Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Проект "Міжмор'я" пов'язаний з національною безпекою України – експерти

Категорія:

Спецтема:

У Києві проект "Міжмор'я" бачать  як доповнення до інших інтеграційних проектів.

Європейський Союз і НАТО через свою нерішучу політику  розширення, створили геополітичну "сіру зону" в Східній Європі і на Південному Кавказі. Ці організації і в найближчому майбутньому не будуть готові і здатні заповнити там вакуум безпеки, що утворився.

На цьому тлі низка політиків, дипломатів і вчених з пострадянських країн почали обговорювати альтернативні варіанти часткового забезпечення безпеки та міжнародної включеності своїх країн. Найбільш помітним з проектів регіональної безпеки є створення проекту "Міжмор'я".

На початку XX ст. ідея Міжмор'я набула особливої популярності в Польщі. За останні роки новий польський президент Анджей Дуда теж значно досяг успіху в використанні цієї концепції не тільки і не стільки в якості схеми співробітництва держав Східної Європи, спрямованої проти кремлівських амбіцій, але і як певної альтернативи домінуючим західним державам всередині ЄС.

Реактивація ж проекту Міжмор'я в українському експертному, політичному і дипломатичному середовищі здійснюється через зовсім інші міркування. Київський інтерес у цьому проекті пов'язаний, насамперед, з проблемами національної безпеки на тлі української боротьби за виживання в гібридній війні з Москвою. Про це в статті для "DT.UA" пишуть експерти Костянтин ФЕДОРЕНКО і Андреас УМЛАНД з Інституту євроатлантичного співробітництва.

На їх думку, проект "Міжмор'я" бачать в Києві, скорішеу вигляді доповнення, ніж альтернативи іншим інтеграційним проектам і схем співпраці, і не як майданчик ведення будь-яких внутрішньоєвропейських політичних ігор.

В логіці конструювання проекту Міжмор'я Україна вже розвинула систему особливих зв'язків з Молдовою, Грузією та Азербайджаном в рамках Організації за демократію та економічного розвитку (ГУАМ).

Україна також почала інтенсивніше військове співробітництво з Польщею і Литвою, в рамках реалізації якого була створена спільна військова бригада трьох країн.

Та все ж жоден з цих та інших похідних проектів Міжмор'я поки не привів до створення ефективного союзу безпеки в Східній Європі, зазначають автори.

Крім того, як сказано в статті, Міжмор'я як концепція безпеки стала використовуватися в якості інструменту просування вузьких інтересів нових традиціоналістів, які перебувають при владі в Польщі.

Судячи з усього, Польща зараз більш за все прагне до створення альтернативного центру впливу всередині Європейського Союзу, щоб зміцнити власні позиції перед обличчям західних держав і збалансувати зростаючий вплив Німеччини на Заході в цілому і в Європі? зокрема.

Втім, як зазначають автори статті, до цих пір ні в одному з проектів не була втілена оригінальна ідея Міжмор'я, яка полягала в тісному об'єднанні малих держав Центральної та Східної Європи проти загального противника, що володіє геополітичними і військовими перевагами.

І все ж ця ідея після 1991 р. постійно хвилювала і продовжує хвилювати уми, що відображається у безлічі дискусій вчених і періодичних політичних деклараціях.

Наші інтереси: 

У співдружності "Міжмор'я" Україна  матиме надійних партнерів та гарантії безпеки.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи