Зображення користувача Олексій Репецький.
Олексій Репецький
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Еволюція воїна

Чоловіча енергія розділяє і тому протистояння властиво чоловічої свідомості. Як говорив відомий герой Дюма: «Я б'юся, тому що я б'юся». Це принаймні чесне заяву, в ньому немає ніяких спроб самовиправдання. Час був такий - бийся хоч до самої старості і ніхто не покрутить пальцем біля скроні. У певному віці б'ються всі хлопчаки. Виявивши, що прагнення до протиборства властивість чоловічої природи, втомившись від дурних і нікчемних бійок, від яких псується обличчя, одяг і навколишній світ, багато підлітків знаходять більш здорове рішення.

Чоловіча енергія розділяє і тому протистояння властиво чоловічої свідомості. Як говорив відомий герой Дюма: «Я б'юся, тому що я б'юся». Це принаймні чесне заяву, в ньому немає ніяких спроб самовиправдання. Час був такий - бийся хоч до самої старості і ніхто не покрутить пальцем біля скроні. У певному віці б'ються всі хлопчаки. Виявивши, що прагнення до протиборства властивість чоловічої природи, втомившись від дурних і нікчемних бійок, від яких псується обличчя, одяг і навколишній світ, багато підлітків знаходять більш здорове рішення.

Я обговорював з другом вже в зрілому віці цей аспект свого дитинства. І виявилося: його однолітки, так само як і мої прийшли до ідеї адекватного спарингу. Ми в школі домовились бити один одного тільки в корпус і зовсім не заради перемоги. Спаринг заради спарингу. Гуманний варіант "Бійцівського клубу". Досить розумно. Мій син у відповідному віці став приходити зі школи з синцями на плечі. Його хлоп'яче оточення ще більше обмежило правила - бити тільки по плечу.

Практично всі чоловіки з ким я обговорював це питання згадували щось подібне у своєму дитинстві. Звичайно в ідеалі цю енергію доречно направляти в русло майстерності того чи іншого бойового мистецтва.

Що чекати від держав, в яких закони створюють літні хлопчаки, яким не вистачило розуму битися більш конструктивно:

 

 

Але не про депутатів зараз мова, а про те що кожен чоловік прагне до протистояння, в ньому живе воїн - це властивість чоловічої природи. Розділяє свідомість і забезпечує чоловіче рух - опиратися можна тільки на те, що чинить опір. Щоб кудись дійти - потрібно знайти противника. Кастанеда рекомендував воїну «покинути насиджене місце і відправитися на пошуки дрібного тирана». Зовсім нерозумні чоловіка перетворюють у супротивників все і всіх, включаючи жінок, домашніх тварин і грудних дітей. Таким, напевно, дуже важко живеться, але не про це стаття.

Це стаття присвячена класифікації воїнів у відповідності з тим, на якому рівні свідомості вони реалізують свій розділяє потенціал. Принциповим у цій класифікації є здатність відчувати, чути свою душу, любити самому і приймати любов. Отже почнемо.

Бездушний воїн. Якщо простір в якому виростає чоловік виявляється зовсім холодним, в ньому мало любові і тепла, чоловіча душа може дуже міцно заснути і тоді чоловік виростає низьким або бездушним воїном. Воїном-демоном. Таких воїнів іноді називають відморозками. Назва в принципі вірне: душа замерзла внаслідок крайнього дефіциту високих вібрацій. Німці дуже докладно досліджували причини свого фашизму. Кому цікаво почитайте роботи Олександра Лоуена, він на мій погляд кращий автор на цю тему. Цитата: «Один із аспектів цієї проблеми потребує з'ясування. Садист знущаться з коханого не з злості, а з любові. Багато тих, хто пережив жахи гітлеризму, описували Вільгельму Райху вираз облич своїх переслідувачів. Цей вираз можна охарактеризувати як благання про любов і розуміння. Здавалося, що ці садисти самі були людьми, що страждають та намагаються звільнитися від власних страждань за допомогою насильства над іншими. Спостерігати ці обличчя було гірше, ніж виносити тортури, які до них застосовувалися».

Я пишу про це не для того, щоб виправдати чиїсь дії. Просто намагаюся звернути увагу на те, що проблема окремої людини і навіть нації виходить за межі цієї нації. Смертність від серцево-судинних захворювань, як і раніше займає лідируюче положення в цивілізованому світі. 

Зцілити воїна-демона досить важко, потрібно дуже багато тепла, воістину ангельського тепла, а його такі вояки, як відомо, не заслуговують. В принципі, такий чоловік-воїн приречений на знищення, оскільки в цілому вібрації біосфери Землі дорослішими таких енергій. Земля вже не носить в буквальному сенсі слова. Подивіться фільм «Нічний портьє», практично єдине кінематографічне дослідження цієї теми.

Наступний рівень військового свідомості: воїни сили. Воїни, нібито «не знали любові».

Безсердечні воїни. Нібито, тому що таким чоловікам дісталося досить людського тепла, інакше вони були б відморозками. Їх трагедія в іншому, вони в якийсь момент життя не посміли полюбити. Адже любити - означає стати слабким, вразливим, втратити силу. Пройти підліткову ініціацію. Не дарма в культурі таких чоловіків існує культ матері і всіляко відкидається жіноча любов. Перефразовуючи відому фразу девіз таких чоловіків: «Сила є кохання не треба». 

Соціально такі чоловіки можуть бути успішними, оскільки мають достатньо енергії для нанизування в намисто богині Енду. Такі чоловіки чують свою душу і роблять свідомий вибір не слідувати за нею, продають її за високе місце в намисті, тим самим прямуючи в бік більш низьких воїнів, фактично стаючи відморозками з власної волі. Класичний літературний приклад: Отелло , який віддав перевагу все ж убити Дездемону, але не полюбити її. Не пройшов ініціацію. Якщо такий чоловік все ж сміє полюбити - він переходить на наступну сходинку.

Наступний рівень військового свідомості - воїни правди. Наївні воїни. Вічні юнаки, максималісти обох статей, які не відають що творять. Серце таких чоловіків прокинулося, вони пережили підліткову любов і на ній зупинилися, оскільки дорослішати далі боляче і страшно. Базова міфологія людства - міфологія наївних воїнів. Переважна кількість дешевих блокбастерів, які збирають мільйонні збори - притчі про те, як наївний воїн переміг всіх поганих. У мене є улюблений афоризм на тему наївних воїнів: «Добро завжди перемагає зло, оскільки той, хто переміг - той і добро». Будь-яка правда, за яку борються наївні воїни, так само далека від істини, як і неправда.

Кажуть, що в останні роки життя Ленін питав Крупську: «Як же так вийшло, Надійка?»

А як ще могло інакше? Подивіться на вираз обличчя Крупської. Вона бачила Леніна кожен день:

Роль жінок в історії. Тема, що заслуговує цілої книги і не однієї. Судячи з хвороби Крупської, вона дуже багато знала, розуміла. І мовчала. Чому вона мовчала? Боялася покарання, або не хотіла засмучувати одержимого вождя? А може бути просто не жила в згоді зі своєю душею? Я намагався знайти фотографії усміхненою Крупської. Їх немає. Муза без посмішки, на що вона могла надихнути? Фотографії Крупської з посмішкою з'явилися тільки після смерті Леніна.

Після того як наївні воїни знищують всіх поганих, вони починають бачити поганих серед хороших і знищувати їх, і так до національного самогубства. Поганих неможливо перемогти оскільки їх немає. Існування суперечностей і розбіжностей основа Гри в Подвійність. Діалектика, яку Ленін повинен був знати і краще розуміти інших. Чому він не розумів?! Традиційна хвороба наївних воїнів - одержимість власною правдою.

Коли ми про щось сперечалися з другом і мені прийшли в голову приголомшливі аргументи за його точку зору. Я запропонував йому помінятися і з великим задоволенням посперечався з його позиції, а він з моєю. «Невже ви зовсім безпринципні?» - вигукнула дружина одного, спостерігала цю картину. «Абсолютно!» - радісно закивали головами ми. Спаринг заради істини, а не ради перемоги в суперечці. Той хто прагне бути правішим за інших насправді одержимий прагненням до переваги і рано чи пізно накоїть лиха.

Саме концепції наївних воїнів лежать в основі основних соціальних інститутів сучасного людства. Ключове слова наївних воїнів "перемогти" і "подолати": ворогів, хвороби, злочинність, тероризм, криза. Білки в колесі історії. Їм дуже важко повірити, що вороги не у зовнішньому світі. У їх власній свідомості. Мені зустрілися в поїзді двоє начальників міських ОБОПОВ, які їхали з великої наради. «Ліквідувати злочинність не важко, справа кількох місяців, - сказали вони, забуваючи про роки сталінських репресій, - але що робити з злочинністю серед своїх?» Наївні воїни - прибрати злочинців з правоохоронних органів так само неможливо, як прибрати Юду з християнства. Сама ідея боротьби з злочинністю - народжує злочинців. Це гра не закінчиться, поки людство в неї не награється.

Арнольд Мінделл ввів поняття: "Роль - привид". Одна з таких ролей привид "поганої людини". Тією чи іншою мірою ми всі опиняємося в цій ролі, але завжди маємо якесь виправдання. Давно існує думка, що вся система сучасного правосуддя - насправді узаконена помста. "Не судіть, і не будете судимі".

Те, що я робив з ОБОПовцами всю ніч, поки ми їхали - допомагав їм зрозуміти психологію злочинців. Насправді, вони зустрічалися з самими собою і брали тіньові аспекти власної свідомості. Фільм "Блуберрі" - кращий на цю тему, подивіться якщо ще не бачили. 

Хто відповідальний за другу світову війну Гітлер чи Сталін? Ось англійська карикатура 1939 року відображало один з поглядів на ситуацію.

В моїй картині світу війна була єдиним порятунком і для Радянського Союзу і Німеччини від тотального геноциду. Зовнішній противник на час позбавляє від болю у власній душі. І звичайно війни не було б, якби в Сталіна дійсно була та мудрість, яку йому приписували. Він не був воїном слова. Хитрість і проникливість не тотожні мудрості. Хочеш зрозуміти чого чекати від чоловіка - подивися на його жінку. Якщо у Крупської застиг вираз жаху на обличчі, то Аллілуєва взагалі нібито застрелилася. У традиційній індіанської культурі якщо у вождя не ладиться з дружинами - плем'я дуже нервує. У їхньому уявленні це поганий вождь. 

Ініціація наївного воїна неминуча. Рано чи пізно його осягає розчарування. І від того, як пройде ця ініціація дуже залежить його подальша доля. Якщо наївний воїн проживає біль свого розчарування - його свідомість дорослішає, він стає мудрим воїном. Якщо уникає болю - його серце закривається і він стає цинічним воїном.

Цинічний воїн досить страждаюча істота. Хоча ретельно приховує навіть від самого себе. Його правильна назва - воїн, що впав. Він живе на енергетиці воїна сили, де йому зовсім не затишно, він цей етап вже пройшов. Його душа кличе на більш високі рівні, але йти туди боляче. «Non progredi est regredi», - говорили древні. Намагаючись втриматися на досягнутих рубежах свідомості цинічний воїн неминуче падає.

У чомусь цинічний воїн - раб своєї образи, хоча йому здається, що він господар своєї долі. Адже він почуває свою перевагу над воїнами сили і над наївними воїнами. І він правда енергетично доросліше і тих і інших і тому легко грає ними як пішаками. Ось один із прикладів того, як легко цинічний воїн управляє свідомістю наївного воїна:

 

 

Соціальні інститути сучасного світу створені наївними воїнами. Їм наївно здається, що коли з світу силоміць прибрати «все погане», то воно зникне. Як би не так. Адже «все погане» у свідомості самих наївних воїнів. Воїни, що впали набагато розумніші і розпоряджаються соціальними інститутами на свій розсуд. Одна біда, яке б високе положення в намисті богині Енду не займав воїн, що впав, яке б досягнення не мав, він завжди відчуває, що десь за великим рахунком програв, тільки не може зрозуміти у чому. У всьому.

«Здесь нет негодяев в кабинетах из кожи, Здесь первые на последних похожи. И не меньше последних устали, быть может...» Кожному чоловікові відповідає його жінка. Зараз проходить хвиля жіночих тренінгів, які навчають жінок за дорого продавати душу, щоб відповідати воїнам, що впали. На будь-який товар завжди знайдеться покупець. 

Якщо наївний воїн проходить через біль ініціації - шматочки його розбитого серця склеюються, його здатність любити розвивається. Свідомість дорослішає.

Наївний воїн перестає бути наївним і стає мудрим воїном. Його дії вже зовсім не схожі на дії воїна. Мудрий воїн розуміє, що немає ніякого способу поранити або покарати когось і не поранити при цьому власну душу. Саме співчуття допомагає наївному воїну подорослішати. Мудрий воїн усвідомлює, що конфлікти і суперечності цього світу - основа його розвитку і немає ніякої потреби перетворювати супротивників у ворогів. Ключовим інструментом мудрого воїна є слово. Світ такий, як ми про нього говоримо. Адже як ми говоримо - так ми і думаємо. Як думаємо - так і живемо. Воїн слова перетворює цей світ своїми словами. Промови видатних воїнів слова люди читають і перечитують тисячоліттями, вони допомагають зцілиться.

Прагнучи знайти мир у своїй душі мудрий воїн стає миротворцем. Адже всяке дозволене зовнішнє протиріччя дозволяє якийсь внутрішньо. Я вже згадував одного зі своїх вчителів, творця Інституту Глибинної Демократії міжнародного парламентера Макса Шупбаха. Не знаю, для чого потрібна більша мужність вийти без захисту і зброї на зустріч з левами, як це робить Річардсон. Або встати без зброї між двома групами озброєних чоловіків, готових стріляти один в одного. У цій Всесвіті чоловікові завжди знайдеться куди застосувати свою мужність. Битися з собі подібними для цього зовсім не обов'язково.

Чоловічі душі прокидаються - миротворців стає більше. Мудрими воїнами давно розроблені ідеї і принципи інших соціальних інститутів у яких не використовується концепції: ворогів, дурних учнів і неслухняних громадян. Розроблені вони давно, але війна солодка. Солодка відчуттям вищості, яке виявляється дорожче миру в душі.  Саме пробудження мудрості співчуття у свідомості окремих людей і є тим еволюційним процесом, який набагато ефективніше ніж будь-які війни і революції. Але навіть такий легендарний миротворець як Махатма Ганді не посмів розпустити в своїй країні армію, на його думку люди були для цього ще не готові. І в свідомості легендарного миротворця тривала війна. Разом з армією Ганді довелося б прикрити індійську індустрію кіно, засновану на описі подвигів наївних воїнів. Цього індійці йому точно не пробачили б. Війна солодка.

Від армії в 1948 році відмовилася Коста-Ріка і на неї досі ніхто не напав. Напевно, вона дуже маленька і не смачна. Цинічні воїни всіх часів і народів намагалися спрямувати енергію молодих чоловіків у безпечне і корисне для себе русло.

Якщо низький воїн здатний з допомогою з допомогою сили і вміння перевершити супротивника - але рано чи пізно він зустріне більш сильного і йому доведеться пізнати свою слабкість. Воїн, що впав вміє з допомогою майстерності маніпуляцій повертати справу з вигодою для себе, але рано чи пізно зрозуміє, що все життя обдурював самого себе. Наївний воїн рано чи пізно здогадається, що сам є тим, з ким все життя бореться. 

Мудрого воїна чекає розуміння, що його мудрість не безмежна і місцями межує з дурістю. В якийсь момент стає не зрозуміло, чи розумно його втручання в дурні ігри дорослих дітей, що може бути мудрішим залишити їх у спокої. Нехай б'ються і вбивають один одного, хай воюють з власною тінню, нехай намагаються перемогти Дух Життя, називаючи це лікуванням хвороб, нехай добровільно відмовляються від любові, намагаючись принизити і купити жінок і власних дітей. Нехай роблять що хочуть. Зрештою всі вчаться на своїх гріхах.

Повний виток розвитку. Ініціація мудрого воїна. Воїн слова рано чи пізно усвідомлює, що всі суперечності, війни і конфлікти його життя і навколишнього світу є відображенням процесів, що відбуваються в його власній свідомості. Все що виглядає поганим або здається таким несправедливим тому що зачіпає якусь рану в його власній душі. Зцілюючи власні рани - можна перетворити весь світ навколо. Вища військова майстерність. Зцілися сам і тисячі зціляться навколо.

Починаючи зцілювати не зовнішній світ, а світ всередині себе мудрий воїн, стає воїном Духу. Найтяжче випробування, яке тільки можна собі уявити. Найтяжче. Ось куди варто витрачати свою мужність. Проходячи через це випробування воїн Духу очищає свою свідомість, з кожної зціленою раною, з кожної залатаною дірою в душі він стає все більш чистою і порожньою флейтою. І рано чи пізно настане момент, коли всі військові ініціації завершаться.

Повернення блудного сина.

Автор: В'ячеслав Гусєв. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Віктор Юрченко.
0
Ще не підтримано

Так кожна людина за допомогою індивідуального образо-понятійного сприйняття, що залежить також від досягнутого нею рівня розвитку, намагається посягнути Істину, що призводить до подальшого розвитку який є в чомусь неповторний для кожного з нас. Кінцевий результат та цілі нашого розвитку - брати Душу та з цим інструментом прямувати до пізнання Духу - Істини
Перечитай мої статті цікава також твоя думка. Дякую.

Світ це лише відображення Тебе

Коментарі

Зображення користувача Віктор Юрченко.
0
Ще не підтримано

Так кожна людина за допомогою індивідуального образо-понятійного сприйняття, що залежить також від досягнутого нею рівня розвитку, намагається посягнути Істину, що призводить до подальшого розвитку який є в чомусь неповторний для кожного з нас. Кінцевий результат та цілі нашого розвитку - брати Душу та з цим інструментом прямувати до пізнання Духу - Істини
Перечитай мої статті цікава також твоя думка. Дякую.

Світ це лише відображення Тебе

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Фільм "Blueberry"-це шедевр...

Вірю в те, що розумію.