Зображення користувача Чарльз Бейл.
Чарльз Бейл
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Економічне диво Сінгапуру як приклад наслідування для України

30 років – невелика історія для України, але за цей час, наша країна змогла пережити кілька криз, революцій, окупацію, війну, не кажучи вже за постійні політичні потрясіння і чвари.

Але, з кожним роком, кишені можновладців товстішають, а українці – біднішають, з чого виникає питання: - а чи варті такі круті «професіонали» у керма країни та державних компаній цього винагородження, чи варто вже вводити жорстоку відповідальність за їхні дії? Більшість співвітчизників – за другий варіант, адже обіцянки нового президента про посадки – поки не збулися, а народ бажає саме цього, якщо не більшого (смертної кари?).

Якісний приклад для наслідування

Кожного року, парламентарі та президент, продукують безліч законів, які в більшості випадків - ніяк не стосуються економічного зростання. Чому б не взяти як приклад досвід більш успішних країн, які за достатньо короткий проміжок часу досягли неймовірних успіхів в економіці і рівні життя.

Один із яскравих прикладів, на який потрібно звернути увагу – Сінгапур, який завдяки всього одній людині - Лі Куан Ю (перший прем'єр-міністр Сінгапуру 1959-1990 рік) - став провідним місцем в світі для ведення бізнесу з найкращою системою оподаткування. Що поєднує Україну і Сінгапур? На момент здобуття незалежності – обидві країни мають непрості стосунки із сусідами (сусідом), але кожен обрав свій, унікальний шлях розвитку, на жаль – Україна не стала яскравим прикладом концепції «економічного дива».

Здобувши в 1965 році незалежність, крихітна та бідна на той час держава Сінгапур, не маючи ніяких природних ресурсів, армії, підтримки від інших країн, здійснила неймовірне сінгапурське диво. Зараз, Сінгапур - найменш корумпована держава в світі з найбільш ефективною системою управління, з доходом на душу населення близько 61 000 доларів США.

Сінгапур входить у трійку найбільших у світі центрів нафтопереробки на експорт, має найактивніший у світі перевантажувальний порт та є найбільшим у світі виробником підйомних установок, а ще, Сінгапур – країна банків, хмарочосів, красивих доріг та одна з найкращих країн по рівню освіти та охорони здоров’я.

Передумови розвитку Сінгапуру

Являючись британською колонією, британці приклали максимум зусиль для створення передумов розвитку майбутньої країни:

  • побудована переправа через перевал Джохор, що з'єднує острів з материком;
  • запуск залізниці через Малакку до Бангкока.

Відправна точка розвитку країни розпочалась саме з приходу до влади адвоката Лі Куан Ю, китайця за походженням, який створив свій, унікальний підхід, який описав у книзі "Від третього світу до першого". Були створені та випробувані нові методи та схеми, які ще ніколи не використовувались в світі.

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи