Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Першу Острозьку Біблію надрукували найбільшим на той час тиражем

12 липня 1580 року вийшло перше видання Острозької Біблії. Це перше повне видання всіх книг Св. Письма церковнослов'янською мовою. Надрукована у маєтку українського магната та політичного діяча князя Василя Костянтина Острозького (1526-1608) у спеціально організованій для випуску Біблії друкарні.

Для друку був запрошений український першодрукар Іван Федорович (бл.1510-1583). Саме Острозька Біблія стала його останньою відомою книгою.

За обсягом це видання дуже велике (3 240 000 знаків), проте завдяки застосуванню дрібного шрифту книга не виглядає масивною. Біблія містить 1256 сторінок, надрукованих спеціально виготовленими шрифтами. На кожному аркушу - 50 рядків тексту, оформлених традиційними кириличними елементами - заставки, кінцівки, ініціали, числені композиції з виливних прикрас. У Біблії небагато малюнків чи грав'юр.

Текст книги готувався до друку, звірявся та узгоджувався за різними списками, редагувався та доповнювався членами острозького літературно-видавничого осередку впродовж декількох років. Використовуючи вже існуючі старослов'янські переклади, укладачі Біблії звіряли їх із Септуагінтою (грецький переклад Старого Завіту). При потребі робили доповнення чи викидали зайві речення.

Тираж на Біблії не вказаний, проте фахівці вважають, що вона була надрукована у великій на той час кількості 1000-1500 примірників. До сьогодні віднайдено було трохи більше 250 книг. І багато із них мають свої відмінності та різні позначки від власників, серед яких видатний український гравер Олександр Тарасевич, архімандрит Києво-Печерської лаври Іоанникій Сенютович. Серед збережених видань є книга, що належала останньому польському королю Станіславу Августу Понятовському.

Острозька біблія фактично дала православним слов'янам біблійний канон. Цим каноном і зараз користується ряд православних церков. Більшість із збережених примірників в різний час належала до збірок Київської духовної академії, Київського університету св. Володимира, Києво-Печерської лаври, Києво-Софійського собору тощо. Зараз 18 примірників знаходяться у Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського, велика кількість зберігається у музеях Львова, Харкова, Острога. Декілька видань є у Білорусії, Росії, Польщі, Великій Британії та Болгарії.

Нова Реформація: тільки Добра Новина!

Наші інтереси: 

Острозька Біблія може пролити світло для дослідників на процес викривлення первинного хрестиянства.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи