Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Кесаревий розтин послаблює життєспроможність дітей

Світ:

Вчені отримали докази того, що народження дитини шляхом кесаревого розтину небажано не лише для матері, але і для немовлят. Мікрофлора таких новонароджених відрізняється від мікрофлори тих, що народилися природним чином. І в цьому причина більшої хворобливості «кесаревих» немовлят, вважають автори роботи.

У дослідженні фахівців Університету Пуерто-Ріко (University of Puerto Rico) брали участь їх колеги з Університету Колорадо в Болдері (University of Colorado at Boulder) і двох інститутів Венесуели.

Вихід в мікробний світ

Під спостереженням знаходилися дев’ять породіль і десять немовлят (одна з жінок народила двійнят). Чотири жінки народжували природним чином, а п’ять – при допомозі кесаревого розтину перетини. У всіх матерів після пологів узяли проби бактерійної флори зі шкіри, слизистої оболонки рота і вагіни. А у всіх немовлят відразу після їх появи на світ – зразки мікрофлори зі шкіри, слизової оболонки рота і кишечника, а також з носа.

Бактерії на тілі вчені вивчили молекулярно-генетичним методом: проаналізували будову мінливої ділянки бактерійного гена рибосомної субодиниці (16S rRNA). Ця ділянка служить генетичним маркером різних груп бактерій.

Мікрофлора на досліджуваних органах жінок складалася з різних видів бактерій. Хоча їх склад, природно, розрізнявся, на шкірі переважали Staphylococcus, Corinebacterium і Propionibacterium, в ротовій порожнині – Streptococcus, а у вагині – Lactobacillus і Prevotella.

Мікрофлора новонароджених відрізнялася перш за все однотипністю на всіх місцях тіла: що на шкірі, що в роті, що в носі, що в кишечнику – вона однакова. Але найцікавіше, що вона залежала від способу народження.

Мамині бактерії

У немовлят, які пройшли через родові шляхи матері, переважають лактобактерії і інші вагинальні мікроби матері. А в «кесарят» мікрофлора всіх частин тіла характерна для шкірних бактерій з переважанням стафілококів. І в цих випадках не спостерігається жодного зв’язку з материнським організмом.

Плід у матці розвивається в стерильних умовах, пояснюють автори дослідження. Першу порцію мікробів нова людина отримує лише, коли народжується. І порція явно залежить від способу народження. Якщо дитя проходить через родові шляхи, то відбувається передача бактерій від матері до дитяти. Якщо ж його виймають шляхом операції, немовля чіпляє на себе все підряд.

Вагинальні лактобактерії, підкреслюють учені, надають захисний ефект новонародженому, оберігаючи його від заселення іншими мікробами, такими як небезпечні види стафілококів. «Відмінності, які ми побачили, можуть бути пов’язані з ризиком для здоров’я немовлят, що народилися кесаревим розтином» – вважає доктор Елізабет Костелло (Elizabeth Costello).

Відомо, що немовлята, що народилися шляхом кесаревого розтину, більше схильні до стафілококової інфекції (за статистикою на них приходиться від 64% до 82% хворих). У цих діточок пізніше відбувається колонізація кишечника корисними бактеріями, вони частіше страждають від алергії та астми. Їм особливо необхідне введення в організм пробіотиків, включаючи лактобактерії.

Результати дослідження важливі, оскільки все більше жінок народжують шляхом кесаревого розтину (наприклад, в США таких більше 30%). Детальніше про те, чим це небезпечно для дитяти, можна прочитати в журналі «Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America» www.pnas.org
 


В тему:

Вагітність зміцнює жіночий організм на все життя
Учені довели перевагу моногамії

Декілька хвилин неуваги викликають у дітей зниження імунітету

Жінки можуть народжувати до самої старості

Психологія здоров’я

7 образів, які допомагають жити

Неосновний інстинкт

Традиційний розподіл статевих ролей вигідний економічно

Красиві чоловіки більш плодючі

Як стати кращими батьками?
 

Наші інтереси: 

Дотримуватися природовідповідності від початку.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи