Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Трамп: В Україну Росія не зайде. Напишіть собі це на чолі або деінде!

Різними епітетами нагороджують 45-го президента США відомі політологи. Яким є насправді Дональд Трамп? Якщо Трамп виконає бодай частину обіцянок, від світової політики не залишиться каменя на камені. 

США уже готувалися вітати першу жінку на посаді президента. І його перемога стала справжнім сюрпризом для світу. ЗМІ зарясніли  заголовками на кшталт "Американська трагедія", "Катастрофа наближається", "Джеймс Бонд, врятуй планету від Трампа!", пише газета "Експрес".

Як тільки не називають нового президента найсильнішої держави світу: ворогом науки та прогресу, шовіністом, людиною низької культури, гомо- та ісламофобом, гультяєм, базікалом, популістом. Чи заслужив Дональд Трамп на таку характеристику?

Спробуємо зрозуміти це, проаналізувавши факти біографії 70-річного Дональда Трампа, його вчинки та звички.

Трамп не був охочим до наук у школі. У 13 років витворяв таке, що вчителі престижної приватної школи Форест-Гілз сивіли на очах. Тоді батько Дональда, власник солідного будівельного бізнесу Фред Кріст Трамп віддав сина до військової академії. Мовляв, тут твій норов трохи приборкають. І не помилився: курсант Дональд Трамп гарно вчився, став капітаном футбольної команди, завоював авторитет серед однокурсників і вчителів.

"Після закінчення Нью-Йоркської військової академії 1964 року я думав про вступ до кіношколи, -- зізнається Трапм у своїй книзі "Мистецтво укладати угоди". -- Але врешті вирішив, що нерухомість -- це прибутковіший бізнес. Почав навчатися у Фордемському університеті. Через два роки вирішив, що навчання в коледжі для мене -- те ж саме, як ніби я й не вчився зовсім. Тому я подав заяву у Вортонську школу бізнесу Пенсільванського університету й закінчив її. Після цього почав працювати у батька".

Одним з найперших проектів Дональда була модернізація заставленого без права викупу 1200-квартирного комплексу в Цинциннаті "Свіфтон-Віллидж". Це йому вдалося, і компанія отримала 6 мільйонів доларів чистого прибутку.

Нині статки Дональда Трампа експерти оцінюють у суму від 4 до 8 мільярдів доларів -- дуже важко дати реальну оцінку його майну в США, Арабських Еміратах, Великобританії, Домініканській республіці, Кореї, Азербайджані...

Основний капітал він заробив на будівництві нерухомості або здачі її в оренду. Розкішні готелі, конгрес-центри, вежі, цілі бізнес-містечка та житлові комплекси -- хліб Трампа. Але він не нехтує проектами в шоу-бізнесі та спорті. Трамп був пов'язаний із лігою американського футболу, був радником із фінансових питань Майка Тайсона. І навіть спробував себе в ролі ведучого на рингу під час бою Тайсона й Майкла Спінкса в Атлантик-Ситі.

Трампа частенько підштрикують двома банкрутствами його компаній: "Трамп-Плаза, Атлантик-Ситі" у 1992-му і "Трамп Інтетеймент Резортс" у 2008-му. У другому випадку Трамп вийшов із складу ради директорів напередодні банкрутства, чим, по суті, підставив своїх підлеглих.

У 1990-х Трампа притягували до суду банки за несплату крадитів -- у 500, 700, 900 мільйонів доларів. Але кожного разу він якимось чином випливав нагору й не лише віддавав борги, а й дуже скоро відкривав нові успішні бізнес-проекти.

Новий президент Америки аж ніяк не є взірцем добропорядного сімейного чоловіка. Трамп був одружений тричі, щоразу на красунях-моделях. У нього п'ятеро дітей (молодшому лише 9 років) і семеро онуків.

Уперше, 1977 року, Трамп одружився з 28-річною Іваною Зельничковою з Чехії. У них троє дітей: Дональд-молодший, Іванка та Ерік. 1992 року подружжя розлучилося, адже Дональд закохався у 29-річну Марлу Мейплз. У другому шлюбі народилась донька Тіффані. Через 5 років голуб'ята розбіглися. Трамп парубкував до 2005-го року, але врешті не встояв перед красунею Меланією Кнавс зі Словенії, на 24 роки молодшою від нього. 20 березня 2006 року Меланія народила хлопчика, якого назвали Берроном Вільямом Трампом.

Мільярдер зі сім'єю живуть у пентхаузі на 66-му поверсі в Трамп Тауер, побудованому в 1983 році. Із триповерхових апартаментів відкривається вид на Центральний парк. Помешкання Трампа -- найдорожче у Нью-Йорку, 100 мільйонів доларів. Через розкіш і засилля золота його порівнюють із Версальським палацом та... помешканнями Януковича й Пшонки.

Свою пристрасть до жіночої краси Трамп теж зумів вкласти в бізнес. Тривалий час він володів конкурсами краси "Міс США" і "Міс Всесвіт". Але рік тому майбутній президент продав свою організацію "Miss Universe Organization", що володіє ексклюзивними правами на проведення конкурсів краси "Міс Всесвіт" і "Міс США", продюсерському агентству WME/IMG. Можливо, дався взнаки вік: красуні красунями, але гроші миліші...

Дідусь Дональда, що наприкінці ХІХ століття переїхав до США з Німеччини, мав прізвище Трумпф -- з німецької воно перекладається як "козир". Дональд любить похизуватися з цього приводу й наголосити, що у нього генетичний потяг до азартних ігор. Утім, не відомо жодного випадку, щоб він програв велику суму. А от мережа казино принесла йому не одну сотню мільйонів.

Політик любить зніматися в кіно -- у ролі самого себе. Ми бачили його в епізодах комедій "Один вдома-2", "Няня", "Принц із Беверлі-Гіллз". Трамп навіть має свою зірку на алеї Голлівудської слави за те, що брав участь у телешоу "Кандидат". Він частенько веде реслер-шоу й дружить із власником асоціації WWE -- Вінсом Мак-Меном.

А ще Трамп випускав колись парфуми. Вгадайте, під якою назвою? Звісно ж, "Дональд Трамп"! Ну хіба ж могло бути інакше?

Щодо його зачіски, яку не висміював хіба лінивий, то він принципово не змінює її зі шкільних років. Поріділі руді волосинки вже не вкладаються у модну 50 років тому "канадку" -- однак Трамп у цьому питанні дуже впертий.

Під час передвиборних перегонів Трамп обіцяв "зробити Америку знову білою", побудувати на кордоні з Мексикою гігантську стіну та викинути за неї всіх нелегалів із їхнім потомством. Запропонував застосовувати тортури до терористів, щоб "вибити" важливу інформацію. Він також критикував союзників по НАТО, які є "невдячними й користуються американською щедрістю".

Нібито ручкався із Путіним, але твердо заявив, що в Україну Росія не зайде: "Напишіть собі це на чолі або деінде!" Він вихвалявся перед електоратом, що спить із "молодшою на чверть століття кралею" і написав опонентці Гіларі Клінтон: мовляв, якщо  вона "не може вдовольнити власного чоловіка, то як же вона вдовольнить Америку?"
   
"Трампу доведеться керувати країною на тлі серйозного неприйняття мільйонами американців, -- переконує німець Андреас Умланд, доктор історії, директор Інституту євроатлантичного співробітництва. -- Не можна виключати расові бунти та інші заворушення. Це позначиться на Європі, Україні й цілому світі. Допоки США будуть зайняті внутрішніми розборками, ми не можемо розраховувати на Вашингтон, як на повноцінного виконавця його традиційної ролі лідера вільного світу".

"Якщо Трамп виконає бодай частину обіцянок, від світової політики не залишиться каменя на камені, -- вважає професор політології Александра Фьодерль, оглядач австрійського видання "Штандарт". -- Зрозуміло, що американська парасолька над Європою склалася надовго, якщо не назавжди. Незабаром світом керуватимуть правопопулістичні сили. Починається дуже сильний шторм... "

Блогери в інтернеті саркастично зауважують: "планеті кінець, адже тепер ядерні кнопки перебувають у валізах двох ідіотів". Однак професор психіатрії Клод Андре із Женеви заспокоює: "Дональд Трамп ніколи не натисне ядерну кнопку першим. Адже він мислить, як бізнесмен: якщо я вб'ю людей, вони не зможуть стати моїми клієнтами".

До слова, про це говорив і сам Трамп в інтерв'ю журналу "Плейбой" ще в 1990 році. Тоді стаття вийшла із заголовком: "Піду в президенти, якщо побачу, що США летить в пекло". Трамп заявляв: "Я думаю, як бізнесмен -- це в мене в крові. Я вивчаю людей, і під час кожного торгу прикидую, наскільки жорстоким я повинен бути. Я можу бути приємною людиною, можу бути звіром. Потрібно вміти і те, і те. Потрібно бути сильним. Потрібно бути милим. Потрібно бути безжальним. Не знаю, чи можна всього цього навчитися. Або в тебе це є, або немає. Ось чому більшість дітей можуть отримувати в школі найкращі бали, а потім не домогтися в житті нічого. А я імпровізую набагато частіше, ніж думають люди".

Що ж, хитрий лис, як не крути! І, мабуть, вже дуже скоро ми побачимо на власні очі імпровізації від Дональда Трампа. Що ж це буде? Затамувавши подих, світ чекає.

Ірина ЛЬВОВА

Наші інтереси: 

В Україну Росія не зайде. Напишіть собі це на чолі або деінде!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Інформація для роздумів щодо психологічного типування Трампа. Зі статті випливають такі риси, як
- екстраверсія
- схильність до імпровізації (ірраціональність)
- хвалькуватість як елемент ігрового шоу
- практичність ("тактика", а не "стратегія")
- цінування краси, бажання красиво виглядати самому (біла сенсорика як цінність)
- вміння розбиратися в людях (інтуїція здібностей)
-демонстративна "чорна сенсорика": "Я вивчаю людей, і під час кожного торгу прикидую, наскільки жорстоким я повинен бути ".

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Інформація для роздумів щодо психологічного типування Трампа. Зі статті випливають такі риси, як
- екстраверсія
- схильність до імпровізації (ірраціональність)
- хвалькуватість як елемент ігрового шоу
- практичність ("тактика", а не "стратегія")
- цінування краси, бажання красиво виглядати самому (біла сенсорика як цінність)
- вміння розбиратися в людях (інтуїція здібностей)
-демонстративна "чорна сенсорика": "Я вивчаю людей, і під час кожного торгу прикидую, наскільки жорстоким я повинен бути ".

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

З нетерпінням чекаю січня-лютого 2017 і його перших кроків на посаді Президента.