Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Відчуття ревізійних стосунків ревізором (зверхнє й прискіпливе ставлення)

Кращий вихователь – ревізор,

Контролює і мобілізує,

Вказує на недоліки і опікує.

Та нерівноправність дошкульна!

Ревізор контролює, вказує на недоліки, «тисне» партнера. Стосунки можуть бути конфліктними на близькій відстані, бо ревізор дозволяє собі обговорювати хворобливі теми, вимагати того, в чому підревізний слабкий, прискіпливий до того, в чому підревізний має потребу бути вільним. Він ніби постійно стежить за підревізним хоче з’ясувати, що і як робить, звертаючи увагу на слабкості й зневажливо ставиться до нього. Причому, не обов’язково словесно вказує на недоліки, а недооцінює партнера, думки і справи якого здаються дрібними, незначними, викликаючи тим самим образу у підревізного.

На досить безпечній відстані ревізор і підревізний можуть визнавати і навіть бути в захопленні один від одного, цінувати вміння іншого вирішувати важкі для себе проблеми. При зближенні взаємин підревізний намагається віддалитися. А оскільки ревізор не достатньо розуміє підревізного, який здається загадковим і вабить глибиною, негативні установки стають спробою позбутися цього незрозумілого притяжіння.

Ревізор вважає, що підревізний не може втриматися в житті без нього, вбачає його непристосованим до життя і йому необхідно допомогти, але всі поради не мають сенсу. Підревізний їх не сприймає, ще більше посилюючи бажання ревізора перевиховувати його. Партнер здається безтолковим, але не тому, що не може, хоч в дійсності так воно і є, а тому, що просто не хоче. Це викликає у ревізора роздратування. Але він продовжує “виховувати”.

Підревізний незрозумілий для ревізора, тому ревізору важко прийняти його точку зору. Ревізор бачить недоліки партнера як через збільшуване скло, а досягнення – навпаки, йому здається, що той робить все не так і геть нетямущий. Тому прагне змінювати світ партнера згідно своїм уявленням, при цьому часто відчуває жалість чи презирство, прагне перевиховати підревізного. Однак партнер не сприймає поради і вимоги ревізора, викликаючи тим самим роздратування останнього.

Це стосунки односторонньої вразливості. Справа в тому, що ревізор відчуває частіше, ніж підревізний, що він “правий”. Підревізний приймає міркування ревізора на свій рахунок, і “погляди” партнера стосовно своєї особистості сприймає як важливе схвалення або засудження. Тому ніщо так не вводить в оману, як облудлива улесливіть ревізора.

А от допомога з боку ревізора відсутня, хоча складається враження, що ревізор намагається допомогти, повчаючи свого “підопічного”. Цим бажанням ревізор ставить у безвихідь підревізного, який кидається до захисту. З’ясування стосунків руйнує взаємини. Ревізору не легко, тому що важко зрозуміти підревізного. Може виникнути такий стан, коли ревізору неприємно звертатися до партнера, і він знаходиться в перенапруженні. Це напруження виникає навіть тоді, коли ревізор очікує приходу підревізного. Виникає тривога і побоювання: а раптом підревізний скаже щось не те, виникне роздратування, і події будуть розвиватися за відомим сценарієм.

При близьких взаємодіях це небезпечні, виснажливі стосунки, де буває і фізична розправа, але це відбувається лише тоді, коли йде ототожнення світорозуміння. Якщо ревізор відокремлює свої погляди від поглядів підревізного, ревізійні стосунки можуть для ревізора виявляти інтерес.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи