Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Результати голосування підробити неможливо

Світ:

Увесь світ був вражений масштабними фальсифікаціями українських президентських виборів 2004 року. Говорили про маніпуляції з підрахунком голосів на парламентських 2006-го. Вже зараз багато хто каже, що й на дострокових виборах 30 вересня також фальсифікуватимуть. Водночас є захищений кількома патентами винахід, який технологічно унеможливлює підробку підрахунку голосів виборців.
Для реалізації моїх пропозицій достатньо незначних змін виборчого законодавства. Після цього підробити результати голосування буде так само неможливо, як відкрити суперсейф.

Суть винаходу в тому, що кожен громадянин отримує для голосування так зване ”посвідчення виборця”. До нього занесені дані про виборця: прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, місце реєстрації (виборча адреса). А також зазначається, ким видане посвідчення. Воно має єдину в країні нумерацію, високий ступінь поліграфічно-голографічного захисту і є документом суворої звітності. Важливо, що на мандат наноситься методом випадкових чисел спеціальний штрих-код.

Отже, людина отримує свій мандат виборця. Показує паспорт і розписується у списках, засвідчуючи, що саме вона буде голосувати. Одночасно виборець ”закріплюється” за власним штрих-кодом, як товар на полицях супермаркету. Це унеможливлює практику ”мертвих душ” при голосуванні, коли виборчі бюлетені видаються неіснуючим виборцям. Також не можна підробити і підпису виборця на бюлетені — адже людина отримала своє іменне посвідчення ще до голосування.

Посвідчення виборця має відривний контрольний талон (на ньому й розміщений штрих-код), який у подальшому приклеюється до виборчого бюлетеня. Бюлетень уважається дійсним лише за наявності такого талону — отже, його непотрібно захищати, бланки можна надрукувати у будь-якій друкарні.

Процедура голосування також проста. На виборчій дільниці виборець отримує бюлетень. На нього наклеюють талон зі штрих-кодом, який тут же зчитується сканером, автоматично фіксуючи час видачі бюлетеня. Це забезпечує, з одного боку, перевірку достовірності ”мандата”. З іншого — надає можливість подавати інформацію до Центральної виборчої комісії про те, скільки виборців і де саме отримали бюлетені для голосування (наприклад, на кожну годину) по регіонах та в цілому по Україні.

Єдине, що доведеться освоїти виборцеві, — він не фіксуватиме свій вибір ручкою, а відірве бирочку навпроти назви ”своєї” партії. Далі виборець опускає бюлетень у звичайну виборчу скриньку. Підрахунок голосів проводять традиційним способом. Скриньку з бюлетенями вивертають на стіл, потім один із членів комісії проводить вручну підрахунок кількості бюлетенів, одночасно інший член комісії сканує кожний бюлетень стандартним сканером (які використовуються в торгівлі касовими апаратами). Під час електронного зчитування штрих-коду бюлетеня забезпечується перевірка його достовірності та підрахунок голосів, поданих за конкретних кандидатів. Підроблений бюлетень негайно виявлять. Результати електронного підрахунку голосів передаються у цифровому вигляді до Центрвиборчкому. Вони можуть бути відомі через одну-дві години після завершення голосування — чекати офіційних протоколів потреби не буде.

Після підрахунку кількості бюлетенів членами комісії проводиться сортування по кандидатах традиційним способом. У розкладених стосах збіг прорізів засвідчує, що бюлетені відсортовані правильно. Для надійності прорізи в стосах фіксують при пакуванні нитками та демонструють офіційним спостерігачам.

Якщо результати електронного підрахунку не збігатимуться з ручним, проводять додаткову перевірку. Її фіксують у протоколі дільничної комісії. Офіційні результати проголошують після отримання Центральною виборчою комісією офіційних протоколів.

Запропонований порядок підрахунку голосів не потребує спеціального дорогого обладнання, використовуються серійні комп’ютери та сканери.

Олексій ОНІПКО, лауреат Державної премії України, президент Української академії наук, доктор технічних наук

------------------------
В тему:

За чисто конкретну прозорість виборів!

Діалектика влади

Політичний атракціон «чесна дурильня», або «знов депутати навколо…»

Олег Зарубінський: Для підкупу членів комісії разом зі спостерігачами виділялось по 10-15 тисяч доларів на дільницю

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи