Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Дискусія про майбутнє Росії зводиться до питання про майбутнє російської ядерної зброї – Андреас Умланд

Категорія:

Спецтема:

Після розпаду Радянського Союзу розповзання ядерної зброї не відбулося, навпаки, мало місце її значне скорочення. Найімовірніше, що і в питанні політичного майбутнього Росії на Заході буде вироблено консенсус.

230807-andreasumland-1.jpg

Андреас Умланд (Andreas Umland), 1967 р.н.
Андреас Умланд (Andreas Umland), 1967 р.н.

Що виникне на руїнах "путінської держави"? – на запитання haqqin.az відповідає шведський (і німецький) аналітик Андреас Умланд

"Путін створює регіональні приватні військові компанії (ПВК) для того, щоб втягнути у війну в Україні якомога більше людей, збільшуючи кількість відповідальних за прийдешню поразку російської армії та водночас знімаючи провину з себе особисто".

Така точка зору Андреаса Умланда, який із липня 2020 року працює з Києва науковим співробітником у Стокгольмському центрі східноєвропейських досліджень (SCEEUS) Шведського інституту міжнародних відносин, розмовляє українською мовою. На прохання haqqın.az він прокоментував ухвалений Держдумою закон, що дозволяє регіонам Росії мати власні військові компанії.

За словами експерта, такі факти, як збільшення призовного віку росіян до 30 років, надання губернаторам права створювати власні військові формування, дозвіл оснащувати Росгвардію танками, артилерією та іншим важким озброєнням, є наслідком невдач російських військ на українському фронті, де ЗСУ повільно, але впевнено звільняють одну окуповану територію за іншою.

Шведський аналітик переконаний, що невдалий заколот Євгена Пригожина ґрунтовно похитнув позиції Володимира Путіна, оскільки "марш справедливості" вагнерівців викликав масове невдоволення владою як серед представників військової еліти, так і в громадянському суспільстві.

"На відміну від СРСР, у путінській Росії немає ідеології, яка об'єднувала б правлячу еліту, – каже шведський експерт. – У розпорядженні Кремля нема потужної, всюдисущої, всепроникної ідеології, яка вірою і правдою служила радянським комуністам або німецьким нацистам. Росія, начисто позбавлена ідеологічних скріп, тримається виключно на корупції. Отже, варто тільки елітам побачити загрозу безпосередньо в Путіні, як режим неминуче впаде. Думаю, вже найближчими місяцями в Росії можливі серйозні зміни.

Шведський аналітик звернув увагу на те, що розкид поглядів на політичне майбутнє РФ може стати серйозною проблемою всередині західної коаліції, де є різні позиції щодо того, чи повинна перемогти Україна і, навпаки, чи варто допускати поразки Росії. Причому ця дискусія ведеться, в основному, навколо питання про майбутнє російської ядерної зброї.

"Нагадаю, що розколу в питанні наслідків розпаду СРСР не відбулося при тому, що тоді під контролем Москви було набагато більше ядерних боєголовок, ніж сьогодні в Російській Федерації, – зазначає Умланд. – Як відомо, після розпаду Радянського Союзу розповзання ядерної зброї не відбулося, навпаки, мало місце її значне скорочення. Думаю, що і в питанні політичного майбутнього Росії на Заході буде вироблено консенсус".

Умланд зазначає, що закон, який дозволяє губернаторам формувати власні збройні частини, може обернутися в підсумку не тільки протистоянням регіонів із центром, а й війнами між самими регіонами. Адже відомо, що багато російських губернаторів не ладнають один з одним, а на Північному Кавказі не раз спалахували акти насильства між народами, що населяють цей регіон.

"Можливо, Путін вважає губернаторів своїми маріонетками, але те ж саме він думав і про Пригожина, – каже Андреас Умланд. – А потім раптом з'ясувалося, що глава ПВК "Вагнер" здатний відігравати відносну незалежну роль. Тому невідомо, які відносини складатимуться між арміями російських регіонів, підпорядкованих губернаторам.

Також важко передбачити, як поведуть себе армія, Росгвардія, відтепер озброєна танками й артилерією, ну і, звичайно, всемогутня ФСБ. Є достовірна інформація про серйозні непорозуміння між керівництвом силових структур Росії, усередині кожної з яких присутні групи і клани з власними амбіціями і претензіями на лідерство".

Наші інтереси: 

Думка Андреаса Умланда завжди цікава і важлива. Питання ядерного роззброєння Росії може отримати несподіване вирішення. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи