Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 15
  • Переглядів: 17

Розробників «Дії» із Мінцифри запідозрили у співпраці з росіянами: оминути ФСБ нема жодних шансів

Категорія:

Світ:

Спецтема:

Громадська організація «Науково-дослідний центр правової інформатики» виявила зв'язок між розробниками єдиного порталу державних послуг "Дія", запущеного у 2019 році, та програмного забезпечення для Ростелекому і Пошти Росії. За розробкою може стояти компанія, яка обслуговує провідні підприємства Росії.

EPAM (відомий офшорний розробник програмного забезпечення з великими командами в Росії, Білорусі та Україні) розпочав спочатку (у 2019 році) співпрацювати з Мінцифрою над технічним аудитом цифрових державних сервісів, а потім це «само-собою» якось непомітно переросло в «Дію» (вересень 2019 — середина 2020), повідомляє Науково-дослідний центр правової інформатики.

Цю першу версію «Дії» тестувала  внутрішня команда EPAM, яка не була залучена до розробки (всього – близько 20 експертів із кібербезпеки, серед яких – і фахівці EPAM Security Competence Center).

6 лютого 2020 року «Дію» від EPAM презентував особисто президент України Володимир Зеленський, тодішній прем'єр-міністр Олексій Гончарук та міністр МВС Арсен Аваков (віце-прем’єр-міністр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров у той час важко хворів).

Але є й інша інформація, яка значно відрізняється від уже відомої. Її нещодавно вимушено розсекретила одна з «українських дочок» EPAM — ТОВ «ЕПАМ РІШЕННЯ»: вона мала в той час укладений договір на розробку «Дії» з МБО «Фонд Східна Європа» (супроводжує проекти Мінцифри з міжнародної технічної допомоги).

Засновниками ТОВ «ЕПАМ РІШЕННЯ» є дві компанії: ЕПАМ СИСТЕМЗ (КІПР) ЛІМІТЕД та КОМПАНІЯ ЕПАМ СИСТЕМЗ, ІНК (Сполучені Штати Америки).

"За інформацією з веб-сайту піблічних закупівель, ООО "Эпам Систэмз" в РФ розробляє програмне забезпечення для Сбербанку Росії, ВТБ, "Ростелекому", "Яндекс.Деньги", "Пошти Росії", "ЛУКОЙЛа", "ДОМ.РФ", страхових компаній та інших підприємств тобто оминути ФСБ та не попасти під його контроль нема жодних шансів", – резюмують розслідувачі.

За даними "Науково-дослідного центру правової інформатики", Міністерство цифрової трансформації України продовжує весь цей час непублічно співпрацювати з EPAM.

На думку розслідувачів, є підстави говорити, що EPAM збираються залучити до перепису населення України у 2022-2023 роках, на що буде виділено мільйонні бюджетні кошти: "Є всі ознаки, що "Дія" прямо зараз заводить EPAM у нову перспективну тему освоєння мільярдів на переписі населення у 2022-2023 роках в Україні з подальшою спробою переобрання на другий термін Володимира Зеленського зі "слугами народу" через проведення електронних виборів у "Дії".

Ось таку «державу у смартфоні» втюхали мільйонам українців, які встановили собі додаток "Дія" без жодних гарантій щодо його ефективності, збереження персональних даних, захисту від шахраїв та будь-яких зобов’язань від держави.

Наші інтереси: 

Розуміємо, що некомпетентна та безвідповідальна влада зараз руйнує нинішню державу Україна. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Централізація управління даними -- порушення фундаментального принципу інформаційної безпеки. Незалежно від того, хто є розробником. Централізація здешевлює роботу з даними, але тою самою мірою здешевлює атаку на них: навіщо купувати завод, якщо можна купити директора заводу.

Коментарі

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Централізація управління даними -- порушення фундаментального принципу інформаційної безпеки. Незалежно від того, хто є розробником. Централізація здешевлює роботу з даними, але тою самою мірою здешевлює атаку на них: навіщо купувати завод, якщо можна купити директора заводу.