Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Трамп хоче розірвати ядерну угоду між США та Росією, Британія підтримує

Категорія:

Спецтема:

США вийдуть з ядерної угоди з Росією. Напередодні це пообіцяв зробити президент Сполучених Штатів Дональд Трамп. Велика Британія одразу підтримала його в цьому, звинувативши Росію в багаторічному порушенні термінів угоди про знищення ракет середньої та малої дальності. 

Сьогодні і завтра в Москві перебуває радник Трампа з безпеки Джон Болтон. В офіційних планах - переговори з міністром закордонних справ Сергієм Лавровим та секретарем російської ради нацбезпеки Миколою Патрушевим.

Болтон - один з вашингтонських "яструбів" - тобто прихильників жорсткої політики стосовно Кремля. А тут ще й Трамп напередодні пообіцяв не багато не мало - вийти з ядерної угоди.

"Росія багато років порушувала угоду. Не знаю, чому Обама не розірвав її. Ми не дозволимо їм порушувати угоду і виготовляти зброю, доки ми цього не можемо, бо нас обмежує угода, терміни якої ми поважаємо. Тому ми вийдемо з ядерної угоди", - сказав Трамп.

Про взаємне обмеження ядерної зброї Сполучені Штати з Радянським Союзом вели переговори від 1985 року, а наприкінці 1987-го - Рейган з Горбачовим у Вашингтоні підписали історичний документ - угоду про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності. Держави домовилися знищити цілий клас озброєння, залишивши лише міжконтинентальні ракети.

Британія одразу підтримала президента США в цьому, звинувативши Росію в багаторічному порушенні термінів угоди про знищення ракет середньої та малої дальності. Про угоду і наслідки її можливого розірвання - у сюжеті ТСН.

 

Концепцію "блискавичного" ядерного удару, який повністю знищував би керівництво країни і унеможливлював би ядерну відповідь - у Штатах розробляли від 1970-х, у 1980-х - ракети середньої дальності почали завозити до Європи, але Радянський Союз відповів тим же самим, розгортаючи свої комплекси в Чехословаччині та НДР (Німеччина). Саме тому довелося іти на переговори: жити під прицілом зброї, збити яку змоги не було - не сподобалося нікому. Але від 2014 року Штати звинувачують Росію в порушеннях угоди.

"Іскандери" – це якраз ракети середньої дальності. Це в радянському стилі – підписують договір, а потім його не виконують", - говорить аналітик Дмитро Орешкін.

До виборів у Конгрес - менше місяця, Трамп проводить по 2-3 виступи на день, агітуючи американців у різних штатах голосувати за республіканців. Сувора антиросійська риторика американцям подобається, а Трампу зараз конче потрібні голоси.

Тож уже за кілька годин від Джона Болтона у Москві можна чекати на оголошення про вихід з ядерної угоди. Це означає, що Штати можуть завезти в Європу нові ядерні ракети. На обіцянку Трампа Кремль заявив, що готовий дати симетричну відповідь, тож усім європейським сусідам Росії можна починати напружуватися. 

Наші інтереси: 

Це в російському стилі – підписувати договір, а потім його не виконувати. Штати хочуть розв'язати собі руки.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Америці довіряти можна, оскільки США ніколи першими не починали війну!

Росії довіряти не можна, оскільки вже кілька століть Росія починає і веде агресивні війні у світі!

ВИСНОВОК: Трамп робить правильно!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Америці довіряти можна, оскільки США ніколи першими не починали війну!

Росії довіряти не можна, оскільки вже кілька століть Росія починає і веде агресивні війні у світі!

ВИСНОВОК: Трамп робить правильно!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!