Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Від початку війни з України було виведено понад 3 мільярди євро

Світ:

Про це розповів директор Бюро економічної безпеки України Вадим Мельник під час першої робочої онлайн-зустрічі із представниками митних органів сусідніх європейських країн (Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії, Молдови), що відбулась 22 квітня 2022 року.

22042605.jpg

Вадим Мельник

У період із 24 лютого по 22 квітня на тлі російського вторгнення з України було виведено більш як 3 мільярди євро, повідомляє Урядовий портал.

Зокрема, на зустрічі обговорювалися питання виведення валютних коштів та цінностей резидентами та нерезидентами України в ЄС. Участь у ній також взяли представники Офісу президента, Державної податкової служби та Державної служби фінансового моніторингу України.

"Із 24 лютого і до сьогодні, громадяни України та іноземці перевозять через наш державний кордон готівку, дорогоцінні аксесуари та банківські метали в особливо великих розмірах. Часто діють за попередньою змовою з невстановленими особами, за узгодженим злочинним планом, без відповідного митного декларування. При цьому, мають на меті приховати незаконно отримані прибутки та здійснити їхню подальшу легалізацію в країнах Європейського союзу. Орієнтовна загальна сума коштів, виведених таким чином за кордон, становить понад 3 мільярди євро", — розповів Вадим Мельник.

При цьому значного масштабу набули випадки незаконного вивезення валюти за кордон. БЕБ проаналізувало та виявило велику кількість подібних фактів.

"Зокрема, встановлено факти, коли фізичні особи отримували кошти злочинним шляхом в Україні без сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів. Громадяни, ймовірно, були учасниками схем з мінімізації доходів, учасниками конвертаційних центрів, хабарниками тощо. За попередніми результатами слідства, у більшості випадків наявні ознаки легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом", — зазначили в Бюро.

За словами Вадима Мельника, готівка, отримана ймовірно злочинним шляхом в Україні за такою схемою, без відповідного гострого реагування правоохоронних органів України де-факто легалізується в Європі. Відтак "брудні" гроші вливаються у фінансову систему ЄС та можуть використовуватися для подальшої протизаконної діяльності, в тому числі й для фінансування військ Російської Федерації.

 

Наші інтереси: 

Розуміємо, що паразити наживалися в Україні. Не допустити їх до влади, щоб вони повернулися на нові "потоки".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи