Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Головний реформатор Грузії: Україна поставила кілька рекордів ідіотизму

Головний реформатор Грузії в 2004-2008 роках Каха Бендукідзе відвідав Україну. У середині березня він провів зустріч з українськими бізнесменами, на якій висловив своє бачення ситуації в нашій країні. Колишній міністр з координації економічних реформ розповів про те, як Україна відстає від інших держав регіону, порадив припинити вибирати у владу популістів і здивувався кількості лікарняних ліжок.
 

Наші з вами нації формуються в такий складний момент світової історії, коли в головній колиски цивілізації, Європі, відбулася зміна парадигм. Згадаймо кота Леопольда - «треба жити дружно». Зараз ця ідеологія восторжествувала в Європі. Як сказав мій колега зі Швеції, ми 500 років кидали один в одного бомби, а зараз кидаємо закони. Прогрес на обличчя.

Кажуть, треба послухати Європу, імпортувати інститути громадянського суспільства. Це безглуздо. Це як імпортувати дорослість. Не можна ж імпортувати дорослість, правильно?Я хочу бути успішним. Зараз я почитаю Велику радянську енциклопедію і стану дорослим.Так не буває.

У Біблії говориться: «Останні стануть першими». І навпаки. Україна встановила кілька світових рекордів по ідіотизму. Вона була на п'ятому місці в СРСР за рівнем ВВП на душу населення, за багатством середнього громадянина. Потім в багатьох частинах колишнього Радянського Союзу були війни, в Україні не було, але в 1994 році вона успішно сповзла на сьоме місце. А сьогодні перебуває на дев'ятому. Азербайджан зростає, тому що у них є нафта. Грузія пережила окупацію і війну. Молдова і Таджикистан пережили війну і росли краще. І навіть Росія, де жахлива корупція, як і в багатьох країнах, росла краще.

 

 

Польща і Україна були на одному рівні економічного розвитку всього лише 24 роки тому.Ось де Польща, і де ви. Чи не соромно?

Є фотографії, як ця частина суші виглядала в 1992 і 2002 роках. Яскрава точка в правому верхньому кутку - це Київ. Навколо стає менш освітлено, а в Польщі навпаки - все більше життя. Як казав Михайло Булгаков, тьма поглинає місто. Це результат тієї політики, яку проводила Україна. Навіть Болгарія сьогодні в 2,2 рази багатша. Якщо Україна проведе радикальні реформи, то через 10 років, може, наздожене Болгарію.

 

 

Ви весь час вибираєте популістів, людей, які будуть вам обіцяти якомога більше. Це означає, що вибираються не найкращі громадяни, а гірші - те, що я називаю збоченим політичним відбором. Все це відбувається в рамках ідеї великого уряду, який підвищує рівень бюрократії, тим самим створює більше перешкод для розвитку бізнесу і збільшує корупцію. Вони вводять високі податки, тому що треба виконувати популістські обіцянки.Вони бездумно і безглуздо підвищують пенсії. Все це призводить до зубожіння народу. І в результаті популярнішими стають інші популісти. Ті, які обіцяють ще більше.

Бюджетний дефіцит в 2013 році становив 9%. У Грузії такого не було навіть тоді, коли ми програли війну з Росією. За п'ять років борг зріс з 13 до 45%. Ваші держвитрати - 48% на рік. Ваша економіка несумісна з життям, з існуванням держави. Не може бути злиденної країни з 48% держвидатків. У більшості багатих країн європейського типу високі витрати, але вони прозорі.

Якщо ви будете рости зі швидкістю 2-3% на рік, вас обжене Молдова і українські гастарбайтери будуть їздити туди працювати. Це не казки, таке вже відбувалося в історії: 100 років тому жителі Гонконгу їздили на Філіппіни підробляти, а зараз в Гонконг масово приїжджають філіппінці. Сто років тому Аргентина була третьою країною за багатством.Багатшими Швейцарії. Зараз це велика країна, красивий курорт Буенос Айрес, танго. А толку ніякого.

На що ви витрачаєте гроші? Пенсії - 17-19% ВВП, освіта - 6%, але при цьому співвідношення ціна-якість неправильне. 

Охорона здоров'я - одне з джерел обману. Ви витрачаєте 3,7% ВВП на охорону здоров'я і вважаєте, що вона безкоштовне. Але в підсумку реальних витрат більше. В енергетичному секторі 5% ВВП щороку йде на енергосубсідіі. Ви платите за обігрів будинків більше, ніж за охорону здоров'я. А враховуючи чорну діру в «Нафтогазі» і податкові пільги, ви витрачаєте 11% ВВП. Попросту кажучи, в Межигір'ї був великий будинок. Думаю, він добре опалювався. І опалювався субсидованими газом. І яке це має відношення до соціальної справедливості? Чому великий будинок потрібно опалювати субсидованими газом?

Можна порахувати всю енергію, яку ви споживаєте не в грошах, а перевести на мегаджоуля. Скільки енергії потрібно, щоб справити 1$ ВВП за паритетом купівельної спроможності, незалежно від коливання курсів валют? Виявилося, тут є країни гірше вас.Туркменістан має багато газу і він безкоштовний. Але всі інші країни, що навіть мають свій газ, наприклад, Росія, більш енергоефективні. Ви можете вирішити, що європейські країни дуже розвинені, у них сучасні технології. Але Грузія на першому місці серед країн колишнього СРСР з енергоефективності, тому що у нас тарифи ринкові, ніхто нікого не субсидіює. Болгарія, Литва, США, Киргізія, Молдова - все більш енергоефективні.

Україна схожа на наркомана, якого барига підсадив на товар, і весь час з нього видоює гроші.

Економіка Грузії в десять разів менше, ніж економіка України. Ми споживаємо 1,8 мільярдів кубометрів газу. Україна могла б споживати в 20 разів більше, це становить 36 мільярдів кубометрів газу. Ви здобуваєте 20 мільярдів, за транзит в грошовому еквіваленті ви отримуєте 14 мільярдів кубометрів. І ніякої залежності від «Газпрому» взагалі не було б, якби проводилася виразна державна політика, були відсутні субсидії на газ.

Лікарні - ще один приклад відсутності реформ. Є таке оману, що економіка - це заводи, а лікарні до неї ніякого відношення не мають. Економіка - це все разом. Скільки ліжок було і є на 1000 жителів? Сучасна медицина в силу економічних причин не вимагає багато ліжок.Раніше люди лежали тижнями, зараз днями. Багато країн дуже сильно скоротили кількість ліжок. Найрадикальніші скорочення були в Новій Зеландії після двох хвиль реформ. Ми в результаті медичної реформи з 2006 по 2012 скоротили їх кількість більш ніж в 2 рази.США скоротили. Хто чемпіон з не скорочення ліжок? Україна.

 

 

Росія обігнала Україну. Білорусь обігнала. У гонитві за популізмом записали в якомусь законі, що не можна скорочувати кількість ліжок. А це означає, що в лікарнях пацієнтів немає, а вони опалюються, висвітлюються, там отримують зарплату. А користі ніякої.

Є міжнародні організації, де люди в хороших шовкових краватках міряють показники. Всього в світі 194 країни. У деяких нічого не вимірюється, тому що вони просто живуть у джунглях, їдять одне одного, про них даних немає. Україна по корупції посідає 144 місце. Легкість проведення бізнесу - 112 місце. Сплата податків - 164 місце. Свобода преси - 131 місце.Індекс глобальної працездатності - 84. Індекс економічної свободи - 155 місце.

Припустимо, вам потрібно експортувати товар з України. Для цього вам потрібно 6 документів, Грузії - 4. Оформити все для експорту в Грузії займають 9 днів, в Україні - 29.Щоб відкрити фірму - 2 дні, у вас - 21. Щоб зареєструвати квартиру - 2 дні, а в Україні - 45.Більше законів - більше бандитів. Кожен зайнятий на держслужбі - це мінус 5 робочих місць у приватному секторі.

Яка країна більш орієнтована на експорт - Китай чи Україна? Виявляється Україна. Якщо подивитися експорт по відношенню до ВВП - в Україні ця частка по відношенню до номінального - 40%, за паритетом купівельної спроможності - 26%. У Китаю відповідно 21% і 17%. Україна істотно випереджає Китай з експорту, по відкритості своєї економіки навіть зараз. Це пов'язано з політичним рішенням, яке викликало Євромайдан - Європа чи Росія.Насправді Європа - це не настільки однозначна річ.

У вас 70 мільярдів експорту. У тому експорті, який Китай забезпечує до Європи, зайняті 27 млн ​​робітників на виробництвах. Україна може забезпечити 13 млн. Щоб справити половину того, що експортує Китай, з сьогоднішнім рівнем продуктивності праці Україні потрібно 13,5 міських робочих місць. Це менше, ніж у вас є реально. Це зажадає величезних інвестицій, але це можливо. Для цього потрібно відкривати економіку. Потрібно, щоб до вас приходили експерти, будували нові виробництва, модернізували існуючі, щоб ви у все це вкладали гроші. Немає жодних перешкод для того, щоб ви стали з Китаєм нарівні. Влада не повинна душити бізнес.

За п'ять років словаки зробили країну раєм для індустріальних інвестицій. Що словаки вміють такого, що не вміють українці? Потрібно, щоб людей не душили податками, повертали ПДВ, щоб потім раптово власник заводу не дізнався, що він вже не його.

В одних моїх знайомих був банк в Україні. Якось вони зрозуміли, що банк потрібен для того, щоб роздавати гроші, але ніхто не хоче ці гроші повертати. І потім вони його продали синові Пшонки. Але і йому не вдалося повернути всі борги. Всі рівні перед беззаконням.Якщо українець вирішив не повертати кредит, то він не поверне його нікому. Ні грузинському банкіру, який навчався в Англії, ні Пшонці.

Я не бачив жодної країни в такому важкому стані, як зараз у України. Залишити все як і раніше не вийде. Ще раз розікрасти «Нафтогаз», повторити ще один популістський цикл не вдасться. І це відбувається на тлі потужної зовнішньої атаки, завдання якої - знищити українську державність в тій формі, в якій ви її уявляєте. Забути про Європу. І коли нова імперія розпадеться ще раз, тоді можна буде повернутися на круги своя і заново будувати національну державу. Але є небезпека розвалу країни просто зараз.

Те, що трапився Майдан - це велике чудо. По всій видимості, ця революція ще не завершена. Вона поки не призвела до зміни еліт. Вона просто привела до перестановки. Є зрозумілі речі, які зараз потрібно зробити - енерготарифи, дерегулювання, знищення бюрократії, скорочення держапарату.

В Україні немає збройних сил. У збройних силах Грузії було 32 тис. чоловік. Це мало. Але Україна велика країна. Є кілька націй, у яких є досвід взяття Москви - монголи, французи. А ви разом з литовцями і поляками брали її 2 рази. Є шанс взяти Москву і немає армії - соромно.

І Кличко, і Порошенко - це набагато краще рішення, ніж те, що є сьогодні. Порошенко або надзвичайно далекоглядний, або він дійсно зробив важливий крок, будучи фактично головною жертвою російської економічної блокади. Кличко - людина, що побудував свою спортивну, а зараз вже і політичну, кар'єру без чиєїсь допомоги. Обидва ці варіанти для України хороші. Може бути, відповідь знаходиться абсолютно в іншому місці. Наприклад, Вакарчук повинен бути президентом. Або Руслана. У нас живе дуже совкова річ - міністр охорони здоров'я за професією повинен бути лікарем. А чому? У більшій частині європейських країн міністри не лікарі. Якщо в цілому проаналізувати, то третина правителів країн економісти, ще одна третина - юристи. Решти 33% - найнесподіваніші. Особливо в країні перехідною, яка шукає себе.

Образ патріота - образ із книжки. Патріот в якийсь момент може ним і не бути, робити щось не зовсім патріотичне. Поширений вид «патріота» - прийшов на роботу, вкрав грошей, пішов у ресторан і випив за Грузію з друзями. Вони теж вважають себе патріотами, хочуть чогось кращого. Інша справа, що вони шкодять. Патріотизм виникає після кровопролиття.Після того, як ти розумієш, що по-іншому не можеш жити. Те, що ми бачимо - це тільки радісне початок патріотизму. Поки вас недостатньо покусали. У 2003 році в Грузії мною рухала жалість і почуття авантюри. Я не брав участь у революції, але побачив людей, які говорили правильні слова і хотіли робити правильні речі.

Як сказав Жванецький, демократія - це не тільки коли ти їх, але і вони тебе. За що борешся, то і отримуєш. «Лише той гідний щастя і свободи, хто кожен день за них іде на бій». Це має саме пряме відношення до економіки, бізнесу. Якщо ти не будеш кожен день боротися за прибуток, то його не буде. Патріотизм - це коли ти готовий боротися за свої інтереси, які ти бачиш в цій країні.

Володимир Путін - російський націоналіст імперського складу. Бажання бути батьком нації - це нормально. Економіка йому не цікава. Він хоче відновити імперію з Україною в складі, зібрати руські землі, а це поняття широке. До них відноситься все, що погано лежить. Крим його не цікавить, його цікавить Україна. Припустимо, ви хочете взяти корову і зловили її за хвіст. Найгірший варіант - ви її відпустите, вона втече. Якщо відріже хвіст - корова теж втече. При цьому вона буде кричати, і всі інші корови зрозуміють, що з вами мати справу неможливо. А ось утримати за хвіст начебто і не боляче особливо, і не втече вона нікуди.Хвіст - це Крим в даному випадку.

У Грузії існує державне фінансування партії. Тоді партії стають хоча б частково незалежні від грошових мішків. Якщо ти дійсно висловлюєш інтереси народу, і тебе фінансує держава, ти можеш існувати без великих грошових вливань. Демократія - поганий спосіб правління, але краще, ніж будь-який інший. Є верхня межа пожертвування - $ 30 тис. І партія видає декларації, які все контролюють. Якщо чорної бухгалтерії в десять разів більше, ніж білої - це відразу видно. Тобто партія отримала дохід мільйон гривень, а всі їздять на Мерседесах з партійними номерами.

Треба скорочувати держапарат і підвищувати зарплати, тому що ніхто не буде масово працювати за дешево з міркувань патріотизму. Приватний сектор - джерело кадрів для державного і навпаки. Йде свого роду конкуренція. Бути замміністра із зарплатою 40 тис. грн. почесніше, ніж віце-президентом компанії з зарплатою в два рази більше.

Необхідно діяти радикальніше. Насправді вам взагалі не потрібен Національний банк - це джерело непорозумінь. Вам потрібно слідувати прикладу естонців, литовців, болгар - переходити на валютну раду. У вас дуже погана монетарна політика і всі запевнення центробанку, що все буде добре, не витримують жодної критики. Справа в тому, що розвиваються, не здатні вигідно для себе маніпулювати таким складним інструментом, як центральний банк. Вам потрібні нормальні якісні гроші.

Немає простих рецептів. Держфінансування, прозорість, обмеження максимального пожертвування, строгий контроль і дуже жорстке покарання за використання лівих грошей.Ваше завдання - розірвати порочне коло. Ви всі повинні зненавидіти корупцію. Якщо цього не відбудеться, то цей цикл буде повторюватися. І ви будете злиденною країною.

Автор: Поліна Зиміна

Переклад з російської: Світ Зелений

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Ти поглянь, який розумний грузин: Я не бачив жодної країни в такому важкому стані, як зараз в України.

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Ти поглянь, який розумний грузин: Я не бачив жодної країни в такому важкому стані, як зараз в України.