Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Корупція в Україні страшніша для інвесторів, ніж війна

Категорія:

Спецтема:

Для іноземних інвесторів Україна приваблива у таких сферах, як агросектор, ІТ, енергетика, авіація, космічні технології. Керманичі країни неодноразово запрошували інвесторів до України. Що заважає власникам великих капіталів вкладати кошти в Україну? “Ні корупції!” зібрала думки експертів.  

Юлія Венгорович, експертка Європейської бізнес-асоціації

Європейська бізнес-асоціація об’єднує близько 800 провідних іноземних та українських компаній, що працюють на ринку України. Ми щоквартально проводимо вимірювання інвестиційної та бізнес привабливості національної економіки (Інвестиційний індекс Європейської бізнес асоціації – “Ні корупції!”)

Нещодавно ми опитали понад 100 компаній, провідних іноземних інвесторів, які надали досить негативні відгуки з приводу інвестиційного клімату в Україні. Зокрема, 80% не бачать жодних позитивних змін у реформуванні, хоча реформування відбувається зараз на повну. Більше 50% вважають бізнес-клімат в Україні несприятливим. Виділяють три основні причини: колосальний рівень корупції, недосконалість податкового законодавства і неможливість захисту своїх інтересів у суді. Хочу звернути увагу, що наявність військових дій на території Україні в топ-трійку не увійшла. 

Коли стаються рейдерські атаки, коли у суді неможливо захистити свої законні права та інтереси, до нас усе частіше звертаються компанії-члени, нас дуже часто запрошують на судові засідання. І з цього випливає висновок: іноземний інвестор ефективно може захистити свої бізнес-інтереси лише, якщо приверне увагу громадськості, високопосадовців, бізнес-асоціацій до тієї чи іншої проблеми. 

Україна програє колосальні суми в Європейському суді з прав людини через те, що вона не може забезпечити справедливий судовий захист для іноземних інвесторів. 

Наостанок хотілось зазначити, що сьогодні нам потрібно виробити концепцію investment-security, яка має базуватись на можливості ефективно та справедливо захистити свої права та інтереси в суді. 

Україні необхідна передбачуваність правил гри. Коли у нас буде налагоджена система правосуддя, тоді до нас прийдуть інвестори.

Є дуже багато зацікавлених вкладати в Україну гроші. Ми отримуємо велику кількість заявок і прохання про поради, куди можна інвестувати гроші. І питання війни тут не є ключовим. Ключовим залишаються питання захисту прав та інтересів. 

Андріус Венскунос, Українсько-литовський бізнес клуб

Перше, що треба робити, треба робити правильні реформи. Такі, як робила Литва, і застосовувати їх.

Ось був парад у Києві до Дня Незалежності України. Стоять Ющенко, Кучма, Кравчук. Ці люди довели до такого складного стану в державі. При усіх цих людях нічого в Україні не змінювалось. Може, я кажу занадто різко, але я бізнес тут закрив у 2004 році. 

Я аналізую ситуацію і мушу визнати, що становище в Україні тільки погіршується. Наш міністр економіки з Литви каже, що ми амністуємо бізнес від перевірок і т. д. А прем’єр-міністр говорить, що треба бізнес перевіряти. Ці дві заяви стались на одному тижні. Про що ми можемо говорити? І як ми можемо говорити про зміни в Україні? Потрібно залучати спеціалістів, а не йти старим шляхом. 

Я хотів би, аби Україна більше залучала іноземних радників з бізнесу, аби країна легше рухалась далі, аби відбувалась реконструкція держави значно швидше. Я прошу, європейці, допоможіть Україні! Ці люди при владі, які зараз є, не допоможуть. Я кажу відверто. 

_DSC3042

Астрід Дунзельман, Посольство Нідерландів в Україні

Підприємства та компанії особливо цікавить торгівля в Україні. На сьогоднішній день більшість компаній вважають ризики надто високими для своїх інвестицій. 

Не лише з митницею проблеми в Україні, а і з податковою, судовою системою, а також зі штрафними санкціями. 

Що Україна може зробити для того, щоб підвищити зацікавленість голландських компаній? Повирішувати митні, податкові питання і мати якийсь приклад надійних відносин. Перш, ніж будувати будинок, треба розчистити ділянку і починати з фундаменту. Коли ви починаєте копати землю під фундамент, виявляється дуже багато незручностей. Цього не сприймає бізнес. 

Україні потрібно спілкуватися з Нідерландами: розпочинати проекти, виступати з ініціативами. Ми можемо поділитися своїм досвідом щодо верховенства права. Нідерланди –  це одна з перших країн, яка має високі стандарти. 

 _DSC2790Михайло Даценко, Американо-українська ділова рада

Ми об’єднуємо понад 200 організацій і компаній, передусім американських, які працюють в Україні. Ми вже працюємо 20 років в Україні й ми добре розуміємо, що проблеми, про які ми зараз говоримо, не пов’язані з війною. Судочинство мало свої проблеми ще задовго до того, як війна почалася. 

На жаль, Україна за свою відновлену незалежність не змогла зробити достатньо кроків, щоб виховати нормальне суспільство, яке розуміє, що таке верховенство права. Дуже багато наших членів стикалося з рейдерськими захопленнями, з проблемами кримінального переслідування їхніх найвищих менеджерів через те, що держава не хотіла, наприклад, повертати ПДВ. Легше було на когось подати в суд, аніж повернути ПДВ. Так само були численні порушення прав інтелектуальної власності. На жаль, жодна власність в Україні і зараз достатньо не захищена до такої міри, за якої іноземні інвестори були би спокійні. 

Попередній американський посол понад 50% свого часу приділяв якраз присутності в судах, для того, щоб своєю присутністю забезпечити дотримання українськими суддями, прокурорами тих правил, за якими вони мають грати.

І ми, і український уряд розповідаємо іноземним інвесторам, які в Україні можливості для іноземних інвесторів. Тут же ж піднімаються колишні іноземні інвестори в Україні і кажуть, що вони пішли з України через те, що неможливо реалізувати цей потенціал. Оскільки у них забрали підприємство, торгову марку, їхнього топ-менеджера посадили під домашній арешт, що людина не може їздити по Україні і продавати товари цієї фірми. 

Ми підключилися зараз до ініціативи Посольства США допомогти реалізувати цей потенціал. Це заохочує бізнес писати White papers, тобто рекомендаційні, методичні матеріали, де ми також висвітлюємо зміни в Україні в останні місяці. 

_DSC2883Оксана Цимбрівська, проект ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні»

Ми бачимо дуже багато зловживань, як і зі сторони правоохоронних органів, деколи і суддів, так і адвокатів, в тому числі, які не виконують норм і положень законодавства. Хотілося б змінити цей болючий елемент українців, коли вони завжди придумають план “Б”, як би оминути те, що у нас все вже записано, і якось зманіпулювати цією ситуацією 

Треба робити рекламу для України. Треба посилати повідомлення, що в Україну можна інвестувати, що не всі суди продажні. 

Досягти законного і справедливого рішення в Україні реально, але складно. Тут треба працювати і показувати успішні історії впровадження інвестицій в Україні і також досягнення справедливого і законного рішення у судах. 

Жослен Гітон, представництво ЄС в Україні 

Світовий банк визначає показники і рейтинги країни. За цими рейтингами Україна зараз втрачає позиції. 

Можна розглядати стакан води як на половину повний, так і на половину порожній. Інвестори все одно сюди приїздять у будь-якому разі. Однак судова система для них – це проблема. 

З теоретичної і практичної точки зору не може йти мова про ринкову економіку, якщо немає захисту прав, якщо немає механізму забезпечення дотримання умов договорів у випадках рейдерства. 

Якщо брати такі країни-члени ЄС як Польща, Чехія, то дуже успішно вони розвивалися останні двадцять років. Тому що розвивалася торгівля ЄС величезними темпами, але також вони приваблювали інвестиції. Розвиток торгівлі, договір про зону вільної торгівлі – це дуже великий позитивний крок уперед. Ще важливіше за торгівлю, з нашої точки зору, – це інвестиційні потоки, бо торгівля розвивається. Сьогодні ви працюєте з одним партнером, а завтра знайдете іншого, а інвестиції – це довгострокові перспективи. Це на 10, 20 років. Сюди відносяться передача технологій, інвестовані кошти, людський капітал. 

_DSC2759Ірина Озимок, керівниця програми місцевого економічного розвитку Western NIS Enterprise Fund

У 2008 році організація економічного співробітництва і розвитку провела Глобальний форум з інвестицій, де прямо озвучували мотивацію та перешкоди для іноземних інвестицій в країну, зокрема, Україну, Білорусь, Молдову та Росію. 

В Україні виділено чотири показники, які перешкоджають інвестиціям: 

    • Занадто велика бюрократизація; 
    • Корупція;
    • Двозначність українського законодавства або неможливість відстоювати свої права в суді;
  • Проблеми встановлення чіткого права власності в Україні.

 

За рейтингом корупції, яку наводить Transparency International Україна, замість того, щоб підійматися по рейтингу, ми опускаємося. В 2006 році ми були на 104-му місці, зараз – на 142-му. 

_DSC3083Станіслав Кравченко, заступник голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ 

Я повністю не погоджуюся з тезою, що судді – безкарні. Мені доводилось займатися такими справами. Якщо аналізувати принципи покарання, вони завжди будуть більш суворі. Система завжди не приймала корупцію в судах. Це завжди для нас було не властиве. Судді дуже критично ставилися до таких колег.

Але давайте подивимось на справедливість покарання. З січня законом заборонено застосування таких норм як у статті 69 та 75 Кримінального Кодексу (можливість надання умовного терміну).

Наскільки буде справедливо, якщо 70-річна людина при хабарі у розмірі 2000 гривень отримає мінімальне покарання 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Можливо, це рівнозначно смертній карі для неї.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Вишеслава Звенигора.
0
Ще не підтримано

"Наскільки буде справедливо, якщо 70-річна людина при хабарі у розмірі 2000 гривень отримає мінімальне покарання 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Можливо, це рівнозначно смертній карі для неї."
Ну значить не буде давати хабара в 2000 грн, якщо буде знати, що таке покарання. Закон повенен бути суворим і безапеляційним, без усяких винятків. Тоді усі будуть його дотримуватися.

Коментарі

Зображення користувача Вишеслава Звенигора.
0
Ще не підтримано

"Наскільки буде справедливо, якщо 70-річна людина при хабарі у розмірі 2000 гривень отримає мінімальне покарання 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Можливо, це рівнозначно смертній карі для неї."
Ну значить не буде давати хабара в 2000 грн, якщо буде знати, що таке покарання. Закон повенен бути суворим і безапеляційним, без усяких винятків. Тоді усі будуть його дотримуватися.