Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Рівень недовіри до судів та прокуратури ледь не наблизився 100%

Україна майже готова розпочати перехід до постіндустріальної держави. Щодо нинішньої паразитичної системи у народу залишається все менше ілюзій. Абсолютна більшість опитаних повністю або частково не довіряє міліції - 93%, прокуратурі - 96% та судам - 95%. Позитивний рейтинг довіри серед силових структур мають: армія, добровольчі батальйони та нова поліція. Верховній раді не довіряє 91%.

 

Дослідницький центр “SPHERA” на замовлення Української асоціації власників зброї провів онлайн-опитування з метою дізнатися ставлення українських громадян до права на самозахист та надання законодавчого статусу обігу цивільної зброї серед населення.

Респондентам були поставлені запитання, які стосувалися оцінки ситуації в країні, довіри до різних інститутів, ставлення та інформованості щодо наявного законодавчого регулювання обігу зброї для цивільних, можливих змін у ньому та до чого ці кроки можуть призвести. Період дослідження: 7 – 22 жовтня 2015 року.

1. Оцінюючи ситуацію, яка склалася в країні, більшість опитаних назвали її напруженою, а ще третина респондентів вважають цю ситуацію вибухонебезпечною та критичною. Протилежної думки дотримуються лише кілька відсотків опитаних.

2. Головний шлях зміни суспільного ладу респонденти бачать у поступовому покращенні життя шляхом реформ (80%), тоді як за радикальні зміни, пов’язані з насильницькими методами, виступають 13%.

3. Абсолютна більшість опитаних повністю або частково не довіряє міліції - 93% (повністю міліції довіряють 0,16%, частково - 5,5%), прокуратурі - 96% (повністю їй довіряють 0,18%, частково - 2,3%) та судам - 95% (повністю судам довіряють 0,13%, частково - 2,9%). СБУ не довіряє 74% респондентів і водночас 21% довіряє цій спецслужбі (з них повністю - 1%, частково - 20%).

4. Позитивний рейтинг довіри серед силових структур мають: армія (71% проти 25% недовіри), добровольчі батальйони (70% проти 22% недовіри) та нова поліція (75% проти 15% недовіри).

5. Довіра до влади у респондентів є традиційно вкрай низькою. Так Верховній раді не довіряє 91%, а шість відсотків їй довіряють (повністю лише 0,17%), прем’єр-міністру не довіряють 80% і 15% йому довіряють (з них повністю - 1,3% та частково 13,5%). Трохи кращий, однак, усе одно негативний, рейтинг довіри до Президента – 33% довіряють (з них повністю - 4% і частково - 29%) і 61% не довіряють.

6. Натомість до волонтерів у абсолютної більшості опитаних повна або часткова довіра – 90% (натомість 7% їм не довіряють).

7. Оцінки респондентів щодо наявної криміногенної ситуації у їхньому районі проживання фактично розділилися навпіл: частина опитаних характеризували її як цілком або повністю безпечну і стільки ж висловлювали протилежну оцінку.

8. З огляду на вкрай низьку довіру до силових структур, абсолютна більшість опитаних не вірить у те, що вони зможуть приборкати обіг нелегальної зброї в Україні. При цьому, близько половини опитаних взагалі вважають, що ці органи самі зацікавлені в існуючому стані справ і отримують від обігу нелегальної зброї вигоду. Ще трохи більше третини опитаних вважають, що, навіть за бажання, у МВС та СБУ просто не вистачить ресурсів аби приборкати обіг нелегальної зброї. Оптимістично налаштовані лише 10% респондентів.

9. Так само, недовіру до правоохоронних органів необхідно враховувати при розгляді відповідей респондентів на питання «Хто здатен найбільш позитивно вплинути на стан громадської безпеки?». Більшість опитаних (60%) відповіли, що це можуть зробити самі громадяни. Чверть опитаних, з огляду на високу довіру до нової поліції, вважає, що вона також здатна це зробити.

10. Абсолютна більшість опитаних підтримує внесення таких змін до Конституції як: право громадянина на збройний захист себе та власного житла (93%), право громадянина на збройний захист життя та здоров’я оточуючих (85%), право громадянина на збройний захист власного майна (89%).

11. Відтак більшість респондентів виступає за ухвалення найближчим часом закону, який би регулював обіг зброї для цивільного населення – (93%).

12. Крім того, опитані виступають за включення у цей закон норми про надання громадянам права на володіння короткоствольною нарізною вогнепальною зброєю (пістолетів, револьверів) для самозахисту – 89%.

13. Основними аргументами прихильників цього закону та включення у нього норми про володіння короткоствольною нарізною вогнепальною зброєю є: це призведе до зниження рівня злочинності (63%), підвищить соціальну відповідальність громадян (58%) та стане стримуючим фактором для проявів сепаратизму та тероризму (42%).

14. Натомість основними аргументами противників надання відповідного права були побоювання, що це призведе до зростання жертв через побутові конфлікти (7%), цю зброю зможуть придбати психічно неврівноважені люди (5%), а також, що це вплине на зростання злочинності (5%).

Усього за два тижні опитування було отримано 28 294 анкети. Власників зброї, серед тих, хто взяв участь в дослідженні – 21%. Решта заявили, що не володіють зброєю.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Респект за картинку! А щодо назви - 100%не буде ніколи. Крива Гауса - нічого не вдієш...

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Ось повне зображення:

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!