Зображення користувача Оксана Лутчин.
Оксана Лутчин
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Творення лексики української мови

Категорія:

Проаналізуємо вживання усічених форм слів, які увиразнюють мову й роблять її лаконічнішою, а також слів, утворених способом складання основ і префіксальним способом, та їх функціонування у творчості наших класиків.

               Поки живе мова – житиме й народ як нація

    Мова – є одним із основних засобів зв’язку і самовираження людини, а також формування її національної свідомості. Тобто наші моральні, національні, релігійні переконання формуються завдяки мові. Що глибше опановуємо мову, то досконалішим стає наше мислення, багатшим наш внутрішній світ.

    Мова є виразником єдності держави. Вона може нас, українців, об’єднати, зміцнити як народ і може зробити ворогами. Вона може народжувати високі патріотичні бажання і може вбивати. Вона може зцілити нас як націю і може пригнічувати. Також може піднести до небес і опустити в безодню.

    Для народження і втілення високих ідей ми зобов’язані знати і поширювати ту мову, що творить, що підносить нас у вись й спонукає інших до розвитку.

    А це мова поетів, мова високого духу. Згадаймо Шевченкове: “Я на сторожі коло них поставлю слово”. Саме у таких духовних велетів, як Т. Шевченко, І. Франко, Л. Українка, Ю. Липа, В. Стус й ін., ми повинні черпати міць, що криється в їхньому слові.

   Отож, проаналізуймо деякі способи творення слів і їх використання у творчості класиків.

   У творчості Т. Шевченка зокрема зауважуємо широкий вжиток коротких форм слів, так званих усічених, які увиразнюють мову й роблять її лаконічною:

”Колись Бог нам верне волю...”

“Сильнії, чужії не зрять Бога над собою...”

“Пливе човен, води повен”.

   Ось приклади таких коротких форм: обоє, стоя, повен, кожен, певен, ясен, ласкав, рад, жоден, зелен, здатен...

   Щоб надати мові поетичності, милозвучності та досконаліших форм вживаймо ці короткі слова. Більшість таких лексем мають посісти чільне місце у нашій мові.

   Є й інший спосіб творення влучних слів – складання основ. Такою лексикою послуговувався В. Стус. Це, як правило, його новотвори.

Приклади: “Мов лебединя, розкрилила тонкоголосі дві руки...”

“Трипільських сонць шалена коловерть...”

“...чотирикрилий день відмайоріє”.

   Такі слова служать заміною словосполучень і навіть речень. Вони лаконічні, з глибоким семантичним змістом і повинні поповнити словник Сенсару.

  Таким способом утворені лексеми від слова “голова”: зірвиголова, урвиголова, зайдиголова, песиголова, крутиголова, закрутиголова, шибайголова, прибийголова.

  Від слова “вітер”: павітер, боривітер, нечуйвітер, пресвітер.

  Від слова “сонце”: сонцеликий, сонцебризний, сонцесяйний, сонцезахисний, сонцевик, сонцепоклонник, сонцеїд, сонцеворот, сонцелікування, сонцестояння.

  Доволі цікавим є й утворення слів у нашій мові префіксальним способом. Візьмемо слово “мова” й додамо до нього відповідні префікси:

замова, прамова, обмова, передмова, відмова, підмова, змова, розмова, вимова, примова, промова, умова, передумова, післямова.

   Слова, утворені шляхом нанизування відповідних префіксів, від слова ”будова”:

забудова, надбудова, відбудова, перебудова, розбудова, прибудова, новобудова, добудова, побудова, гідробудова, світобудова.

  Від слова “зір”: взір, надзір, кругозір, дозір, білозір, винозір, позір, узір.

  Як бачимо, достатньо змінити префікс і слово набуває найрізноманітніших значень.

   Власне таким способом творення, беручи за основу прадавнє слово, ми можемо отримати суто українські слова.

  Вивчаймо рідне слово, що є найглибшим джерелом збагачення нашого духу.

 

 

 

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Кабан Іклан.
0
Ще не підтримано

Деякі слова я тільки читав у книжках і не чув їхньої вимови. Було б добре послухати цю статтю аудіоваріанті. Або хоч наголоси позначте в наведених прикладах, так леше буде собі уявити вимову.

Коментарі

Зображення користувача Кабан Іклан.
0
Ще не підтримано

Деякі слова я тільки читав у книжках і не чув їхньої вимови. Було б добре послухати цю статтю аудіоваріанті. Або хоч наголоси позначте в наведених прикладах, так леше буде собі уявити вимову.

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Гарно! Багатіймо  духом!

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Оплескую, Оксано! Можуть надихнути деякі цікавинки Василя Стуса: http://www.stus.kiev.ua/Slovnyk.htm - тут і !так потрібні! наголоси, Кабане! Або, деякі новотвори Павла Тичини? Здається, що існує словник авторських новотворів (т.зв. "неологізмів")...

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Дякую, Зірко! Так, у Стуса цікава лексика, багато новотворів, які можуть увійти в загальний вжиток і окрасити мову. Треба опрацювати.

Творімо разом мову Сенсар!