Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 54
  • Переглядів: 60

Країни НАТО, які не витрачають 2% ВВП на оборону, грають у "російську рулетку" – Грант Шаппс

Категорія:

Світ:

Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс (Grant Shapps) вважає, що країни Заходу перейшли з повоєнного світу до передвоєнного. Держави Північноатлантичного альянсу мають зміцнити загальну обороноздатність та збільшити оборонні витрати до 2% ВВП.

231002grantsheps.jpg

Grant Shapps. Фото: Paul Grover for The Telegraph
Grant Shapps. Фото: Paul Grover for The Telegraph

Проте деякі країни, як і раніше, не в змозі досягти навіть 2%. Так не може тривати. Ми не можемо дозволити собі грати у російську рулетку з нашим майбутнім, зазначив міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс у своїй статті для "The Telegraph".

"Британія завжди була головною рушійною силою в НАТО. Інші держави повинні робити більше, щоб платити свій внесок" – так називається стаття Гранта Шаппса, у який він зауважує, що американські платники податків мають рацію, очікуючи, що союзники виділятимуть більше грошей.

Проте Альянс, на його думку, більший і сильніший, ніж будь-коли.

Шаппс зазначає, Британія бере участь у кожній місії НАТО. Британські ядерні сили стримування роблять свій внесок у ядерну парасольку, яка захищає усіх членів Альянсу.

"Проте віддавати данину поваги минулому НАТО недостатньо. Сьогодні ми повинні знову терміново замислитись над майбутнім Альянсу. Ми перейшли від післявоєнного до довоєнного світу. Росія загрожує нашим сусідам. Китай стає дедалі більш войовничим. Іран використовує своїх маріонеток для спричинення регіонального хаосу від Близького Сходу до Єменської протоки. А Північна Корея постійно брязкає своєю ядерною шаблею. Ці зловмисні сили дедалі частіше об'єднуються, і наша демократія знаходиться під їхнім прицілом.

Тому ми повинні зробити три речі.

По-перше, подвоїти наші зусилля на підтримку України. Їхні вражаючі досягнення в Чорному морі, де російський флот зараз функціонально неактивний, демонструють, чого може досягти Україна за умови правильної підтримки. Але ця підтримка не може похитнутися, тому що Україна захищає кордони свободи для всіх нас. Якщо Путін досягне успіху, його найближчі сусіди можуть бути наступними в меню. Саме тому ми надали Україні понад 7 мільярдів фунтів стерлінгів військової підтримки з 2022 року, а з 2014 року підготували понад 60 тисяч українських військовослужбовців у всіх сферах – від базових піхотних навичок до льотної підготовки.

По-друге, члени Альянсу повинні робити більше для того, щоб оплачувати свої витрати. Американські платники податків не помиляються, коли очікують, що союзники по НАТО виділятимуть більше грошей. Велика Британія завжди виконувала свої зобов'язання щодо видатків на НАТО. З нашим оборонним бюджетом на рівні 2,28% ВВП і нашим зобов'язанням збільшити його на 2,5% ми й надалі залишатимемось лідером в Альянсі. В решті країн-членів НАТО справи також рухаються в правильному напрямку. Генеральний секретар НАТО очікує, що цього року щонайменше 18 членів Альянсу витратять на оборону 2% свого ВВП. Минулого року їх було 11. Польща збільшила свій бюджет на 70% після незаконного вторгнення Росії до Криму. Водночас минуло 10 років відтоді, як союзники по НАТО домовились про 2%, і ми повинні виходити за рамки цього показника, щоб зміцнити нашу оборону. Проте деякі країни досі не досягли навіть 2%. Так не може тривати далі. Ми не можемо дозволити собі грати в російську рулетку з нашим майбутнім.

По-третє, ми повинні посилити наш євроатлантичний оборонний сектор. Росія масштабує свою промисловість відповідно до своїх військових потреб. Ми повинні робити те ж саме. Це означає інвестувати в більше боєприпасів і більше запасів. Саме тому за останні місяці я не лише підписав низку багатонаціональних ініціатив з оборонних закупівель, але й допоміг збільшити українські резерви, інвестувавши 245 мільйонів фунтів стерлінгів в артилерійські боєприпаси, і оголосив про угоду, яка зробить Британію найбільшим постачальником безпілотників в Україну", – написав Шаппс.

Наші інтереси: 

Велика Британія залишається надійним союзником України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи