Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Уроки для бізнесу: правило маневру за нестабільних часів

Майже всі великі військові перемоги — це наслідок швид­кості та руху. У бізнесі правило маневру можна застосувати до інновацій та гнучкості.

За допомогою інновацій ви постійно шукаєте швидших, кращих, дешевших, легших і більш ефективних способів ви­робництва та продажу ваших продуктів і послуг. Один неве­ликий крок уперед порівняно з вашими конкурентами може дати вам значну перевагу на ринку.

Це правило стосується здатності організувати наступ таким чином, щоб ударні сили могли обійти фланг противника й ата­кувати його там, де він найбільш вразливий.

Гнучкість означає, що ви постійно випробовуєте щось нове, по-іншому, ніж раніше. Ви не хочете застрягати в зоні комфор­ту або закохуватися у ваш поточний метод ведення бізнесу.

Мислення з нульовим відліком

Мабуть, найпотужніший інструмент, що його можна застосову­вати для того, щоб залишатися гнучким та ефективним у періоди швидких змін, — це те, що називають мисленням із нульовим відліком.

За такого підходу (назва походить від ведення бухгал­терського обліку з нуля) ви постійно запитуєте: «Якщо врахо­вувати те, що я тепер знаю, чи є у моїх сьогоднішніх діях щось таке, чого я не робив би знову, якби мені довелося це робити?»

За часів швидких змін ви будете постійно з’ясовувати, що ідеї та плани дій, які раніше здавали­ся виваженими або навіть неперевершеними, вже не є акту­альними і можуть навіть виявитися контрпродуктивними.

Виробіть звичку застосовувати мислення з нульовим від­ліком до кожної частини свого бізнесу:

  1. Чи є серед тих співробітників, кого ви найняли, призначили або підвищили, хтось, кого ви б уже не найняли, не при­значили і не підвищили, якби знали те, що знаєте зараз?
  2. Чи є такі продукти або послуги, яких ви не створювали б і не виводили на ринок, якби знали те, що знаєте зараз?
  3.  Чи існують які-небудь послуги, які ви пропонуєте своїм клієнтам у поєднанні з іншими діловими операціями, які ви не стали б запускати сьогодні, якби знали те, що зна­єте зараз?
  4. Чи існують якісь комерційні витрати, в будь-якій сфері, які ви вже не затвердили б?
  5. Чи існують які-небудь бізнес-процеси або заходи у вашо­му бізнесі, якими ви б не стали займатися знову?
  6. Чи існують які-небудь інвестиції або зобов’язання стосов­но часу, грошей або емоцій, якими ви вже не стали б за­йматися сьогодні?

Як зрозуміти, чи перебуваєте ви в тій ситуації, коли потріб­но застосувати мислення з нульовим відліком?

Все просто: такою ситуацією є стрес! Кожного разу, коли ви відчуваєте хронічний стрес або постійне роздратування або незадово­лення, що переслідує вас скрізь, запитайте себе: «Якби я цьо­го не робив, чи зробив би я це зараз?»

Повернутися обличчям до реальності

Кожного разу, коли ви усвідомите, що ситуація потребує мис­лення з нульовим відліком і вашою відповіддю буде: «Ні, я не потрапив би у цю ситуацію ще раз, якби мені довелося зіткну­тися з нею знову», вашим наступним питанням має бути: «Як мені швидко вийти з цієї ситуації?»

Основною причиною того, що люди опиняються у ситуаці­ях, що потребують мислення з нульовим відліком, є власне «его».

Вони не можуть визнати, що припустилися помилки. Вони бояться сказати іншим, що змінили свою думку. Вони не хо­чуть дивитися в очі фактам і визнавати, що їхнє початкове рішення було хибним.

Але це не для вас. Робіть аналіз кожної сфери ва­шого життя, де відчуваєте стрес або якесь загострення.

Потрібна величезна мужність, щоб визнати, що ви не іде­альні, що робите помилки, що одне з дорогих вашому серцю рішень, прийняте у минулому, виявилося неправильним. Але тільки-но ви визнаєте, що сталася ситуація, де потрібне мис­лення з нульовим відліком, і перейдете до усунення пробле­ми, стрес швидко зникне.

Після того як, зціпивши зуби, ви наважилися відкрито розі­братися з невирішуваною на перший погляд ситуацією, ви від­чуєте величезне почуття свободи і радості. Увесь ваш стрес зник­не. Ви зможете використати всі свої розумові сили для того, щоб зосередитися на майбутньому, на тому, що ви можете зробити і досягти, а не хвилюватися через кепську ситуацію.

Викладено за мотивами книги Брайана Трейсі «Як керують найкращі».

Попередня стаття: Наступ та зосередження – основні правила успіху у битві та бізнесі, – Брайан Трейсі

Читайте далі: У бізнесі, як і в бою, багато залежить від якісних розвідувальних даних, що надходять з передової до командування, – Брайан Трейсі

Наші інтереси: 

Правила життя та перемоги.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи