Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Скоротити кількість вихідних: до Верховної Ради подали законопроект, щоб припинити перенесення вихідних

Світ:

"Слуги народу" хочуть скасувати перенесення вихідних на понеділок-вівторок, якщо свято припадає на суботу-неділю. Це дозволить трохи збільшити кількість робочих днів у році та поліпшити продуктивність праці.

Таку пропозицію глава комітету Ради з питань соцполітики Галина Третьякова разом із групою своїх колег прописала в законопроекті №4597, повідомляє OBOZREVATEL.

Три-чотири вихідні поспіль заважають адаптуватися до робочих буднів: 

"Перенесення робочих днів іноді призводить до чотирьох неробочих днів поспіль, що знижує трудову мотивацію, а також негативно впливає на можливість людини адаптуватися до робочого дня, наступного за довгими вихідними", – йдеться в пояснювальній записці.

Багато вихідних поспіль погано впливають на ефективність праці:

"Надмірна кількість переносів робочих днів негативно впливає на продуктивність праці, мінімізує можливості роботи з інвесторами та донорами та загалом формує негативну репутацію бізнесового потенціалу України у світі", – впевнені автори законопроєкту.

Це – типова радянська традиція:

"Перенесення робочих днів – типова радянська традиція, яка досі зберігається в деяких пострадянських країнах, зокрема, в Росії", – написано в документі.

Згадаймо "травневі свята" цього року. Чотири вихідні підряд – це, звичайно, добре для бюджетників або найманих працівників, але самозайнятим треба заробляти. Те ж саме скажуть й підприємці, які самі собі заробляють і сплачують податки в державний бюджет. 

У багатьох самозайнятих та підприємців немає вихідних, відпускних та лікарняних. Вони, звичайно, можуть робити собі вихідні з власної волі або їм це роблять клієнти, у яких бувають по 4 вихідних. 

Отже, я цілком підтримую цей законопроект. А тим, хто хоче "довгі вихідні", пропоную брати відпустку на 3 або 4 дні.

Згадалося, як я у 1993 році працювала з корейцями з Південної Кореї, які приїздили в міністерство зовнішніх економічних зв'язків допомогти Україні у проведенні реформ. Вони розповідали, як корейці наполегливо і важко працювали, щоб вивести свою країну з бідності та досягнути економічного зростання. Вони дивувалися, що у нас 2 вихідних на тиждень в тій економічній ситуації, яку ми мали після розпаду СРСР. Я добре пам'ятаю страшенну інфляцію, дефіцит елементарних товарів (шкарпеток, рушників, одягу), неплатежі, бартер, невиплати зарплат або зарплати в еквіваленти 10-12 доларів.  Пам'ятаю, що у 1993 році ми працювали 31 грудня і напередодні Великодня (хоча й на годину менше), і не було перенесення робочих днів на наступні суботи, як тепер практикують. І в радянські часи, здається, не переносили вихідний на понеділок, якщо якесь свято попадало на суботу чи неділю. Чи хтось таки пам'ятає таку практику?

Наші інтереси: 

Щоб досягти економічного зростання, потрібно працювати.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи