Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Що таке ЄСВ і до чого тут пенсія

Світ:

Сплата ЄСВ дає людям, які працюють, тільки стаж. Ті, хто не платив ЄСВ до Пенсійного фонду, у 63-65 років отримуватимуть не пенсії, а соціальну допомогу від держави. 

Ідея скасування єдиного соціального внеску (ЄСВ), озвучена міністром економрозвитку, торгівлі та сільського господарства Тимофієм Миловановим викликала стурбованість у теперішніх пенсіонерів. Незважаючи на те, що ця ідея була лише як "пропозиція до дискусії про те, яка податкова система нам потрібна", більшість розцінила її неадекватно: вони чомусь припустили, що разом з ЄСВ будуть скасовані і пенсії. Я навіть розфрендилася у Фейсбук з жінкою пенсійного віку, яку знаю особисто і яка є колишньою вчителькою. Тож вона не може бути обмеженою інтелектом. Але на мої пропозиції уважно прочитати текст Милованова, вона звинуватила мене у "зраді" і "підіграванні Зебілам". Милованова вона і переважно всі її коментатори обзивали неблагозвучними словами і не чули (або не хотіли чути) будь-яких пояснень. 

Що ж таке ЄСВ, яке викликає бурю емоцій у пенсіонерів? Саме у пенсіонерів, бо ЄСВ сплачують тільки ті, хто працює.

Пенсійна система України дісталася нам у спадок від СРСР і суттєво не змінювалася. Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) ввели в 2011 році, і він об'єднав в собі чотири внески, які існували до цього: до Пенсійного фонду, до фонду страхування на випадок безробіття, фонд страхування з тимчасової втрати працездатності та фонду страхування від нещасних випадків на виробництві.

Отже ЄСВ – це не тільки пенсії, але й лікарняні, виплати по безробіттю і у випадку нещасного випадку на виробництві. 

ЄСВ – це не податок, а вид соціального страхування. Хоча в нинішній системі ЄСВ не повернеться страхувальнику, як при накопичувальній пенсійній системі, про яку говорять із часів Азірова (з 2010 року, коли дещо змінили і назвали зміни пенсійною реформою).

Сплата ЄСВ дає людям, які працюють, тільки стаж: якщо справно платив ЄСВ протягом року (або за тебе платив працедавець), буде тобі страховий стаж у розмірі року. Не платив - не буде стажу, а відповідно й пенсії, для отримання якої потрібно мати страховий стаж. Потрібний саме страховий, а не трудовий стаж після 2004 року, щоб мати право на отримання пенсії. 

Ті, хто не платив ЄСВ до Пенсійного фонду, у 63-65 років отримуватимуть не пенсії, а соціальну допомогу від держави. 

Люди похилого віку в Грузії, наприклад, отримують гроші після досягнення пенсійного віку. Однак, це - не пенсії, а соціальна допомога від держави. Накопичувальна система була там введена тільки цього року.

"Грузини в якийсь момент зрозуміли, що у них не вистачає коштів на виплату пенсій. Солідарна страхова система не дуже добре працювала, і ще при Касі Бендукідзе вони скасували аналог нашого ЄСВ і виплату пенсій. При цьому вони дуже суттєво зменшили і кількість податків, і обсяг. І стали платити незахищеним громадянам певні суми просто з бюджету. Ми розмовляли з Джабою Ебаноідзе, який тоді очолював службу прибутків Грузії, і він говорив, що ця реформа була досить успішною. Для людей, у яких раніше пенсії були мізерні, призначення соціальної виплати з бюджету стало певним рішенням проблем. Плюс після зменшення оподаткування економіка країни стала досить білою", – цитує економічного експерта, президента інвестиційної групи "Універ" Тараса Козака газета Сегодня.

Аналогів нашому ЄСВ досить мало (хіба що у Великій Британії соціальні податки і відрахування збираються в "один котел").

Проте в багатьох європейських країнах гроші на гарантовані пенсійні (соціальні) виплати збираються не у вигляді страхових відрахувань, а як податки з роботодавців та працівників. А вже соціальне страхування є обов'язком або правом працюючих громадян.

Про схожу систему і говорив міністр економрозвитку: скасувати обов'язковий соціальний внесок, компенсувавши його податками.

Далі буде 

Наші інтереси: 

Розуміти, звідки беруться пенсії. Реформи передбачають зміну совецької пенсійної системи.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи