Усвідомлення того, що натхненні політичні дії не дадуть результату, якщо глибоко не задіяні почуття.

10. Оцінка готовності мас принести себе на вівтар соціального поліпшення або духовних цінностей.

11. Розуміння важливості артистизму та драматичної напруженості у проведенні великих мітингів, засідань і фестивалів. Це включає не тільки оцінку здатності артиста, письменника, музиканта і художника пробуджувати емоційні реакції, а також визнання керівником необхідності його участі у всьому драматичному дійстві в якості головного персонажа і героя. Гітлер став режисером всіх вистав з висвітлення його власної ролі в русі за Велику Німеччину.

12. Гостре розуміння важливості гасел, влучного слова, драматичних фраз і веселих епіграм у проникненні на більш глибокі рівні психіки. Розмовляючи з Ганфштенглем на цю тему, він якось використовував таке образне порівняння: «У людському мозку стільки місця, наскільки він великий, і якщо ви обставите його своїми гаслами, у супротивника не вистачить місця повісити туди свої картини, оскільки кімната мозку вже буде переповнена вашими меблями».

13. Усвідомлення самотності і почуття ізоляції у людей, що живуть в сучасних умовах, їх гостре бажання належати до якої-небудь активної групи, яка проводить у життя певні вартості, послідовна у своїх діях і дає індивідууму почуття особистої цінності та причетності.

14. Оцінка тієї примітної особливості, яка визначає обличчя ієрархічної політичної організації і яка допускає прямий контакт з кожним індивідуумом.

15. Здатність оточити себе групою вірних помічників, чиї таланти доповнюють його власні, і підтримувати їх лояльність щодо себе.

16. Розуміння того, що довіру людей можна завоювати лише в тому випадку, якщо постійно нагадувати їм про свою ефективну діяльність як у політичній організації, так і в уряді. Робляться всі зусилля, щоб уникнути обіцянок, яких неможливо буде виконати в чітко визначений час.

17. Оцінка важливої ​​ролі, яку відіграють дрібниці в повсякденному житті як окремої людини, так і у формуванні народного духу.

18. Повне визнання того факту, що у своїй переважній більшості люди бажають, щоб ними керували, і готові підкорятися, якщо лідер зможе завоювати їхню повагу і довіру. У цьому відношенні Гітлер мав успіх, оскільки зміг переконати своїх прихильників, що глибоко впевнений у своїх силах, і знаходив підходящі моменти для створення враження власної досконалості.

19. Це здебільшого стало можливим тому, що він за своєю природою – геніальний тактик. Його вибір часу для прийняття рішень і початку дій був майже стовідсотковим. Як пише Тіссен: «Іноді його розумові здібності вражаючі ... дивовижна інтуїція, позбавлена ​​всякого морального сенсу, але надзвичайно точна. Навіть в найскладнішій ситуації він розуміє, що можливо, а що ні».

20. Ймовірно, найяскравішою якістю Гітлера є його тверда переконаність у своїй місії і демонстрація перед публікою своїй рішучості присвятити все життя її здійсненню. Це дійство, розігране людиною, чиї переконання настільки сильні, що вона жертвує собою заради справи, захоплює інших і спонукає їх наслідувати його приклад. Це вимагає фанатичного впертості, якою Гітлер володіє в найвищій мірі. «Лише буря палаючої пасіонарності може змінити долі націй, але ця пасіонарність може бути збуджена лише людиною, яка несе її в собі».

21. Він також володіє здатністю звертатися до людей, породжувати в їхніх серцях співчуття до своєї персони і заступницьке ставлення, представляти себе в якості такого собі носія їх тягарів, гаранта їх майбутнього; в результаті він стає для індивідуумів справою їх особистої стурбованості, а багато хто, особливо жінки, відчувають до нього ніжність і співчуття. Вони завжди обережні, щоб не викликати несвоєчасного роздратування або страждання вождя.

22. Здатність Гітлера інтуїтивно приймати політичні рішення виявилася дієвішою, ніж здатність більшості соціально відповідальних мужів логічно прогнозувати майбутнє. Отже, він міг обрати такий курс дій, який здався йому найефективнішим, і не звертати особливої ​​уваги на критичні виступи своїх опонентів. Результат був такий, що він часто перегравав супротивників і досягав цілей, які було б не легко досягти нормальним шляхом. Саме це допомогло створити міф про непогрішимість і непереможності Гітлера.

23. В рівній мірі важлива його здатність переконувати інших людей дозволити йому самому мислити за них. Потім він зможе вказувати індивідуумам, що правильно, а що ні, що припустимо, а що неприпустимо, і може вільно використовувати їх для досягнення своїх власних цілей. Як сказав Герінг: «У мене нема свідомості. Моя свідомість – це Адольф Гітлер».

24. Це дозволило Гітлеру сповна використати терор, а потім – страх людей, який він передбачав з моторошною точністю.

25. Гітлер здатний вчитися в інших, незважаючи навіть на те, що він може люто протистояти всьому, у що вони вірять і за що виступають. Наприклад, він каже, що він навчився користуватися терором у комуністів, моралізаторством – у католицької церкви, пропагандою – у демократів...

26. Він майстер мистецтва пропаганди. Людеке пише: «У нього унікальний інстинкт користуватися перевагою кожного подиху вітру, щоб викликати круговорот» (Kurt Georg W. Ludecke. I Knew Hitler. – New York: Scribner's. 1937. p. 97).

27. У нього нема духу поразки. Після деяких зі своїх найсуворіших невдач він міг зібрати своїх найближчих підлеглих і почати розробляти плани «реваншу». Події, які могли б розчавити більшість особистостей, принаймні, тимчасово, схоже, діють як стимулятори ще більших зусиль Гітлера.

Ось деякі з видатних якостей особистості Гітлера. Вони дозволили йому рідко використовуваним способом добитися безпрецедентної влади за неймовірно короткий період часу. Жоден високопоставлений нацист не володіє цими здібностями навіть близько, а отже Гітлер у свідомості мас – незамінний.

Прихильники Гітлера визнають його винятковість, вони захоплюються ним як вождем, який має особливий вплив на народ. На додаток, вони люблять його за людяні якості, коли на нього находить осяяння і він готується вжити якесь важливе починання.

Цих особливостей особистості Гітлера нам ніколи не слід забувати, оцінюючи його вплив і на своїх колег, і на німецький народ. У нього є дар особливого притягання, який гіпнотизує людей і, схоже, звільняє їх від критичного мислення. Це зв’язок нелегко зруйнувати навіть перед лицем свідчень того, ким він є насправді, бо народ вірить у свого кумира.

Кінець цитати з третьої частини книги Волтера Лангера «Розум Адольфа Гітлера: секретна воєнна доповідь» (Walter C. Langer. «The Mind of Adolf Hitler: The Secret Wartime Report», 1972).

Додатково:

Наші інтереси: 

Очевидно, що інформація про Гітлера радикально спотворена. Але ж Гітлер був союзником ОУН. Нам важливо знати, хто був союзником українських націоналістів. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Головна помилка багатьох..., оцінюючих Гітлера чи Третій Рейх..., полягає в тому, що вони одразу починають валити в одну купу Леніна, Третій Рейх, Сталіна, Кім Ір Сена, Муссоліні, СССР... не зважаючи на історичну хронологію і логічну пов'язаність дій лідерів чи диктаторів.
Почнемо з того, що марксизм-більшовизм організаційно проявив себе в 1903 році... І, до речі, Бенітто Мусоліні, на початку своєї політичної кар'єри, був "самым просвещённым марксистом Европы" за оцінкою Лєніна. І розійшлися вони в політичних пристрастях тільки в 1914-му, коли почалася Велика війна.
Фашизм, як політична доктрина вийшов на світ тільки після того, як більшовики захопили збройним шляхом владу в Росії і почали Червоний Терор. Це було в 1918 році! І після того, коли більшовики розпочали Громадянську війну з численними жертвами... І тільки коли більшовики почали експорт революції, в тому числі і в Італію, тоді виник ФАШИЗМ, як здорова реакція суспільства на дії більшовизму!
Дії більшовиків, а не якась міфічна пропаганда привели до утворення фашизму і фашистської партії в Італії.
Аналогічно виник і націонал-соціалізм, як реакція здорового суспільства на марксизм і експорт революції з Радянської Росії в Німеччину...
Більшовизм, фашизм і націонал-соціалізм суттєво відрізняються між собою, але це вже тема довгої розмови... :-)
Закиди на зовнішню схожість більшовизму і націонал-соціалізму не являються серйозним аргументом для твердження про схожість режимів Гітлера і Сталіна.
Гітлер спеціально вибрав червоний прапор і вставив у назву партії "робітнича" для того, щоб відірвати робітників від більшовизму!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Дякую, цікаво!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Творення постіндустріального майбутнього потребує від нас розуміння історичного минулого.

Публікація в Німеччині "Майн Кампф" державним інститутом і початок відвертого обговорення подій XX століття - ознака становлення нової суспільно-економічної формації.

Я дещо чув про Гітлера, але ця доповідь Лангера мене здивувала. Вона прояснює причини успіхів довоєнної Німеччини, яка тоді пережила потужний пасіонарний спалах, зокрема в царині культури, науки і технологій.

Спалахи творчості - це те, що нас найбільше цікавить в історії, адже постіндастріал - це епоха відповідальної творчості.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Олег Січеславець.
0
Ще не підтримано

Багато дієвих, корисних порад, які варто виховувати і корисно використовувати у власному житті на шляху розвитку себе як особистості. Дякую!

Танцювала риба з раком, а петрушка з пастернаком...

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Цікава думка! Додатково позначив цю публікацію тегом "самовдосконалення". Справді, з неї можна багато чого взяти для саморозвитку.

Хотів проголосувати за твій коментар, але ти ще не долучений до нашої системи енергообміну Галія. Долучайся!

Олег Січеславець каже:
Багато дієвих, корисних порад, які варто виховувати і корисно використовувати у власному житті на шляху розвитку себе як особистості. Дякую!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Як випливає з тексту, ми маємо образ ідеального універсального національного лідера. Як його застосувати до України? Але образ не повний, оскільки мають бути і недоліки.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

За публікацію спасибі. Я двічі прочитав був МАЙН КАМПФ. А потім взявся навіть писати рецензію на цю книгу. Написав півсторінки і зупинивсь. І добре зробив. Тепер бачу, що я багато чого не знав про Гітлера. Валерій пише про НЕДОЛІКИ. Вважаю, що головним недоліком є те, що Гітлер піддався на ГЕНЕРАЛЬНУ СПОКУСУ: "німецький народ має стати поводиром людства".

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Як на мене, то ці характеристики Гітлера суперечать хронікам з його виступами, де він виглядає трохи неврівноваженим. (На мою думку).

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Можна подивитися:

https://www.youtube.com/watch?v=dWNromOjEBg

Аватар Арій каже:
Як на мене, то ці характеристики Гітлера суперечать хронікам з його виступами, де він виглядає трохи неврівноваженим. (На мою думку).

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Гітлер виступав емоційно і, що головне (!), треба дивитися на нього очима германця і європейця 1930-х... а не поглядом перенасиченої видовищами, особливо теле-(зомбо)-ящиком, людини XXI століття.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Питання в тому, чому Гітлер програв? Де ворог знайшов у нього слабке місце?

Організаційна модель Третього Райху на чолі з Гітлером виглядала непереможною, а насправді виявилася дуже вразливою.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Із німецькою нацією пожартувала "доля" через сліпу віру у месію і вождя..а також прірва між просторами в яких перебували лідер і його "робочі особини"..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Миро Продум каже:
Питання в тому, чому Гітлер програв? Де ворог знайшов у нього слабке місце?
Організаційна модель Третього Рейха на чолі з Гітлером виглядала непереможною, а насправді виявилася дуже вразливою.

Якими б обдарованими не були диктатори, вони виграючи битви програють війни.
Гітлер програв колективному розуму, знеособленому для зовнішнього спостерігача, який керує США. Це єдина країна, яка Другу світову війну виграла. Решта країн "переможців її програли". Сталін, не дивлячись на свою сатанинську вдачу, також програв гру в Радянський Союз цьому колективному розуму.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Поділяю Вашу думку..Хочу ще додати,що той "колективний розум" війну розпочав ще на початку 20 століття..і все стає на місце якщо розглядати це одним епізодом..і ще невідомо хто на якій стороні воював..архіви для дослідження закриті.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Саме так. Система Керування 3++ виграла у Системи Керування - 3+.

Але перемога була на межi можливости. Як би невеличка спецгрупа диверсантiв не знищила Норвезький завод води Н2О2, то все могло бути iнакше.

Технологiчно Третiй Райх перемагав. Трохи не вистачило матерiальних ресурсiв та часу.

Хай Буде!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Ні, те, що ворог знайшов в нього слабкі місця - то другорядне. А найголовніше те, що Радянський Союз під керівництвом Сталіна й при допомозі США та Великої Британії, виявився, несподівано майже для всіх, правішим за Німеччину та майже всю Європу!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Магія та й годі..Хотів відповісти на коментар пана Анатолія Коноваленка,а мені пише що даний коментар вже не існує..цікаво хто його прибрав і навіщо..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Пан Анатолій Коноваленко знову завів сталінську пісню про "біснуватого фюрера". Це не конструктивно, делікатно виражаючись.

Явсе Світ каже:
Магія та й годі..Хотів відповісти на коментар пана Анатолія Коноваленка,а мені пише що даний коментар вже не існує..цікаво хто його прибрав і навіщо..

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Чи була Німеччина "винуватцем" Великої війни (Першої світової) ?
Чи був Третій Рейх "винуватцем" Другої світової ?
Якщо "НІ", то ХТО ж ?
Оце і є головні питання Європейської історії ХХ століття !

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Чи досягли потрібної мети ті,хто ініціював війни у Європі у першій половині 20 століття чи не досягли..чи потрібна їм так звана Третя світова..ось головне питання..

Володимир Федько каже:
Чи була Німеччина "винуватцем" Великої війни (Першої світової) ?
Чи був Третій Рейх "винуватцем" Другої світової ?
Якщо "НІ", то ХТО ж ?
Оце і є головні питання Європейської історії ХХ століття !

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

З прочитаного я для себе виділив дві основні риси Гітлера. Це феноменальна пам'ять і розуміння психології натовпу. Цього достатньо щоб змобілізувати всіх на великі справи. В цьому є небезпека лідерських моделей в маштабах країн. Країни під таким керівництвом починають швидко рухатись, але напрямок може бути будь-яким. Це і швидкий прорив (з третього світу в перший) і повний занепад і поразка. Коли натовп починає рухатись за лідером кожний індивід знімає частину відповідальності за своє життя. Адже лідеру видніше. І в цьому є небезпека для кожного. І для всіх. Отакі думки в мене викликав цей матеріал.

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

То тут я з тобою, шановний добродію, згоден. Кожна особистість повинна зажди нести повну відповідольність за своє життя! Та й, завжди несе! А те, що відповідальність за своє життя можна переласти, хоча б частково, на іншого, це лише так здається...

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Кілька місяців тому прочитала в газеті (в якій не памятаю) що Гітлер вживав наркотики рекомендовані особистим лікарем.а чи це правда бо як пише один поет--в цьому світі фальш і зиск він брехливий як газети...На даний момент ми стараємосьвідповісти на питання хто був більшим вмістипищем зла Сталін чи Гітлер.

Зображення користувача Павло Свищ.
0
Ще не підтримано

Бачу на сайті багато матеріалів присвячених Гітлеру.

Люди шукають феномен, надзвичайні здібності...

Здібності звичайно є, феномен ІМХО полягає у певній відсутності гальм/обмежень, що дозволяє особі свідомо маніпулювати людьми як статичними одиницями.

Якщо копнути глибше цей же феномен ми спостерігаємо в рашці і називаємо це "ватою", насправді це потужна пропагандистська машина.
Куйло не дотягує до рівня Гітлера. Зараз поясню чому. Пропаганда - це лише половина потужного механізму, що приводить в дію маси. Набагато успішніше це можна спостерігати в Північній Кореї. Якщо з пропагандою синхронно працює потужний репресивний механізм як було в тих же корейців, чи при сходжені Гітлера в Німеччині - отримаємо "спалах пасіонарності", нація єднається, що дозволяє робити великі речі. Говорячи простіше - вибір звужується до чорного та білого, хто не збирає, той розкидає, хто не з нами - той проти нас. Репресивний механізм фізично винищує "незгодних з політикою Партії" та на рівні генів прописує страх - заборону виступати "проти". Спільнота на рівні стада вмикає інстинкти самозбереження і мізки "перепрограмовуються" бо мозок розуміє що так легше вижити. Це передається генетично. Якщо пропаганда та репресії підтримувати не нижче певного мінімального рівня - маємо феномен Північної Кореї, якщо ці служби розвалити - залишки переданої генетичної інформації все рівно дають про себе знати - бачимо це в тих, що сумують за ссср та сталіним. В рашці репресивна машина буксує, тому є "бардак і броженіе".
Колись читав дослідження на тему передачі страху генами - мова йшла про Голодомор, і ті , хто є потомками переживших цю трагедію, несуть у собі відбиток батьківського жаху.

Коли до нації застосовують методи впливу як на стадо, так вона себе і веде - впертих баранів пустили на шашлик, тих, хто з дуру за ними потягнувся - на юшку і в стада інстинкт самозбереження каже: ходи та мичи де дозволяють, стрижися та удійся як пастух каже - і буде тобі добре, будеш травичку щипати та водичку пити.

Це свого часу зробив Гітлер з німцями, намагалися зробити лєнін зі сталіним з ссср-ом та успішно, в третьому поколінні, продовжує Кім Чен Ин.

Питання:
Я розумію що такі підходи дозволяють консолідувати націю, що, в свою чергу, дозволяє робити великі справи - захопити пів світу як гітлер чи набудувати заводів як сталін. Більше того, індекс щастя в такій нації буде досить високим - пропаганда розкаже що ми щасливі, репресії відсіють інакодумців та переконають решту в тому. Люди будуть шаленіти від любові до вождя та гірко плакати як він помре - подивіться відео похорон https://www.youtube.com/watch?v=xk5TPO0JWqc і нехай психологи розповідають, що не усі щиро плачуть )))
АЛЕ Чи такого щастя ми шукаємо?

Суть в тому, щоб робити світ кращим, а близьких людей - щасливішими )

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Вожді потрібні йолупам,які самі не можуть впоратись із своїм життям..вони надіються,що вождь чи бог вирішить їхні справи за них та візьме їхній йолупізм із собою на Хрест..Гітлер виконав свою місію.."біле стадо" стало меншим на кілька десятків мільйонів голів..

Нам українцям,потрібен адекватний лідер,а не вождь..а для цього треба включити мізки і побачити хто є хто по результатам діяльності..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Павло Свищ.
0
Ще не підтримано

Явсе Світ каже:
Нам українцям,

Воно то добре, в хмарах літати)) сам такий)))

А от іноді вертаюся на землю і жахаюся того, що бачу навколо.

хто є "Ми, українці" - жменька цікавих людей на сайті Народного Оглядача? Порядні люди навколо?

Варта називати речі своїми іменами і тверезо дивитися на світ: дуже делікатно кажучи, нам є чого вчитися і куди рухатися.
Дай Бог дожити та побачити такий стан справ, коли справді можна буде говорити про те, що Нам, Українцям треба Лідера.
Іноді думається що щоб навести в цій країні мінімальний порядок потрібні німецькі наглядачі з нагайками.
Вибачайте за нестриманість.

Суть в тому, щоб робити світ кращим, а близьких людей - щасливішими )

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Два роки окупації Києва (1941-1943) з "аргументами" більш серйозними, ніж нагайки, тим не менше не привели до наведення порядку. Достатньо почитати заяви до польової жандармерії від громадян... пияцтво, п'яні бійки, крадіжки, нехтування роботою... І т.п. Я декілька архівних справ прочитав. Враження гнітюче!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Хоч дуже жорско сказано, але правда...

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Головна помилка багатьох..., оцінюючих Гітлера чи Третій Рейх..., полягає в тому, що вони одразу починають валити в одну купу Леніна, Третій Рейх, Сталіна, Кім Ір Сена, Муссоліні, СССР... не зважаючи на історичну хронологію і логічну пов'язаність дій лідерів чи диктаторів.
Почнемо з того, що марксизм-більшовизм організаційно проявив себе в 1903 році... І, до речі, Бенітто Мусоліні, на початку своєї політичної кар'єри, був "самым просвещённым марксистом Европы" за оцінкою Лєніна. І розійшлися вони в політичних пристрастях тільки в 1914-му, коли почалася Велика війна.
Фашизм, як політична доктрина вийшов на світ тільки після того, як більшовики захопили збройним шляхом владу в Росії і почали Червоний Терор. Це було в 1918 році! І після того, коли більшовики розпочали Громадянську війну з численними жертвами... І тільки коли більшовики почали експорт революції, в тому числі і в Італію, тоді виник ФАШИЗМ, як здорова реакція суспільства на дії більшовизму!
Дії більшовиків, а не якась міфічна пропаганда привели до утворення фашизму і фашистської партії в Італії.
Аналогічно виник і націонал-соціалізм, як реакція здорового суспільства на марксизм і експорт революції з Радянської Росії в Німеччину...
Більшовизм, фашизм і націонал-соціалізм суттєво відрізняються між собою, але це вже тема довгої розмови... :-)
Закиди на зовнішню схожість більшовизму і націонал-соціалізму не являються серйозним аргументом для твердження про схожість режимів Гітлера і Сталіна.
Гітлер спеціально вибрав червоний прапор і вставив у назву партії "робітнича" для того, щоб відірвати робітників від більшовизму!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Павло Свищ.
0
Ще не підтримано

Володимир Федько каже:
Більшовизм, фашизм і націонал-соціалізм суттєво відрізняються між собою, але це вже тема довгої розмови... :-)
Закиди на зовнішню схожість більшовизму і націонал-соціалізму не являються серйозним аргументом для твердження про схожість режимів Гітлера і Сталіна.

ІМХО усі ці и(і)зми відрізняються соусом. Декларується (братерство, рівність, вищість, справедливість і тп) не важливо що, головне щоб це твердження було в тренді, подобалося масам. Сама страва незмінна.
коротко суть:
1) чітка ієрархія
2) пропаганда для усіх та репресії (терор) для інакомислячих, публічно, щоб боялися, страх теж гуртує))

На вік (часто скорочений) диктатора вистачає

Є і інші, сучасніші страви, приклади - це мультикультурність Франції та толерастія України. Тут ефект не такий швидкий, але більш надійний та довготривалий. Поки ще рано говорити про результати, експеримент продовжується.

Суть в тому, щоб робити світ кращим, а близьких людей - щасливішими )

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

А ВИ, особисто, проти ієрархії ?
ВИ, особисто, за рівність порядних людей і злодіїв; порядних жінок і повій ?
Це раз... :-)
По-друге...
Розумна людина не піддається пропаганді. Пропаганді піддається тупа біомаса, що ми бачимо протягом 25 років так званої "незалежності"!
По-третє...
Інакомислячих не лякає терор. Це ми побачили по Революції Гідності.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Павло Свищ.
0
Ще не підтримано

Почну з кінця)
Не зовсім згідний з Вашими твердженнями.
Аргументую (домовляємося дивитися на проблеми не як зацікавлені особи, з збоку чи згори, щоб емоції на нас не впливали))):

Інакомислячих не лякає терор - Події на Майдані, побиття студентів, розстріли - це зрежисований сценарій, слабка та смішна пародія на Терор, яким користувалися деякі діячі, і який справді є ефективним інструментом (не схвалюю застосування цього інструменту, але називаю речі своїми іменами). Лєнін, Сталін, Гітлер, діячі інквізиції вміли користуватися цим інструментом. При застосуванні Терору інакомислячі (людей, які вміють думати справді мало, а тих, що не бояться озвучити свої думки - мізер) можуть не лякатися, репресивна машина їх перемелює та зачищає, при чому під роздачу потрапляє вдвічі-втричі більше осіб ніж є реально мислячих (члени родин, знайомі та просто неугодні комусь за щось). Згадую, коли на початку трудової діяльності, мав компютер з доступом до Інтернету, друкував та поширював на роботі статті Гонгадзе з "Української правди". До мене підійшов поважний співробітник, з яким іноді спілкувалися "про життя" старший дядько, з відомої родини, і по дружньому поговорив. Він розумів та схвалював мою позицію, але просив зупинити цю діяльність "бо приїдуть та заберуть". І треба було бачити в той момент очі цього чоловіка. Там я побачив що таке "Страх" і мені самому було страшно, за того чоловіка, що жив з цим страхом.

Щодо пропаганди - теж не згідний. інформаційна зброя - надзвичайно потужна та дієва, впливає на мозок, може здійснювати там органічні зміни. Це не одноразово доведено. Ігор Каганець стверджує, що її дію можна зупинити, коли людина дізнається про те, що проти неї застосовану цю зброю. З цим я, переважно, згідний. Але є нюанси) щоб повністю звільнитися від наслідків дії/впливу пропаганди потрібно чітке розуміння (структурований розум) та значне зусилля, щоб випалити раніше пропалені доріжки. Це недоступно переважній більшості.
На примітивному рівні - Вам подадуть страву та скажуть що вона готована в нічному горщику. Потім вибачаться за невдалий жарт, покажуть ультрасучасну кухню та новий посуд, в якому їжа готувалася - чи буде страва смакувати?
Для прикладу приведу себе - в нормальній "радянській" українські родині народився та ріс. Був жовтеням, гордився з того, що став піонером, головою ради загону ім. Зої Космодемянської... Майже до 40 років був хоплофобом, на роботі пропонували легально безкоштовно отримати пістолет - відмовився, оскільки прописані в мозку "зброя - небезпечно", "раз в рік палка стріляє" і т.п. програми успішно робили свою роботу. Тільки завдяки НО та Майдан заставили включити мозок і "задати собі питання" - обдумати проблему та моє відношення до неї. Результат - частина сімейного бюджету та особистого часу перерозподілена на статтю "зброя". До тупої біомаси себе не відношу, але силу дії пропаганди визнаю.

щодо ієрархії - смішно бути проти того, що природно)
щодо рівності - дуже складне питання найкаще що можу сформулювати - це процитувати: Неравное всѢмъ равенство

Суть в тому, щоб робити світ кращим, а близьких людей - щасливішими )

Зображення користувача Павло Свищ.
0
Ще не підтримано

Суть в тому, щоб робити світ кращим, а близьких людей - щасливішими )

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Відносно впливу пропаганди... В 1964 році в школі писав твір на тему "Як я буду жити при комунізмі" (тоді Хрущов озвучив цю "мрію"), але в це вже не вірив... На формування антирадянської позиції вплинули фільми: "Обыкновенный фашизм", "Никто не хотел умирать", "Пепел и алмаз"... Радянська армія... служба за кордоном (Республіка Куба)... вся потужна пропаганда на мене абсолютно не подіяли :-) я залишався при своїх поглядах на радянську дійсність... просто свої погляди публічно не висловлював, щоб не опинитися за гратами.
Для того, щоб пропаганда не діяла необхідно просто критично мислити!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Павло Свищ.
0
Ще не підтримано

Наявність критичного мислення рідкість. Бережіть себе)

Суть в тому, щоб робити світ кращим, а близьких людей - щасливішими )

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Націонал-соціалізм і фашизм ставили на націю. Більшовизм - на її заперечення.
Микола Сціборський у праці "Націократія" все це докладно проаналізував.

Зображення користувача Павло Свищ.
0
Ще не підтримано

я не про цілі/мету.
я про механізм - засіб досягнення цілі/мети, воно ж - шлях реалізації.

Суть в тому, щоб робити світ кращим, а близьких людей - щасливішими )

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Результати більшовизму: вихолощені нації слабо здатні до розвитку. Еліти знищені.
Результати гітлеризму: вбудований страх і почуття провини всього народу. Підданість впливу Росії. Хоча німці менш постраждали від радянського впливу, можна собі тільки уявити, як би вони технологічно рвонули, якби не розігнали інтелектуальний потенціал. А так рвонули, схоже, США.

Рахуємо кількість і якість репресованих в обох системах і робимо судження на рівні обивателя. Ну добре. Дуже просунутого обивателя.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Взагалі то це не "результати гітлеризму", а результати поразки гітлеризму.

Микола Погорілець каже:
Результати гітлеризму: вбудований страх і почуття провини всього народу.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Я довго не міг сформулювати для себе -- чому мені активно не подобається напрямок гітлерізму і наразі сформулював:

Все двадцяте сторіччя в Європі і Америці було присвячене створенню і боротьбі соціальних структур, де роль людини -- небожественна. І робили це видатні люди з надзвичайно обмеженим, матеріалістичним культурним фоном. Це стосується і філософії також. Культурний фон -- заборона інакомислення і боротьба за людські уми. Створення структур біороботів.

Наразі на НО існують дві течії: Гітлер, як принцип, і Боголюдина. Перша течія -- сумно матеріалістична, та яка цінує насильство і брехню. Так-так. Механізм пропаганди - це брехня і ментальне насильство. А про благі наміри не мені Вам казати.

Друга течія -- спроба розкрити потенціал боголюдини і пошук шляхів. Тут теж значною мірою проявляється маиеріалізм і насильство, але, принаймні, є багато чудових знахідок саме для людини, а не гвинтика у механізмі.

Возвеличення Гітлера (справедливе чи ні -- неважливо), так само, як Сталіна та інших подібних діячів 20 ст, на мою думку є поверненням до епохи знецінення людини і зведення її від божественної сутності до біоробота. Чи варто? Чи це пан Ігор робить тезу і майже антитезу для стимулювання дискусії?

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це питання футурології. Адекватне уявлення про минуле нам необхідне для творення гармонійного майбутнього. Майбутнє за постіндустріальним націоналізмом, тому нас цікавить історія націоналізму в цілому. Завдяки Гітлеру в Німеччині відбувся небачений доти спалах творчості. Технологічні розробки Третього Райху використовуються досі. Менше відомо про його соціальні новації. Вони потребують осмислення і творчого розвитку. Тут можемо знайти багато корисного для цивілізаційного стрибка. Дещо вже є у статті Психологічна структура націонал-соціалізму: постіндустріальна четвірка головних цінностей (+аудіо)

З другого боку, спотворені уявлення про Гітлера і Третій Райх блокують розвиток українського націоналізму. Нам треба знати про сильні та слабкі сторони німецької моделі. Серед найцікавіших аспектів: феномен дуалізації Гітлер-Гесс і феномен Бормана.      

Микола Погорілець wrote: Я довго не міг сформулювати для себе -- чому мені активно не подобається напрямок гітлерізму і наразі сформулював: Все двадцяте сторіччя в Європі і Америці було присвячене створенню і боротьбі соціальних структур, де роль людини -- небожественна. І робили це видатні люди з надзвичайно обмеженим, матеріалістичним культурним фоном. Це стосується і філософії також. Культурний фон -- заборона інакоми

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!