Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Суд у Каліфорнії постановив, що джмелі – то є сухопутні риби

Категорія:

Ситуація, коли юристи можуть все довести до абсурду.

31 травня апеляційний суд Каліфорнії постановив офіційно вважати чотири види місцевих джмелів… рибами.

З чого така дивна ухвала? А все тому, що в Каліфорнії діє Закон про види, що зникають (California Endangered Species Act). І в цьому Законі біологічні види, що зникають, а відтак потребують особливого захисту, розділені на категорії: «птахи, ссавці, риби, амфібії, рептилії, рослини».

Три роки тому почався судовий процес між великими сільськогосподарськими групами штату, такими як виробники мигдалю та цитрусових, та Каліфорнійською комісією з риби та дичини. І постало питання: чи підпадають чотири види місцевих джмелів (the Crotch bumblebee, the Franklin bumblebee, the Suckley cuckoo bumblebee, the Western bumblebee) під дію цього Закону. Тож юристи вирішили віднести цих безхребетних тварин до розділу «риби».

Зачекайте! – скажете ви. – Але ж риби хребетні! Як безхребетні джмелі потрапляють у цей розділ!

Юристи подумали й про це. То люди, що знайомі зі шкільною біологією, знають, що риби – то хребетні тварини. А от законодавці Каліфорнії ще у 2015 році спеціально постановили, кого вважати “рибами” у цьому Законі. Так ось, тримайтеся: «”Риба” означає дику рибу, молюска, ракоподібного, безхребетного, амфібію або частину, ікру чи яйцеклітину будь-якої з цих тварин».

Тобто ви зрозуміли? – раки за цим Законом теж “риба”. І кріль – теж “риба”. І взагалі, все що рухається в морі – то теж ”риба”, окрім китів, дельфінів та водолазів.

Але ж джмелі не плавають в морі? Юристи подумали й про це.

«Ми розглянули, чи обмежуються повноваження комісії внесенням до списку лише водних безхребетних», – йдеться у рішенні суду. – «Висновок: «ні». Хоча термін “риба” в розмовній мові й зазвичай розуміється як позначення водних видів, термін, який використовується Законодавчим органом у визначенні риби в розділі 45, не є настільки обмеженим».

До чого я веду? – та до того, що юристи далеко не завжди можуть вирішити якусь ситуацію. Ще гірше, коли юристи починають втручатися у наукову класифікацію. А ще гірше, коли юристи починають вирішувати, якими мають бути закони природи.

Ми в «Народному Оглядачі» часто згадуємо слова Конфуція, що реформування держави треба починати з виправлення імен. Якщо імена неправильні, то слова не мають під собою підстав. Якщо ж слова не мають під собою підстав, то справи не можуть здійснюватися.

Тому треба ретельно стежити, щоб у нас не траплялися подібні ситуації, коли рішенням суду джмелів вважають сухопутними “рибами”. Щоб не довелося потім виправляти ще й ці імена.

P.S. Якщо вам подобається розбиратися у юридичному крутійстві, то можете почитати це рішення суду на 35 сторінках.

 

Наші інтереси: 

Все треба починати з виправлення імен. І по можливості не створювати нових перекручень.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Погорілець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

- Завеґнітє мнє вот ету ґибу, пожалуйста!

- Так це ж свинина!

- Я не спґашиваю Вас, как називаєтся ета ґиба!

Коментарі

Зображення користувача Микола Погорілець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

- Завеґнітє мнє вот ету ґибу, пожалуйста!

- Так це ж свинина!

- Я не спґашиваю Вас, как називаєтся ета ґиба!