Зображення користувача Гендельф Білий.
Гендельф Білий
  • Відвідувань: 33
  • Переглядів: 38

Козацькі підводні човни

Військове мистецтво запорізьких козаків на суші, на воді і під водою викликали подив і захоплення в багатьох країнах Європи. Розвиток військової морської справи вимагав опанування мистецтва бою не тільки на воді, але й під водою, тим більше, що  українське козацтво було найбільш творчою і перспективною силою українського народу. До формування козацтва в Україні її народ пройшов тисячолітню дорогу праці, боротьби і страждань за незалежність і волю. Із-за постійної загрози ззовні українці віками стояли перед небезпекою духовного і фізичного знищення. І у результаті самі знайшли в собі сили захистити себе шляхом створення народних збройних сил – козацтва.

Починаючи з XV століття невеликі групи козацьких чайок по Дніпру стали опускатись до Чорного та Азовського морів. З кожним наступним роком їх кількість збільшувалась. Морські походи козаків завдавали відчутних ударів по Османській імперії. Так, наприклад, з 1575 по 1637 роки козаки здійснили до 20 морських походів і неодноразово брали в облогу турецькі фортеці Азов, Кафа, Синоп, Трапезунд і підходили до стін Константинополя. В своїх морських походах козаки дуже часто використовували підводні човни.
 
Російські дослідники Л. Ю. Худяков і І. Д. Спаський наводять слова єзуїта Фурньє про козацькі човни : "Тут мені розповідали ( в Константинополі – прим. автора) зовсім незвичайні історії про напад північних слов'ян на турецькі міста і фортеці - вони були несподівано, вони піднімалися прямо з дна моря і валили в жах всіх берегових жителів і воїнів".
 
Як зазначає отаман  ройового козацького війська М. Коваленко, В 1820 році французький морський історик та військовий фахівець капітан Монжері видав книгу "Про підводне мореплавання у війну», в якій є такі записи: «В кінці XVI століття і пізніше українські козаки часто використовували підводні човни". За свідченням Монжері, український козацький підводний флот використовувався протягом 200 років як засіб для транспортування з метою уникнення сутичок з турецькими галерами, на переходах в район призначення бойових дій або при повернення на Січ.
 
Праця над човнами, була не легкою. Козаки робили підводні човни з такого цікавого матеріалу, як дерево. Вони насипали піску в чайки, потім зверху ці чайки зашивали дошками, просмолювали ретельно всі можливі щілини, і прилаштовували весла та стерно. Потім вони робили ще й труби для дихання. Після того, як зробили труби, намагалися порахувати швидкість руху, маневреність та здатність до виринання. Пісок в човнах мусив служити таким способом, який би дозволив човнам постійно перебувати під водою, допоки козаки не вирішать виринати. А відбувалося це біля турецьких берегів. Козаки користувалися несподіванкою, і вогнем із самопалів знищували живу силу ворога.
                                                                     
                                                                                                                                              

                                                                                                                                     Козацький підводний човен (Реконструкція)

Існують припущення, що в IV столітті до н. е. Олександр Македонський для спуску під воду використовував щось схоже на водолазний дзвін, про що збереглися свідчення на картинах пізнішого часу. Середньовічний єврейський філософ Авраам ібн Езра (1089–1164) інтерпретує Ноїв ковчег як судно, яке залишалося під водою протягом 40 днів, після чого спливло на поверхню — тобто по суті підводний човен. Проте історики свідчать, що креслення першого підводного човна було створене геніальним художником і винахідником епохи Відродження Леонардо да Вінчі. Проте відомо, що він знищив креслення свого підводного човна, обґрунтувавши це наступним чином: "Люди настільки злісні, що готові були б вбивати один одного навіть на дні морському!". Тому стверджувати, що козаки запозичили, цю ідею в Да Вінчі абсурдно.  Скоріш за все, що ця традиція іде, ще із слов’янських часів. У творі "Стратегікон" (кінець VI — перша половина VII ст.), який звичайно приписують імператору Маврикію, описані звичаї та військова справа склавинів і антів — витривалих воїнів, які легко переносили спеку, холод, дощ, нестачу продовольства, любили воювати з ворогами в лісах, ярах, тіснинах, уміло влаштовували засідки, несподівані атаки. Ці племена володіли чималим досвідом подолання водних перешкод, мужньо трималися під час довгого перебування у воді, лежачи на дні ріки і дихаючи через трубки, зроблені з очерету. Це вміння наших предків,  дойшло до козацького часу, адже останні так само використовували трубки  під водою, і очевидно, що втілили це у підводні човни.

                                                                                                                       

                           Підводний човен голландця Корнеліуса ван Дреббеля

Варто зазначити, що козаки у будуванні підводних човнів обігнали, як Західну Європу, так і Росію.  Адже у Англії, перший підводний човен зявився у 1620 р. завдяки вченому - фізику і механіку, а також придворному лікарю англійського короля Якова I, голландцю. Корнеліусу ван Дреббельну. І то він возив англійську придворну знать по річці Темзі.
 
У Франції вперше ідею військового підводного човна запропонував учень Рене Декарта французький чернець П.Мерсен вперше у 1634 р. Тоді як козаки , вже півстоліття використовували підводні човни у морських походах на турків.  Але не варто не до оцінювати Мерсена. Його проект пропонував зброю, в якості якої повинні бути  підводні гармати з безповоротними клапанами, що запобігають попаданню води в човен через стовбури під час пострілу та свердла для руйнування корпусу ворожих кораблів нижче ватерлінії і дві, розташовані на кожному борту. Проте його проект так і залишився проектом.
 
В Росії перший підводний човен зявився у 1718 р. Тесляр підмосковного села Покровське Юхим Прокопович Ніконов, який працював теслярем на казенної верфі, в чолобитній царю Петру I писав, що він береться зробити судно, яке може йти у воді таємно і підходити до ворожих кораблів під саме дно, а також зі снаряду розбивати кораблі. Петро I оцінив пропозицію і наказав, ховаючись від чужого ока, приступити до роботи, а Адміралтейств-колегії зробити Ніконова майстром потаємних суднів. Спочатку була побудована модель, яка успішно трималася на плаву, занурювалася і рухалася під водою. У серпні 1720 р. в Петербурзі на Галерном дворі таємно, без зайвого розголосу був закладений підводний човен.           
                                                                                                                                                                 
                                                                                                                                                                Підводне судно Ю. Ніконова   
 
 
 Таким чином у підсумку варто зазначити, що саме запорозькі козаки, втілили ту ідею, про яку мріяв Леонардо да Вінчі.                                                                                           
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи