Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Проєкти є – реалізації немає й не передбачається

Нереально відстежити й порахувати, скільки коштів було виділено на розробку проєктно-кошторисної документації протягом останніх років. Про це розказує Наталія Шестак, голова постійної комісії фінансів та планування бюджету Львівської міської ради.

Фінансове безладдя

За 5-6 років лише на розробку ПКД міською радою було спрямовано сотні мільйонів гривень. Наразі необхідно чітко визначитися: якщо не передбачається фінансування певного будівництва вже наступного року, не може бути марного спрямування коштів. 

Сумний приклад – школа мистецтв на вул. Личаківській, 105. Минулого року лише на конкурс проєктів було виділено 260 тис. грн, а вже у 2021 планувалося розпочати будівництво. Проте, лише на розробку ПКД школи мистецтв потрібно 5,9 млн грн, з яких фактично виділено лише 500 тис. грн. 

Міфічні ПКД: актуальність  

Щоб втілити у життя проєкти, на які вже розроблено ПКД, потрібно 260 млн гривень. У міському бюджеті на 2021 рік в бюджеті розвитку передбачено лише 95 млн грн. Тобто до дефіциту 165 млн гривень доведеться додати ще й кошти для школи мистецтв, а це від 100 до 250 млн гривень. Якщо згадати, що у Личаківському районі місто має борг перед підрядниками 800 млн гривень, суми утворюються астрономічні.

Редакція Львівських новин Еспресо.Захід марно намагалася з’ясувати у міській раді, яким саме чином буде реалізовано ідею будівництва школи. Депутати припускають можливість звернення міського голови Андрія Садового до Президента України, залучення іноземних інвесторів для фінансування будівництва школи мистецтв. 

Розпіарені проєкти й невиправданий популізм

У переважній більшості проєктну документацію переробляють по декілька разів за чималі кошти. А от до будівництва, переконана Наталія Шелестак, справа може й не дійти. Разом з тим, у місті є чимало масштабних проєктів, про які вже не один рік наголошують депутати. Це й палац спорту на Сихові, й крематорій.

Проте, наразі місто не в змозі знайти реальні кошти ні в бюджеті, спонсорів, ні меценатів на будівництво цих важливих для міста об’єктів. Настав момент, коли потрібно зрозуміти: є дуже гарні проєкти, але фінансування для них немає. Доцільно зосередитися на реальних для міста видатках і зайнятися об’єктами, що потребують негайної реконструкції, пропонує член постійної комісії культури Петро Адамик. Наприклад, палац культури Гната Хоткевича, де вкрай потрібний ремонт даху. Отже, варто припинити щось собі фантазувати, а почати жити з урахуванням реальних доходів.


 

Наші інтереси: 

Новини.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи