Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 5
  • Переглядів: 6

Війна в Україні стимулює революцію бойових безпілотників зі штучним інтелектом – The Washington Post

Категорія:

Потреби війни перетворили Україну на своєрідну суперлабораторію винаходів, залучивши інвестиції від відомих бізнесменів. Понад 200 українських компаній, що займаються виробництвом безпілотників, зараз працюють пліч-о-пліч з військовими підрозділами на передовій над удосконаленням дронів, щоб поліпшити їхню здатність вбивати та вистежувати ворога.

23080101.jpg

Електронне тестування в майстерні та виробничому приміщенні виробника безпілотників Warbirds of Ukraine в Києві. Фото: Kasia Strek/Panos Pictures for The Washington Post

На відкритому випробувальному полі в сільській місцевості України безпілотник, оснащений бомбою, втратив зв'язок з людиною-оператором після того, як зазнав атаки електронних перешкод. Але замість того, щоб впасти на землю, безпілотник прискорився до своєї цілі й знищив її.

Так починається стаття у Washington Post, у якій зауважується, що цей безпілотник уникнув долі тисяч інших безпілотних літальних апаратів у цій війні, покладаючись на нове програмне забезпечення зі штучним інтелектом, яке враховує електронні перешкоди, що їх зазвичай застосовує Росія, стабілізуючи безпілотник і утримуючи його на заздалегідь обраній меті.

Можливості штучного інтелекту допомагають безпілотнику виконати свою місію, навіть якщо його ціль рухається, що є значним поліпшенням у порівнянні з існуючими безпілотниками, які відстежують певні координати.

Така технологія штучного інтелекту, що розробляється все більшою кількістю українських компаній-розробників безпілотників, є одним з кількох інноваційних стрибків, що відбуваються на внутрішньому ринку безпілотників у Києві, які прискорюють і демократизують безпілотну війну, що особливо важливо для українських збройних сил, які не мають достатньої кількості озброєнь і воюють з більшим і краще оснащеним російським ворогом.

Поліпшення швидкості, дальності польоту, вантажопідйомності та інших можливостей мають прямий вплив на полі бою, дозволяючи Україні знищувати російську техніку, підривати пости спостереження і навіть руйнувати частини дорогоцінного для президента Росії Володимира Путіна Кримського мосту під час операції, проведеної минулого тижня із застосуванням начинених вибухівкою військово-морських безпілотників.

Конструктивні та програмні інновації, а також масове застосування ноу-хау пілотування, ймовірно, вплинуть на використання безпілотників далеко за межами війни в Україні, що матиме серйозні наслідки для урядів, які протистоять сепаратистським ополченням, наркокартелям та екстремістським групам, що прагнуть отримати технологічну перевагу.

"Оскільки десятки тисяч людей проходять підготовку з використання безпілотників по обидва боки цієї війни, дуже ймовірно, що цей досвід поширюється далеко і широко, в тому числі серед нечистих на руку акторів", сказав Семюел Бендетт, експерт з питань використання безпілотників у Вашингтонському аналітичному центрі CNA, який займається питаннями Росії.

Україна, відома своїм аграрним сектором та іншими галузями важкої промисловості, не є очевидним майданчиком для інновацій у сфері безпілотників. Однак потреби війни перетворили країну на своєрідну суперлабораторію винаходів, залучивши інвестиції від відомих бізнесменів, включаючи колишнього виконавчого директора Google Еріка Шмідта.

Понад 200 українських компаній, що займаються виробництвом безпілотників, зараз працюють пліч-о-пліч з військовими підрозділами на передовій над удосконаленням дронів, щоб покращити їхню здатність вбивати та вистежувати ворога.

"Це технологічна гонитва 24/7, сказав віце-прем'єр-міністр України Михайло Федоров. Виклик полягає в тому, що кожен продукт у кожній категорії повинен змінюватися щодня, щоб отримати перевагу".

32-річний Федоров відповідає за українську програму "Армія безпілотників", яка спрямована на максимальне використання Києвом розвідувальних і ударних безпілотників, щоб компенсувати значну перевагу Росії в повітряній і артилерійській потужності.

Минулого року програма допомогла приватним компаніям підготувати понад 10 тисяч операторів безпілотників, а протягом наступних шести місяців планується підготувати ще 10 тисяч.

За оцінками, військово-повітряні сили Росії в 10 разів більші за українські, але Київ утримує більшу їх частину в повітрі після того, як збив кілька винищувачів у перші дні конфлікту (тут і далі у статті Washington Post використовує слово "конфлікт"– прим. моя, О.К.). Безпілотники дозволили Україні вести спостереження і вражати чутливі цілі далеко в тилу ворога, одночасно підвищуючи точність своєї звичайної артилерії.

Однак безпілотники мають набагато меншу вогневу міць, ніж винищувачі, і саме тому Київ запросив F-16 та інші дорогі товари, такі як ракетні системи дальнього радіуса дії ATACMS (скорочення від Army Tactical Missile System армійська тактична ракетна система). Тим часом, розвиток вітчизняної індустрії безпілотників є головним пріоритетом.

Команда Федорова прискорює укладання контрактів на закупівлю безпілотників між компаніями та Міністерством оборони, скорочуючи процес "з двох років до двох місяців", сказав Дмитро Ковальчук, співзасновник київського виробника безпілотників Warbirds of Ukraine, який вже скористався перевагами спрощеного процесу.

Електронні компоненти, що використовуються для повітряної розвідки та картографування, встановлюють у безпілотниках "Сойка" та "Галка" в майстерні "Птахи України"

Тим часом Міністерство оборони України поділилося російською технологією глушіння з компаніями-виробниками безпілотників, що дозволило їм протестувати свою продукцію проти найсучасніших засобів радіоелектронної боротьби привілей, якого не має переважна більшість міжнародних компаній-виробників безпілотників.

"На Заході ви не можете просто увімкнути глушилку і створити перешкоди у значній частині спектру, щоб протестувати свій продукт, каже Андрій Ліскович, колишній керівник компанії Uber, який покинув Кремнієву долину, щоб допомогти Україні у війні. Вам потрібна спеціальна ліцензія, і навіть якщо ви її маєте, вона поширюється лише на вузьку огороджену територію".

"Саме тому це одна з тих сфер, де Україна має цілком реальну можливість розробити рішення світового рівня", сказав пан Ліскович.

Виробники безпілотників також отримують постійний зворотній зв'язок з передової, що дозволяє їм негайно вносити корективи для зменшення вразливостей та підвищення летальності. "Рішення для кінцевого користувача одна з найскладніших і найважливіших проблем", сказав Ліскович.

Росія, яка повільно усвідомлювала важливість наступальних безпілотників у конфлікті, нещодавно відреагувала на це створенням власної добровольчої армії безпілотників і впровадженням нових засобів радіоелектронного придушення на місцях. Використання Росією самопідривних дронів, зокрема ZALA Lancet і Shahed іранського виробництва, поставило під загрозу українські міста і сповільнило контрнаступ України.

За оцінками України, Росія знищує близько 1000 українських безпілотників щомісяця, сказав Федоров. За іншими оцінками, втрати становлять 10 000 на місяць, що підштовхує Київ до пошуку шляхів збільшення виробництва безпілотних літальних апаратів (БПЛА) в умовах війни, яка швидко перетворилася на найбільшу в історії безпілотників.


В ідилічному полі високих соняшників під Києвом співробітники компанії-виробника безпілотників UA Dynamics провели випробування "Карателя" безшумного ударного дрона з тонким каркасом, який важко помітити в небі. Під час випробувань безпілотник скинув 5,5-кілограмовий макет вантажу за кілька футів від групи нічого не підозрюючих спостерігачів, які були заскочені зненацька через майже безшумний двигун машини. За словами Макса Суботіна, представника компанії, компанія розробляє новий ударний дрон, який зможе нести чотири таких вантажі загальною вагою близько 22 фунтів.

У західному місті Львів інженери компанії Twist Robotics представили тестові відеоролики свого програмного забезпечення на основі штучного інтелекту, яке може забезпечити значне оновлення українського арсеналу дронів з видом від першої особи, або FPV. Недорогі БПЛА, яких Україна виробляє тисячі щомісяця, можуть нести бомби, але вразливі до російського глушіння. Однак нова система наведення на ціль на основі штучного інтелекту дозволяє БПЛА залишатися зафіксованим на цілі, навіть якщо апарат втрачає зв'язок з людиною-оператором через перешкоди або присутність великого фізичного об'єкта, наприклад, пагорба, розповів Ростислав Оленчин, співзасновник компанії Twist Robotics.

"Після того, як ціль зафіксована, дрон керується цією системою", каже Оленчин. Сенсори безпілотника розпізнають фізичні особливості цілі і відповідно до них коригують траєкторію руху апарату.

"Це Javelin для бідняків", сказав інженер компанії Twist Robotics, маючи на увазі ракету американського виробництва, що запускається з плеча, щоб проілюструвати, як безпілотники FPV можуть замінити звичайну зброю, яка часто є дефіцитним ресурсом для українських військових.

Шмідт, колишній виконавчий директор Google, позитивно налаштований щодо українського ринку безпілотників і разом з іншими інвесторами вклав 10 мільйонів доларів в D3, український акселератор стартапів, який інвестує в безпілотники та інші оборонні технології.

"Україна постійно випереджає ворога в інноваціях", написав Шмідт у колонці для Wall Street Journal на початку липня після повернення з нещодавньої поїздки до України.

Шмідт, який консультував Пентагон з питань технологій штучного інтелекту, привітав українські досягнення в галузі безпілотних технологій, включаючи програмне забезпечення для штучного інтелекту та БПЛА, які працюють без GPS-навігації. Він висловив переконання, що дрони відіграватимуть вирішальну роль у майбутньому на суші, в повітрі та на морі у розмінуванні полів та формуванні "безжальних роїв дронів-камікадзе, оснащених штучним інтелектом".

"Майбутні війни диктуватимуть і вестимуть дрони", – підсумував Шмідт.

За словами людей, знайомих з цим питанням, Шмідт, який зустрічався з міністром оборони України під час свого чергового візиту в Україну минулої осені, зацікавлений в тому, щоб інвестувати мільйони доларів в Україну для розширення виробництва безпілотників. Прес-секретар Шмідта відмовилася від коментарів.

Прискорення розвитку безпілотних технологій викликає занепокоєння експертів з безпеки, зважаючи на зростаючу кількість недержавних суб'єктів, які використовують БПЛА зі смертельними цілями, серед яких Хезболла в Лівані, хусити в Ємені, Ісламська держава в Іраку та Сирії, а також мексиканські наркокартелі.

Але, якщо вартість створення безпілотника розміром з літак, такого як MQ-9 Reaper, виходить за межі можливостей таких угруповань, то отримання і використання програмного забезпечення для безпілотників зі штучним інтелектом – цілком під силу.

"Після того, як таке програмне забезпечення розроблене, його розповсюдження і повторне використання в інших місцях фактично не потребує витрат, – сказав Пол Шарре, експерт з безпілотників Центру нової американської безпеки і автор книги "Чотири поля битви: Влада в епоху штучного інтелекту". – Недержавним гравцям дуже легко вийти в Інтернет, отримати програмне забезпечення і перепрофілювати його".

Провідні військові держави вже давно борються з етикою дозволу машинам використовувати смертоносну силу в бою. Головний військовий радник президента Байдена генерал Марк А. Міллі заявив, що Сполучені Штати вимагають, щоб "люди" залишалися в "циклі прийняття рішень", і нещодавно закликав інші великі військові держави прийняти такі ж стандарти.

За словами Ковальчука, компанія якого також використовує програмне забезпечення зі штучним інтелектом, нова технологія наведення все ще вимагає, щоб ціль обирала людина-оператор. Але як тільки вибір відбувається, безпілотник переслідує ціль і випускає боєприпас, що призводить до розриву між людським рішенням і смертельним актом.

Українці, які тестували нове програмне забезпечення, наполягають на тому, що роль машини є обмеженою і "прийнятною, – сказав Ковальчук. – Ми не націлені на цивільних, – сказав він. – І ми вважаємо, що помилка в 5-10 метрів є прийнятною".

Федоров визнав, що поширення технології штучного інтелекту становить "загрозу для майбутнього", але підкреслив, що Київ повинен визначити пріоритети своєї негайної боротьби за виживання.

Конфлікт в Україні також призводить до появи набагато менш вишуканих методів озброєння безпілотників. Наприклад, кожна українська бригада оснащена 3D-принтером, який військові використовують для створення механізму, що утримує і випускає бомби з комерційних безпілотників. За словами експертів, цей процес легко відтворити.

"Російською та українською мовами публікуються посібники про те, як керувати безпілотником, квадрокоптером та уникати їхнього виявлення, – каже Бендетт. – Чи можуть нечисті на руку діячі по всьому світу використовувати цей досвід і технології? Безумовно".

Але в той час як технологи захоплюються інноваціями, що відбуваються в українському безпілотному просторі, дехто застерігає, що це – не панацея від складних військових викликів, які стоять перед Києвом.

Ліскович, колишній керівник компанії Uber, сказав, що українські ударні безпілотники навряд чи забезпечать вирішальну перевагу в контрнаступі через їхню обмежену дальність польоту і розмір корисного навантаження, а також нерівний рельєф місцевості на багато кілометрів густих російських мінних полів і окопів.

Натомість, за його словами, українські безпілотники-розвідники є найбільш перспективними для надання Києву переваги. "Розвідувальні дрони діють як прямий мультиплікатор ефективності майже всіх видів зброї в українському арсеналі, особливо, артилерії, забезпечуючи найбільший безпосередній вплив на полі бою", – сказав він.

Наші інтереси: 

Україна має змінитися протягом цієї війни, щоб бути не лише аграрною країною та країною важкої промисловості, як її досі сприймають у світі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи