Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 14
  • Переглядів: 16

Правила Автодидактики

+

 

Правило перше: нічого не запам'ятовувати «в лоб».

Звичайно, прагнути не запам'ятовувати потрібно понарошку, пам'ятаєш, ми вже говорили про «симуляції незапам"ятовування»? Насправді десь потай не можна цього не бажати, а інакше навіщо взагалі вчитися? Так уже влаштована людина, що, намагаючись щось вивчити, потрібно прагнути начебто забути, викинути з голови, як ніби тобі зовсім і не потрібно запам'ятати.

 

 

 

Правило друге: робити тільки те, що цікаво.

Це означає створити спочатку актуалізацію інтересу, що дуже легко зробити за допомогою дроблення матеріалу. Ми вже розбирали способи добування інтересу. Але пам'ятайте: інтерес створюється не з якогось  зовнішнього матеріалу, а в нас самих, коли ми перемикаємо свою увагу з однієї частини предмета або тексту - на іншу. І не забувайте, що ніколи не можна доводити інтерес до вигоряння. Краще перейти на що-небудь інше в найцікавіший момент. Тоді завжди захочеться повернутися.

 

 

 

Правило третє: прагнути замінювати розумову працю фізичною.

Сидіти і думати про те, що у тебе нічого не виходить - заняття дуже невдячне. Псується настрій, приходить зневіра, наступають дуже нехороші хвилини, коли ти не віриш у свої сили і відчуваєш, який ти нещасний. Щоб цього не відбувалося, треба не журитися, а діяти. Спочатку озирнувшись, зорієнтувавшись в матеріалі, потрібно визначити, що ти в ньому не можеш усвідомити. Які, наприклад, слова знаєш погано, тобто не розумієш сенс. Потім переходиш до інших, теж фізичних дій - встаєш, ідеш до полиці, гортаєш книгу (фізична дія), кладеш її на місце, потім назад повертаєшся, на своє місце (фізична робота), потім забуваєш слово (розумова робота), знову йдеш до полиці (фізична робота), знімаєш книгу і так далі ... і коли ти таким чином займаєшся, настрій не може зіпсуватися, тому що тебе обов'язково підштовхне м'язова діяльність. Ти ніби станеш «свіжоголовим» і отримаєш масу енергії від фізичних вправ, які, виявляється, можна виконувати не тільки на уроках фізкультури.

 

 

 

Правило четверте: правий той, хто дивиться в словник до тисячі разів в день.

 

Давай звернемо увагу на слово «словник». Його ми вживаємо, коли бачимо, припустимо, англо-український словник, тлумачний словник української мови, словник латинських висловів і так далі. Але є ще й такі книги, які включають в себе, наприклад, лінгвістичні терміни або морські знаки, або які-небудь слова, використовувані в музичній практиці. Словником, непрямим довідником може стати і художній твір, тому що в ньому можна довідатися про якесь явище, предмет. Наприклад, з «Морських оповідань» дізнаємося ряд термінів, пов'язаних з судноводіння. Тому ми будемо мати на увазі не тільки словники, а й довідники. Давай домовимося з тобою дивитися в словники, довідники, енциклопедії дуже часто навіть тоді, коли ти знаєш значення слова. Слово не обов'язково має бути незнайомим, щоб ми шукали його в словнику. Важливо навчитися бачити,  чи ми повністю розуміємо його сенс, та й сенс інших слів рідною мовою. Тому потрібно якомога частіше заглядати в тлумачний словник рідної мови. Тлумачним він називається тому, що тлумачить, пояснює простими словами значення більш складних слів.

 

 

Правило п'яте: намагатися запам'ятовувати відразу не треба, але будь-яке сприйняття має бути найповнішим.

Обов'язково потрібно бачити перед собою повністю все, що хочеш засвоїти. Для того, щоб "цього навчитися, застосовуємо такий прийом: накреслив коло, а в ньому намалюємо квадрат, хрестик, зірочку, хвилясту лінію і починаємо переводити погляд з одного об'єкта на інший. Скажімо, уважно подивимося спочатку на хрестик, потім на хвилясту лінію, переведемо погляд на зірочку і так далі. Ми помічаємо, що наша увага не відривається від змісту, що укладена в колі. Це зміст - квадрат, зірочка, хрестик, хвиляста лінія. Так можна керувати своєю увагою. Ми весь час перемикаємо його, щоб не охолов інтерес, але не виходимо за межі кола.

 

 Якщо ти не будеш керувати своєю увагою, вона почне керувати тобою. Як? Дуже просто: ти будеш залежати від кішки, яка вмивається, від хлопців, які грають за вікном в футбол. Ти можеш зацікавитися раптом невпопад чим завгодно, відволіктися від найголовнішого в твоєму навчальному завданні, а, може, навіть від самого головного в твоєму житті, твоєї  долі.

 

 

 

Правило шосте: не домагатися відразу повного засвоєння і досконалого знання.

 

 

Є такі самовпевнені люди, які, починаючи вивчати предмет, вважають, що відразу все зрозуміли. Але нам з тобою вони здадуться не дуже серйозними людьми. Повністю зрозуміти або, у всякому разі, повніше зрозуміти, ніж на початку, можна насправді тільки тоді, коли ми пройшли матеріал, який називається наступним. Якщо експерименту заради постаратися зараз визначити, наскільки добре ти засвоїв попередній розділ нашої книжки, а потім повернутися до нього через три-чотири місяці, ти виявиш, що три місяці тому занадто спрощено розумів предмет, не усвідомлюючи його в тій мірі, в якій навчився усвідомлювати за три минулі місяці.

 

 

 

Правило сьоме: прагнути до самоспостереження.

Людина спостерігає за собою не завжди, якщо тільки спеціально не ставить таку мету. Комусь це здається і виснажливим. Але немає більшої користі, напевно, від іншого заняття для людини, ніж від самоспостереження. Звичайно, вона спостерігає за собою не тільки за допомогою того, що стежить за своїм настроєм. Вона обов'язково повинна стежити за тим, як ставляться до її вчинків інші люди. Результати спостереження за своїм внутрішнім станом і за тим, що думають про тебе інші, за оцінками твоїх дій, доповнюють один одного. І тоді виходить результат, який ти повинен враховувати в своїй практиці, в своєму житті.

 

 

 

Правило восьме (узагальнююче): незасвоєння попереднього матеріалу не є причиною того, щоб не знайомитися з матеріалом наступним.

 

Якщо тобі задали урок, а ти не можеш здолати і першого абзацу, ти просто зобов'язаний подивитися, що написано далі, про що йдеться в наступному матеріалі. Якщо ти його подивився, познайомився з тим, що будеш проходити на уроках в майбутньому, ти зможеш зрозуміти попереднє. Тому не потрібно сидіти і сумувати, що ти не розумієш, наприклад, побудови доведення теореми, відразу бігти до старшокласника або до сусіда, а обов'язково спробувати подивитися вперед, заглянути в майбутнє, тому що це практично рівнозначно зверненню до старшого. Адже він тому і старший, що вже пройшов цей матеріал.

 

 

 

Існує ще один закон, який ми теж повинні пройти. Він дуже простий:

Треба негайно застосовувати отримані знання.

Знаючи сьогодні таблицю множення, я незабаром забуду її, якщо завтра, післязавтра або через місяць жодного разу не використовую. Якщо я просто вивчу її і ніколи не буду вживати, вийде, що вона мені не потрібна. Це стосується і будь-яких інших знань - в співі, в російській або англійській мовах, в географії та ботаніці.

 

 Все, що я сьогодні придбав як нове, захоплююче для мене, має брати участь в моєму спілкуванні з іншими людьми. Це не означає, що потрібно мудрувати, але і не треба приховувати своїх знань. Я повинен використовувати їх в розмові, в роздумі, в міркуваннях вголос, я не повинен їх соромитися. Якщо я роблю інакше, ці знання просто зачахнуть в мені.

 

 Дуже корисно застосовувати знання з однієї області в іншу. Наприклад, якщо ти навчився рахувати, можна використовувати своє вміння, займаючись музикою. Граючи вальс, рахуєш: «Раз, два три ...» Розбираючи бетховенського «Сурка», знаєш, що грати його треба як би на дві чверті (тріолями). Не вміючи рахувати, дуже важко вчитися музиці. Але, з іншого боку, завдяки тому, що ти музикальний, відчуваєш ритм, мелодію, нюанси, ти краще можеш сприймати математику, робити її не такою сухою (якою вона видається багатьом людям), а веселою і навіть театралізованою. І від цього будуть залежати твоє самопочуття в ній і твої успіхи.

 

 Добре мислить той, хто вміє поєднувати знання, які у нього є. Це теж не так просто. Як же правильно займатися розумовою працею? Напевно, перш за все потрібно накопичити необхідні дані - це можуть бути умови задачі, якісь осмислені нами обставини, цифрова або інша інформація. Їх потрібно збирати, як би виконуючи фізичні дії - так збирають марки, книги, картини. Щоб навчитися шукати дані, потрібно спостерігати, вдивлятися в навколишнє середовище, в те, що в світі взаємопов'язане, і одночасно спостерігати за тим, як ти на все реагуєш. І коли звикнеш накопичувати достатню кількість даних, розбиратися в них, то, безумовно, зможеш зробити правильні висновки.

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи