Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Наскельне місто-фортеця Тустань, що не має аналогів у світі — історія України-Руси, до якої можна «доторкнутись»

Українцям пощастило жити в країні, що багата величною історією та дивовижними пам’ятками. Карта України майорить історичними спорудами та неймовірної краси місцями, які можна знайти практично в кожній області нашої держави.

Карпати і Закарпаття славляться своїми легендарними замками, таємничими палацами та старовинними фортецями, кожна з яких є унікальною. 

Проте одна фортеця займає особливе місце — це місто-фортеця, яке з 12 століття зберегло свою велич і викликає захопливий подив та великий інтерес серед мандрівників, істориків і археологів й до цього дня. Мова йде про фортецю Тустань, що колись збирало мито з усього світу, а зараз залишки якого заховались біля невеличкого села Урич, що у Львівській області, поблизу відомого курортного містечка Східниця. 

Легенди та історія

Точна дата зведення фортеці достеменно невідома — перші письмові згадки датуються 14 століттям, проте розкопки археологів свідчать, що поселення тут існували набагато раніше. 

Історія міста-фортеці Тустань, це цікаві місця України, які варто відвідати, щоб зануритись у велич історичної спадщини.

Доведено, що вже в 9 столітті на місці нинішніх Урицьких скель існував важливий оборонний і митний пункт, заснований білими хорватами — предками сучасних українців. Це слов'янське плем'я не лише входило до складу Київської Русі, а й зміцніло на важливому відрізку Соляного шляху.

Соляний шлях — це частина великого торгового тракту, по якому торговці перевозили сіль з Київської Русі до Західної Європи. А сіль, як відомо, була ті часи найціннішим скарбом.

Фортецю побудували в стратегічно вигідному місці, де збирали грошовий збір з купців і забезпечували їхню безпеку. Легенда стверджує, що назва міста — Тустань — походить саме від цього місця, означаючи «Тут стань!».

Монголо-татарське військо зруйнувало Київ, але не змогло подолати оборонні стіни Тустані. Жоден ворог не спромігся захопити цю фортецю, проте непоправний вплив часу здійснив те, що було не по зубах завойовникам.

По-перше, розумні європейці знайшли альтернативне джерело солі, і фортеця втратила свою важливість як митниця. 

Пізніше, зміни в політичних кордонах, зокрема, поширення кордонів Польщі на схід, призвели до того, що Тустань втратила свою роль в обороні. Військова техніка і тактика зазнали змін, в результаті чого фортеця втратила будь-яке оборонне значення. 

Польські шляхтичі отримали цей колись могутній замок у запустілому стані. Ще деякий час Тустань виконувала роль митниці для купців, які долали гори через Дрогобич. Проте після XVI століття фортецю було остаточно віддано карпатським вітрам.

З новітньої історії про Тустань знаємо не багато. Зокрема є відомості, що воїни УПА — Української повстанської армії — використовували це місце для своїх укриттів.

Туристичний комплекс

Вже з 18 століття це місце почало привертати увагу туристів. Тустань стала культурно-історичним центром, де проводять не лише оглядові та навчальні екскурсії, але й різноманітні фестивалі. Перший такий захід відбувся в 1914 році на честь 100-річчя від дня народження Т. Шевченка.

Зараз фортеця Тустань — це пам'ятка історії, археології, архітектури і природи. Залишки споруди унікальні та не мають аналогів в Європі. Це державний історико-культурний заповідник, що включає саму фортецю, історичний музей і церкву Святого Миколая.

Території тут достатньо, щоб відчути причетність до славетного минулого. На кожний «туристичний смак» і витривалість розроблені окремі маршрути. Найкоротший пролягає через центральну частину, де знаходилася сама фортеця Тустань — це стежки на вершину залишків фортеці, доріжки до священного джерела, а далі — до скелі «Гострий камінь». 

Найдовший маршрут займе близько чотирьох годин, проте слід також врахувати, що захопливі краєвиди будуть постійно відволікати увагу та зупиняти мандрувальників у бажанні зробити пам’ятне фото.

А ви знали? 

Фортеця знаходиться в межах національного природного парку «Сколівські Бескиди», де в 1970 році знімали епічну драму «Захар Беркут».

На скелях Тустані і досі можна побачити сліди будівництва: залишки стін, вироблені пази і вруби, штучні печери, цистерни для зберігання води. Також є велика кількість наскельних зображень-петрогліфів, головним чином — символів Сонця.

Місцевий історичний музей містить макет фортеці та різні знахідки з розкопок. Особливістю музею є відтворена кімната з середньовічними обладунками, де кожен може відчути атмосферу того часу. Біля музею стоїть дерев'яна церква Святого Миколая.

Цікаві місця і цікаві міста України запрошують — доторкніться до історії держави, відчуйте велич пращурів та славетне минуле. Зазирніть у перспективи майбутнього.

Наші інтереси: 

Історія, цікаві місця України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта (+аудіо)

Народна держава формується не окремими людьми, а організованими громадами людей. Роман «Вулик Геллстрома» (англ. Hellstrom's Hive, 1973) – це політичний проект заснування народної держави –...

Останні записи