Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Мінюст США проти інтернет-імперії Google у найбільшому антимонопольному процесі за останні десятиліття

Категорія:

Спецтема:

Google використав своє домінування на ринку інтернет-пошуку, щоб витіснити конкурентів і придушити інновації, заявило Міністерство юстиції США 12 вересня на відкритті найбільшого за чверть століття антимонопольного судового процесу в США.
 

"Ця справа стосується майбутнього інтернету і того, чи зможе пошукова система Google коли-небудь зіткнутися з реальною конкуренцією", – сказав Кеннет Дінцер (Kenneth Dintzer), провідний юрист Міністерства юстиції, пише The Associated Press.

Протягом наступних 10 тижнів федеральні юристи та генеральні прокурори штатів намагатимуться довести, що Google сфальсифікував ринок на свою користь, встановивши свою пошукову систему як вибір за замовчуванням у багатьох місцях і на багатьох пристроях.

Окружний суддя США Аміт Мегта (Amit Mehta), швидше за все, не винесе рішення до початку наступного року. Якщо він вирішить, що компанія Google порушила закон, інший судовий процес буде вирішувати, яких заходів слід вжити, щоб приборкати цю компанію.

Очікується, що свідчення даватимуть топ-менеджери Google та її материнської компанії Alphabet Inc., а також керівники інших впливових технологічних компаній. Серед них, ймовірно, буде генеральний директор Alphabet Сундар Пічай (Sundar Pichai), який змінив на цій посаді співзасновника Google Ларрі Пейджа (Larry Page) чотири роки тому. Судові документи також свідчать про те, що для надання свідчень можуть викликати Едді К'ю (Eddy Cue), високопоставленого керівника Apple.

Міністерство юстиції подало антимонопольний позов проти Google майже три роки тому, ще за часів адміністрації Трампа, стверджуючи, що компанія використовувала своє домінування в інтернет-пошуку для отримання несправедливої переваги над конкурентами. Урядові юристи стверджують, що Google захищає свою франшизу за допомогою певної форми підкупу, щорічно витрачаючи мільярди доларів на те, щоб бути пошуковою системою за замовчуванням на iPhone і в таких веб-браузерах, як Safari від Apple і Firefox від Mozilla.

"Google платить понад 10 мільярдів доларів на рік за ці привілейовані позиції", – сказав Дінцер.

"Контракти Google передбачають, що конкуренти не можуть зрівнятися з монетизацією реклами за якістю пошуку, особливо, на телефонах, – сказав він. – Через таку петлю зворотного зв'язку це колесо обертається вже понад 12 років. Воно завжди обертається на користь Google".

Google зазначає, що стикається з широким спектром конкуренції, попри те, що займає близько 90% ринку інтернет-пошуку. Компанія заявляє, що її конкурентами є такі пошукові системи, як Bing від Microsoft, і такі веб-сайти, як Amazon і Yelp, де споживачі можуть ставити питання про те, що купити або куди піти.

"Існує багато способів доступу користувачів до Інтернету, окрім пошукових систем за замовчуванням, і люди користуються ними постійно", – сказав адвокат Джон Шмідтляйн, партнер юридичної фірми Williams & Connolly, яка представляє інтереси Google.

Але чим більше пошукових запитів обробляє Google, тим більше даних  він збирає, – даних, які можуть бути використані для поліпшення майбутніх пошуків і дати йому ще більшу перевагу над конкурентами, – сказав Дінцер. – Дані користувачів – це кисень для пошукової системи.

Завдяки своєму домінуванню на ринку, "пошукові та рекламні продукти Google кращі, ніж можуть сподіватися його конкуренти".

Саме тому, за його словами, Google так багато платить за те, щоб її пошукова система була опцією за замовчуванням на продуктах Apple та інших компаній.

Google "почав використовувати налаштування за замовчуванням" понад 15 років тому, каже Дінцер, посилаючись на внутрішній документ Google, який називає його домовленості "ахіллесовою п'ятою" для конкуруючих пошукових систем, запропонованих Yahoo і MSN.

Він також припустив, що Google змусив Apple надати своєму пошуковику позицію за замовчуванням на своїх пристроях як умову розподілу доходів. "Це не переговори, – сказав Дінцер. – Це вимога Google: "Беріть або йдіть".

Учасники судового процесу наполягають на тому, що антиконкурентна тактика компанії не дозволила Apple розробити власну пошукову систему. А Дінцер сказав, що Google видаляв документи, щоб не допустити їх до судових розглядів, та шукав інші способи сховатися під адвокатською таємницею.

"Вони знищували документи роками, – сказав Дінцер. – Вони вимкнули історію, ваша честь, щоб переписати її в цьому суді".

Допитуючи головного економіста Google Гела Варіана (Hal Varian) – першого свідка на процесі – Дінтцер пред'явив службову записку від липня 2003 року, в якій Варіан закликав співробітників Google бути обережними в обговоренні конкуренції з Microsoft, щоб не викликати занепокоєння з боку антимонопольного законодавства. "Ми повинні бути обережними з тим, що говоримо як публічно, так і приватно", – писав Варіан. – Наприклад, слід уникати згадок про "перекриття подачі повітря" і подібних коментарів".

З точки зору Google, постійне вдосконалення пошукової системи пояснює, чому люди майже рефлекторно продовжують повертатися до неї – звичка, яка вже давно зробила слово "гуглити" синонімом пошуку чогось в інтернеті.

Шмідтляйн сказав, що твіки Гугла просто зробили його пошук кращим, ніж у ключового конкурента Bing. "У кожен критичний момент, – сказав він, – вони були побиті на ринку".

Судовий процес почався всього через кілька тижнів після 25-ї річниці першої інвестиції в Google – чека на $100 000, виписаного співзасновником Sun Microsystems Енді Бехтольшаймом (Andy Bechtolsheim), який дозволив Ларрі Пейджу і Сергію Бріну відкрити майстерню в гаражі в Кремнієвій долині.

Сьогодні компанія Alphabet, материнська компанія Google, коштує 1,7 трильйона доларів і налічує 182 тисячі працівників, причому більша частина грошей надходить від щорічних продажів реклами на 224 мільярди доларів, що проходять через мережу цифрових сервісів, пов'язаних з пошуковою системою, яка видає мільярди запитів на день.

Компанія Гугл може почати кульгати, якщо судовий процес завершиться поступками, що підірве її владу. Одна з можливостей полягає в тому, що компанія може бути змушена припинити платити Apple та іншим компаніям за те, щоб Google став пошуковою системою за замовчуванням на смартфонах і комп'ютерах.

Або ж судова тяганина може призвести до того, що Google втратить фокус. Саме це сталося з Microsoft після антимонопольного протистояння з Міністерством юстиції. Втративши свій статус першості, софтверний гігант боровся, щоб адаптуватися до впливу інтернет-пошуку та смартфонів.

Google скористався цим і перетворився зі стартапу на потужну корпорацію.

Наші інтереси: 

Ліквідація монополії Гугла. Розуміємо, що Гугл перетворився на монстра і держиморду, особливо, в часи ковідобіснування, коли цензурував все і вся, що не входило в наратив "політики партії".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи