Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В офшорах більше не сховатися. Що таке обмін податковими даними

Автоматичний обмін податковими даними дозволить фіскалам виявляти іноземні активи та доходи громадян України. Тож за допомогою зарубіжних банків буде усе складніше ховатися від оподаткування.

Влітку 2023 року в Україні розпочне функціонувати механізм автоматичного обміну податковою інформацією, що передбачено нормами законопроекту № 8131, який Верховна Рада ухвалила у другому читанні 20 березня. І хоча Президент ще не поставив під законом свій підпис, у тому, що це станеться, немає сумнівів, пише Павло Пшеничний на сайті Delo.

Впровадження системи автоматичного обміну податковими даними обговорюється в Україні вже років 5. Законопроект № 8131 ініціював Кабінет Міністрів, і цей документ є євроінтеграційним. Тобто його розробка та ухвалення – це частина "домашнього завдання" України на шляху вступу до Євросоюзу.

Тож українським платникам податків слід приготуватися до того, що фіскальні органи знатимуть про них тепер значно більше, ніж раніше.

Механізм обміну фінансовою інформацією з метою оподаткування розробила Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Він був запроваджений у 2013 році. Його поява збіглася із запуском так званого плану BEPS, який спрямований на боротьбу з виведенням капіталів в офшори.

Стандарт обміну даними, запропонований ОЕСР, отримав назву CRS. Він був потрібний для того, щоб країни могли вільно ділитися інформацією про платників податків в автоматичному режимі.

Податкові органи всіх країн, що приєдналися до системи CRS (таких держав близько 110), регулярно передають одна одній інформацію про платників податків. Наприклад, у цьому списку є Данія та Іспанія. Отже, данські податківці надсилають дані про іспанських платників податків до Іспанії. А іспанська податкова служба – про данських платників податків у Данію.

Відповідно, коли Україна запровадить CRS, наша Державна податкова служба (ДПС) надсилатиме дані про платників податків з усіх 110 країн до відповідних податкових органів і назад отримуватиме інформацію з юрисдикцій, що підключилися до CRS.

Крім стандарту CRS є ще один формат обміну. Це інформація за запитом або EOIR. Наприклад, якщо ДПС вважатиме, що їй недостатньо даних щодо конкретного платника податків, який має рахунки десь у польському банку, вона надішле додатковий запит податковим органам у Польщі.

Вже з 1 липня 2023 року учасники фінансового ринку будуть збирати дані про рахунки своїх клієнтів у рамках стандарту CRS. Перший звітний період завершиться 1 липня 2024 року, після чого ДПС отримає відомості про рахунки від фінансових агентів та здійснить перший обмін.

Аргумент на користь запуску автоматичного обміну податковими даними є простим: виявляти податкових резидентів України, які намагаються сховати за межами країни свої статки.

Наші інтереси: 

Розуміємо, що таку систему потрібно було запускати ще 5 років тому, до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, адже величезні кошти у перші дні, тижні та місяці війни були вивезені з Україну родичами, дітьми та коханками олігархів та корумпованих чиновників (найяскравіший приклад – Суркіси та коханка митника, а скільки таких, про які ми не знаємо). За два місяці повномасштабної війни з України було виведено понад 3 мільярди євро.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Так, краще пізно, ніж ніколи. Але крім тих 110 країн-учасниць, чи не знайдуть ті бандити інших, де ховатися ?

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Так, краще пізно, ніж ніколи. Але крім тих 110 країн-учасниць, чи не знайдуть ті бандити інших, де ховатися ?

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Мародери з України, які роками та десятиліттями збагачувалися на тілі України, виїхали в Монако, Швейцарію та інші європейські країни. Не поїхали вони в Латинську Америку та Африку.