Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Конфедерація Міжмор'я (Intermarium)

Категорія:

Коротка розповідь про поїздку до Гданська на зустріч учасників групи “Міжмор’я”

Десь в березні 2002 року я знайшов у Інтернеті розсилку, де йшла дискусія з приводу єдності слов’янських народів. Там обговорювалось питання, щодо тіснішої співпраці країн Східної та Центральної Європи (Польщі, України, країн Балтії, Чехії та Словаччини та інших країн Центральної та Південної Європи). Я став брати участь в цих дискусіях; теми, які там обговорювались, були цікаві для мене. У дискусії брали участь громадяни з України та Польщі, Естонії та Чехії, Литви та Югославії. Аж ось мене запросили до Гданську на установчі збори. Планувалось офіційно заснувати вже утворену віртуально організацію Intermarium (українською — Міжмор’я) http://www.intermarium.prv.pl . Організація ставила за мету тіснішу співпрацю країн Східної та Центральної Європи.

Перед поїздкою я зв’язався з редакцією журналу “Перехід-IV” і розповів про цю зустріч. Головний редактор люб’язно запропонував представляти журнал на цих установчих зборах і пообіцяв інформаційну підтримку проекту “Міжмор’я”.

Ось, 28 серпня я виїхав з Харкова. В Києві я мав коротку зустріч з вченим секретарем журналу Володимиром Щербиною, який передав мені журнали для презентації серед учасників проекту. Досить цікавим для мене був той факт, що у вагоні Харків-Варшава було більше поляків, аніж українців. Я так і не побачив українських “челноків”. Мабуть, ця епоха вже пройшла. На українсько-польському кордоні українська таможня досить ретельно переглянула мої речі, мов би мала точну інформацію, що я буду перевозити зброю або наркотики. Що цікаво, поляків не чіпали. Ось така повага до співвітчизників!

На польському кордоні перевірка пройшла швидше й без догляду речей.

Без особливих пригод я доїхав до Варшави, а потім на польському поїзді і до Гданську. Гданськ — це портове місто, багатьом з нас відоме завдяки створенню тут “Солідарності” на чолі з Лехом Валенсою. Сьогодні це осередок багатьох організацій, що виступають проти вступу Польщі у Євросоюз та за особливий польський шлях.

Я дійшов до будинку, де мешкав Клаудиуш Весолек. Там вже зібралось кілька поляків з Гданська, Лодзі та Кракова (Патрик Доул). Я роздав журнали “Перехід-IV“ та взяв участь у обговорені різних проблем. Що ж турбувало поляків. Ось невеличке резюме:

Польща стала однією з перших країн Варшавського договору, яка зробила перший крок на Захід. Фінансова допомога Польщі зі сторони США та країн Західної Європи була дуже великою. У відповідь поляки зробили те, до чого закликають і зараз багатьох українських недалекоглядних політиків. Поляки зробили країну фінансово привабливою для інвесторів. Й інвестори прийшли зі своїми інвестиціями. На кінець 2000 р. в Польщу було інвестовано понад 43 млрд. доларів. Найактивнішими були німецькі інвестори (17%). Окрім інвестицій, країна отримувала значні кредити від МВФ, США й ЄС (це ще понад 100 млрд. дол.).

Усе виглядало досить гарненько й переконливо у дусі остаточної перемоги капіталізму над комуністичною владою. Але мало-помалу поляки стали відходити від ейфорії. В 1999 р. Польща мала зовнішній борг понад 60 млрд. доларів! Інвестори охоче вкладали гроші в переробну промисловість, банківський сектор, торгівлю та послуги. Проте інвестування майже не зачепило промисловість та сільське господарство. Але Польща – це країна все ще досить аграрна. В сільському господарстві зайнято 25 % населення. Більшість населення проживає в сілах та невеличких містах. Для прикладу, в Україні є 5 міст з населенням понад 1 млн. жителів. В Польщі ж лише Варшава має 1,5 (стільки ж, скільки й Харків), усі інші міста значно менші (Лодзь з 830 тис. й Вроцлав за 634 тис.). Сільське господарство стало переживати все гірші та гірші часи. Невеличкі господарства, які завжди складали значну частину польського аграрного сектору, стали збитковими, хоча спочатку дешеві продукти харчування з Польщі мали успіх в країнах ЄС. Але потім ЄС почало тиснути на польський уряд з метою примусити поляків знизити об’єми виготовлення продуктів харчування. Але ж поляки сподівались на великий європейський ринок! Мрії виявились ілюзорними.

До того ж іноземці (насамперед – німці), почали скупати потроху польські підприємства та навіть будинки. Німці, яких вигнали після другою світової війни з нових польських земель на заході (колишніх німецьких земель), стали повертатися на втрачені землі вже в якості інвесторів. Досить часто вони купують у поляків свої колишні будинки, підприємства та інші. Зараз можна зустріти на кожному кроці назви якогось німецького GmbH – щось на зразок українського ТОВ. Поляки працюють на підприємствах, що належать німцям. Звичайно, це було б не так важливо, якби рівень життя в Польщі наближався до європейського. Але інвестори не зацікавились великими польськими підприємствами, такими як Гданська корабельня. Рівень безробіття зростає. Так у 1999 р. рівень безробіття складав 11,6 %, а у 2000 р. вже 13,5 %.

Тож не дивно, що багато поляків виступають проти вступу країни до ЄС. Ціни в Польщі вже наближаються до загальноєвропейських, але зарплатня ще далеко не європейська. Середня зарплатня в Польщі 368 $.

Сьогодні деякі українці, а також чехи і словаки, думають про створення власного союзу, до складу якого увійдуть країни, які мають спільні інтереси, історичну та культурну єдність. Щось на зразок ЄС, але на слов’янско-балтійській основі. Схоже, що кількість прихильників проекту “Міжмор’я” швидко зростатиме.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Тема Балто-Чорноморського союзу може знову набути актуальності - як альтернатива ЄС і МС.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Тема Балто-Чорноморського союзу може знову набути актуальності - як альтернатива ЄС і МС.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Та вже колись жили з ляхами в одній конфедерації.

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Зараз ляхи живуть в союзі зі своїми минулими катами - німцями і все ок.

Миролюбність і озброєність!