Зображення користувача Миро Продум.
Миро Продум
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

РФ не буде лідером з розробки штучного інтелекту, але може стати лідером з нещадності його застосування 

Дослідження у сфері штучного інтелекту зроблять революцію у військових технологіях, порівнянну з винаходом авіації і ядерної зброї. Багато країн  намагатимуться досягти першості в цих розробках, і ця гонка несе в собі нові ризики.

170920boyoviroboty.jpg

Бойові роботи. Художник - Якуб Розальски (Jakub Rozalski, Німеччина)
Бойові роботи. Художник - Якуб Розальски (Jakub Rozalski, Німеччина)

Про це пише Грегорі Аллен (Gregory C. Allen) – фахівець зі штучного інтелекту, співробітник незалежного аналітичної організації «Центр нової американської безпеки» (Center for a New American Security).

Попри всі амбіції Путіна, російські спроби домінувати в цій сфері навряд чи набудуть форми технологічного прориву. Галузь цифрових технологій краще розвивається в США і Китаї, ніж в РФ.

Однак Росія може стати лідером у перетворенні штучного інтелекту на зброю в рамках своєї глобальної стратегії, спрямованої на припинення гегемонії США в міжнародному співтоваристві і новому утвердженні впливу РФ на пострадянському просторі.

Росія ніколи не була лідером в інтернет-технологіях, але, тим не менше, змогла створити велику і потужну мережу хакерів, здатну відключити значну частину української електрогенерації, проникнути на ядерні об'єкти США і внести хаос на президентських виборах 2016 року.

За останні п'ять років Росія агресивно інвестує у військову роботехніку і безпілотні системи, перевіряючи ці проекти в конфліктах на сході України і в Сирії. У 2015 році командувач військами США в Європі заявив, що коли українці бачать російські безпілотники, вони знають, що через 10-15 хвилин піде ракетна атака.

Сьогодні російські військові роботи і безпілотники керуються дистанційно. Але в майбутньому РФ планує ввести в бій «розумні роботехнічні комплекси», тобто військову техніку, керовану штучним інтелектом і здатну боротися і вбивати без участі людини-оператора.

Поза полем бою Росія сподівається використовувати штучний інтелект для посилення шпигунства і пропаганди. Російські розвідувальні агентства вже використовують тисячі співробітників, які працюють вдень і вночі, створюючи фальшиві новинні статті і пости в соціальних медіа. Десятки мільйонів ботів, прикидаючись реальними людьми в соціальних мережах, просувають цю пропаганду в Росії і за кордоном. Фахівці Проекту дослідження комп'ютерної пропаганди Оксфордського інституту Інтернету виявили, що майже половина всіх Twitter-акаунтів, які коментують російські політичні теми, - боти.

Згідно зі свідченням перед Конгресом, даним колишнім спецагентом ФБР Клінтом Уоттсом, російські боти вже набили руку в розкручуванні фальшивих новин через американські медіа та впливі на ціни акцій американських компаній. І цього РФ досягла, використовуючи лише ботів з примітивною цифровий автоматизацією. Використовуючи штучний інтелект, вони могли б зробити набагато гірше. Дослідники Університету Вашингтона продемонстрували технологію штучного інтелекту, здатну генерувати реалістичне відео і аудіо з використанням голосу і зовнішності будь-якої особи. В руках путінських спецслужб подібна технологія здатна залити світ потоком пропаганди та дезінформації ефективніше, ніж будь-коли в історії.

Сполучені Штати все ще є провідними у сфері розробки штучного інтелекту і роботехнологій. Але США демонструють також самообмеження і обережність: Міністерство оборони США нещодавно повернулося до політики заборони на будь-яку автономну зброю, здатну самостійно прийняти рішення про використання смертельної сили.

Чи прийме коли-небудь подібну заборону Росія? Навряд чи. Путін – авторитарний лідер держави з вимираючим населенням і падаючою економікою. Нескладно зрозуміти, чому він прагне знайти технологію, що дозволить зосередити більше влади в руках меншої кількості людей.

Путін знає, що його країна навряд чи стане світовим лідером за рахунок першості в розробці штучного інтелекту, але, можливо, сподівається, що Росія досягне успіху в нещадності його застосування - пише Грегорі Аллен.

Наші інтереси: 

Розуміти поточну реальність, бачити перспективи. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Штучний інтелект це ідеальний вбивця який ніколи не промахнеться, ніколи не буде сумніватися, не буде втомлюватися і т.д.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Штучний інтелект це ідеальний вбивця який ніколи не промахнеться, ніколи не буде сумніватися, не буде втомлюватися і т.д.