Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

ХТО в Росії створив РСДРП? (Документальне розслідування) – Частина 3

Довідковий апарат: посилання на джерела, використані в статті.

Посилання:

1. Поляков В.А. История Росии. 1868-1998 гг.: Периодизация и летопись важнейших событий с фрагментами документов. – В трёх частях: Учебное пособие. – Волгоград: Изд-во ВолГУ, 2004. С. 3.

2. Советский энциклопедический словарь / Гл. ред. А.М. Прохоров. – 3-е изд. – М.: Сов. Энциклопедия, 1984.

3. Первый съезд РСДРП. Март 1898 года. Документы и материалы. – М.: Госполитиздат, 1958. С. XIV.

4. Там же. С. XVI.

5. Стаття була написана в 1909 р. для центрального органу німецької соціал-демократичної партії «Vorwarts». Цитується по інтернет-ресурсу: Agitclub.ru Другая Россия – другая история // ПЕРВЫЕ ШАГИ СОЦИАЛ-ДЕМОКРАТИЧЕСКОГО ДВИЖЕНИЯ В РОССИИ, а также программы группы «Освобождение труда» и группы Благоева.

6. Невський Володимир Іванович (справжнє ім'я – Феодосій Іванович Кривобоков (Кривобок), 2 (14) травня 1876, Ростов-на-Дону – 26 травня 1937. Москва) – російський професійний революціонер, більшовик, історик .

Народився в Ростові-на-Дону в родині багатого купця.
У 1897 році, закінчивши гімназію, вступив до Московського університету на природничий факультет і прочитав Комуністичний маніфест. Організував в університеті студентський гурток «саморозвитку», який швидко перетворився в соціал-демократичний. У 1889 році владі вдалося ліквідувати гурток, і Невський, просидівши у в'язниці 3 місяці, був відправлений під гласний нагляд поліції в рідній Ростов-на-Дону, де, не розкаявшись в антидержавній діяльності,  продовжив революційну діяльність. У 1900 році, за завданням ростовських товаришів, відвідував Петербург де нав'язав контакти з Союзом боротьби за визволення робітничого класу. Був заарештований, просидів 9 місяців в Таганській в'язниці, де його допитував «сам» Зубатов. Був висланий до Воронежа.

У 1904 році Невському вдалося отримати закордонний паспорт і він виїхав до Женеви, де познайомився з Володимиром Ульяновим і іншими «більшовиками женевської колонії». За порадою Ульянова повернувся в Росію, де продовжив діяльність професійного революціонера в Воронежі, Ярославлі, Москві, Петербурзі ... До цього ж часу відноситься остаточний вибір свого революційного псевдоніма – «Володимир Невський». У 1913 році був арештований і посаджений у в'язницю, потім пішла посилання на Урал.

У березні 1917 року він був викликаний з Єкатеринбурга (де зустрів Лютневу революцію в Петроград) Петроградським комітетом більшовиків, де йому спільно з Н.І. Подвойським було доручено зайнятися створенням «Військової організації ПК РСДРП(б). Організував і був редактором більшовицьких газет, які розповсюджуються в армії – «Солдатської правди» і «Солдата». Готував липневий збройний виступ більшовиків і Жовтневий переворот (під час останнього був членом ПВРК, керував, спільно з А.С. Бубновим, захопленням більшовиками петроградських залізничних вокзалів). Був обраний членом Всеросійських установчих зборів від партії більшовиків.

Під час Громадянської війни – заступник наркома, з липня 1918 р. по березень 1919 р. Нарком шляхів сполучення РРФСР. На пленумі ЦК РКП(б) 25 березня 1919 року його кандидатура розглядалася на посаду Голови ВЦВК, проте обраний був М.І. Калінін. У 1919-1920 рр. – Член Президії і заступник голови ВЦВК, одночасно завідувач відділом ЦК РКП (б) по роботі в селі, деякий час примикав до «робочої опозиції». Був з липня 1919 р до 1921 р. ректором Комуністичного університету імені Я.М. Свердлова в Москві. З 1921 року працював в Петроградському бюро Істпарта (Комісії з історії Жовтневої революції і РКП (б)).

У 1922 році Невський був відкликаний до Москви за постановою оргбюро ЦК партії для написання книги з історії комуністичної партії.

7. В. Невский. Очерки по истории Российской Коммунистической партии. Петроград, 1923.

8. Там же.

9. Бруснєва група – одна з перших соціал-демократичних організацій в Росії.

Названа по імені її засновника М.І. Бруснєва. Створена в 1889 році в Санкт-Петербурзі групою антидержавно налаштованих петербурзьких студентів в результаті об'єднання з революційно-злочинними елементами в робочому середовищі, які входили в групи Д. Благоєва і П.В. Точиського, що припинили свою роботу. Метою організації була пропаганда соціал-демократичних ідей в студентському та робітничому середовищі і підготовка майбутніх ватажків робітничого руху.

За своїм складом група ділилася на дві частини. В першу частину входили інтелігенти – студенти Технологічного, Гірського, Лісового інститутів і Санкт-Петербурзького університету. Головними діячами цієї частини організації були М.І. Бруснєв, Л.Б. Красін, Г.Б. Красін, В.С. Голубєв, В.В. Святловскій, В. Цивінський і ін. В їх завдання входила пропаганда серед інтелігентів і загальне керівництво пропагандою в робочих гуртках.

До другої частини, названої «Центральним робочим комітетом», входили робочі – керівники робочих гуртків. До складу «Центрального робочого комітету» входили Ф.А. Афанасьєв, Н.Д. Богданов, Е.А. Афанасьєв, А.Е. Карєлін, Г.А. Мефодієв, П.Є. Євграфов, В.В. Буянов, В.В. Фомін, В.І. Прошин і ін. «Центральний робочий комітет» безпосередньо керував робочими гуртками. Робочі гуртки створювалися на великих промислових підприємствах міста – Путіловському, Обухівському, Балтійському і інших заводах. Кожен гурток об'єднував по 5-7 чоловік; в 1890 році в Петербурзі було більше 20 гуртків.

Діяльність Брусневской групи не обмежувалася однією пропагандою марксистських ідей. Її активісти брали участь в суспільно-політичних подіях. Так, в кінці 1890 – початку 1891 рр. бруснєвці брали участь в антидержавних виступах - страйках на Новоадміралтейскому заводі і фабриці Торнтона, а в 1892 році – в страйку на Мітрофаньєвскій мануфактурі. Організували збір грошей на користь страйкуючих робітників і поширювали друковані прокламації. У 1891 р. організували демонстрацію на похоронах відомого письменника-народника Н.В. Шелгунова. У тому ж році влаштували перше в Росії святкування 1 травня – так звану «маївку», на якій були присутні 70-80 осіб.

Влітку 1891 року керівники групи М.І. Бруснєв і Ф.А. Афанасьєв переїхали для організації революційно-підривної роботи в Москву.

Злочинно-організаторська діяльність бруснєвської групи звернула на себе увагу женевської марксистської групи «Звільнення праці», якою керував видатний соціал-демократ емігрант Г.В. Плєханов. Бруснєвці встановили зв'язок з групою «Звільнення праці», взяли її політичну програму, а також почали проповідувати ідею створення єдиної робочої партії (!). Плєхановці, зі свого боку, надавали групі Бруснєва моральну підтримку і друкували за кордоном літературу підривного характеру з промовами бруснєвськіх ватажків і розпропагандованих ними робочих.

Бруснєвці налагодили також зв'язки з соціал-демократичними гуртками інших російських міст – Москви, Тули, Казані, Нижнього Новгорода, Києва, Харкова, а також Варшави і Тифліса. Вели листування з польськими робітниками, що влаштували в 1892 році масовий страйк в Лодзі.

У 1892 р. влаштували нараду з представниками московських соціал-демократичних гуртків, маючи намір об'єднати зусилля для спільної боротьби проти монархічного правління.

У квітні того ж року отримали партію нелегальної літератури революційно-підривного змісту, надісланої з-за кордону групою «Звільнення праці». Ця подія стала відома поліції. 22 квітня 1882 р. ватажки бруснєвської групи були заарештовані і притягнуті до кримінальної відповідальності за антидержавну діяльність. М.І. Бруснєв і Ф.А. Афанасьєв були посаджені в тюрму і після декількох років ув'язнення відправлені на заслання. Інші члени групи, які уникли арешту й заслання, прийняли рішення роз'їхатися по країні, і група де-факто припинила своє існування.

10. Беликов А.А. Юность вождя. Воспоминания современников В.И. Ленина. – М.: 1958.

11. Владимир Ильич Ленин. Биографическая хроника. 1870-1924. Т. 1-10. – М.: 1970-1979.

12. Там же. С. VIII.

13. Там же. С. 126.

14. Б.И. Горев (Гольдман). Марксизм и рабочее движение в Петербурге четверть века назад. Воспоминания.

15. Листовки Петербургского «Союза борьбы за освобождение рабочего класса» 1895-1897 гг. – М.: 1934.

16. Б.И. Горев (Гольдман).

17. К.М.Тахтарев. Рабочее движение в Петербурге (1893-1901 г.г.) по личным воспоминаниям и заметкам. С приложением воспоминаний о Владимире Ильиче Ульянове-Ленине и партийном расколе. Рабочее издательство «Прибой». Ленинград, 1924.

18. Первый съезд РСДРП. С. 327.

19. К.М. Тахтарев.

20. В. Невский.

21. Очевидно, мається на увазі 1902 рік, оскільки в передмові Тахтарев пише: «Наскільки пам'ятаю, це перше видання моїх нарисів під революційним псевдонімом «Петербуржця» з'явилося в 1902 році. Друге видання було надруковано вже в Росії, куди я повернувся зі свого добровільного закордонного заслання в 1905 році. Друге видання вийшло в 1906 році, під псевдонімом «К.М. Тар». Воно було надруковано меншовицьким видавництвом «Новий Світ».

22. К.М. Тахтарев.

23. Бельтов – псевдонім Плеханова, під яким на початку 1895 року був випущений у Петербурзі його твір «До питання про розвиток моністичного погляду на історію». Під «моністичним поглядом на історію» Плеханов розумів історичний матеріалізм, який не хотів називати своїм ім'ям, щоб не дражнити цензуру.

24. Первый съезд РСДРП. С. 128.

25. Там же. С. 129.

26. Б.И. Горев (Гольдман).

27. Вікентій Вікентійович Вересаєв (справжнє прізвище – Смідович; 4 (16) січня 1867 р., Тула – 3 червня 1945 р., Москва) – лікар, російський радянський письменник, перекладач, літературознавець. Лауреат останньої Пушкінської премії (1919) та Сталінської премії першого ступеня (1943).

Закінчив Тульську класичну гімназію (1884) і вступив на історико-філологічний факультет Санкт-Петербурзького університету, який закінчив у 1888 р.

У 1894 році закінчив медичний факультет Дерптського університету і приступив у Тулі до медичної діяльності. Скоро переїхав до Петербурга, де в 1896-1901 рр. працював ординатором і завідувачем бібліотекою в Міський барачный в пам'ять С.П. Боткіна лікарні.

У роки розчарувань і песимізму примикає до літературного гуртка легальних марксистів (П. Б. Струве, М.І. Тугай-Барановський, П.П. Маслов, Невєдомський, Калмикова та інші), входить в літературний гурток «Среда» та співпрацює в журналах: «Нове слово», «Початок», «Життя».

В автобіографії Вересаєв пише: «Прийшли нові люди, добрі і віруючі. Відмовившись від надій на селянство, вони вказали на швидко зростаючу і організуючу силу у вигляді фабричного робітника, вітали капіталізм, який створював умови для розвитку цієї нової сили. Кипіла підпільна робота, йшла агітація на фабриках і заводах, велися гурткові заняття з робітниками, яскраво дебатувалися питання тактики ... Багатьох, кого не переконувала теорія, переконала практика, в тому числі і мене ... Взимку 1885 року спалахнув знаменитий Морозівський страйк ткачів, який вразив всіх своєю численністю, витриманістю і організованістю».

Творчість письменника цього часу – перехід від 1880-х до 1900-х років, від близькості до соціального оптимізму Чехова до того, що згодом висловив у «несвоєчасне думках» Максим Горький.

У 1894 році ним була написана повість «Без дороги». Автор дає картину болісних і пристрасних пошуків молодим поколінням (Наташа) сенсу і шляхів життя, звертається за відповіддю на «прокляті питання» до старшого покоління (лікар Чеканов) і чекає ясної, твердої відповіді, а Чеканов кидає Наташі важкі, як каміння, слова: «Адже у мене нічого немає. До чого мені чесний і гордий світогляд, що він мені дає? Він вже давно мертвий».

За 1890-і роки відбуваються події: створюються марксистські гуртки, з'являються «Критичні замітки про економічний розвиток Росії» П.Б. Струве, виходить книга Г.В. Плеханова «До питання про розвиток моністичного погляду на історію», спалахує відомий страйк ткачів в Петербурзі, виходить марксистське «Нове слово», потім «Початок» і «Життя».

У 1897 році Вересаєв видає повість «Пошесть». Наташа вже не нудиться «неспокійними пошуками», «вона знайшла дорогу і вірить в життя», «від неї так і віє бадьорістю, енергією, щастям». Повість замальовує смугу, коли молодь у своїх гуртках накинулася на вивчення марксизму і пішла з пропагандою ідей соціал-демократії в робочі маси, – на заводи і фабрики.

У Першу світову війну служив в якості військового лікаря.

Післяреволюційний час провів в Криму. 15 травня 1920 року в Коктебелі на дачі Вересаєва відбулась VII обласна (підпільна) конференція РКП(б).

З 1921 року жив в Москві.

28. Б.И. Горев (Гольдман).

29. К.М. Тахтарев.

30. В. Невский.

31. Авинери Ш. Основные направления в еврейской политической мысли. Израиль, 1983. С. 201.

32. В. Невский.

33. 2. Как большевики пришли к власти / III. Феномен коммунизма // Назаров М.В. Вождю Третьего Рима / 2-е изд., испр. – М.: Русская идея, 2005.

34. Струве Петро Бернгардович – російський представник легального марксизму, який виступав проти ідеології народництва. У 1895 р. закінчив Петербурзький університет, редагував журнали «Нове слово», «Початок», взяв участь у складанні Маніфесту після І з'їзду РСДРП.

Надалі він всіляко відмежовувався від Маніфесту. До речі, згодом один старий більшовик якось обмовився: «Ніколи не проститься Першому з'їзду, що автором його «Маніфесту» був Струве»

У 1905-1907 рр. Струве став визначним представником Констітуційно-Демократичної партії Росії, редактором її органу «Російська думка».

35. Про витоки ворожості Сталіна до Невського повідомляється в спогадах ветерана німецької компартії І. Штейнбергера, який деякий час сидів у камері Бутирської в’язниці разом з Невським.

36. Політичні засланці до лютого 1917 року отримували від держави допомогу на проживання, до того ж право на отримання допомоги мали і члени сім’ї засланця. Наприклад, Г.М. Кржижановський («Гліб») і В.В. Старков («Базіль») отримували 24 крб., а І.Л. Примінський – 31 крб.

37. П. Лепешинский. Первый съезд партии. – М.: 1928.

Наші інтереси: 

Знання історії повинно базуватися на джерелах, а не на пропагандистських твердженнях.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи