Зображення користувача Чарльз Бейл.
Чарльз Бейл
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 6

Дві сторони маркетплейсів: скільки коштує розробити та як на них продавати

Найбільш поширена форма сайту для торгівлі товарами у мережі інтернет – інтернет-магазини. Але й вони не є найвищою формою торгового майданчика. Великі маркетплейси набирають популярності у всіх сферах торгівлі товарами та послугами.

Що таке маркетплейс

Маркетплейсами називають великі торгові майданчики, які не виступають продавцями, але допомагають їм знайти кінцевого покупця. У реальному житті маркетплейс можна порівняти з супермаркетом чи базаром. Вони не є виробниками товарів, але надають свою площу та свої полиці в оренду для реалізації. При цьому маркетинг маркетплейсу спрямовано на популяризацію себе, але не на популяризацію виробників товарів.

що таке маркетплейс

Чим маркетплейс відрізняється від інтернет магазину

Інтернет магазин:

  • Бізнес на продажі товарів кінцевим користувачам.
  • Дохід магазину формується із додаткової націнки (різниці між закупівельною та продажною ціною).
  • Команда інтернет магазину має стежити за актуальністю цін у каталозі.
  • Питання контролю та розширення асортименту товарів лежить повністю на команді магазину.
  • Лише товари.

Маркетплейс:

  • Бізнес на посередництві між продавцями товарів та кінцевими користувачами.
  • Дохід маркетплейсу формується з комісії від кожної угоди чи будь-якої іншої комерційної послуги у межах майданчика.
  • Команда маркетплейсу не займається ціноутворенням та не стежить за актуальністю цін.
  • Команда маркетплейсу контролює лише ширину та глибину каталогу, асортимент товарів створюється та контролюється самими продавцями.
  • Товари та будь-які послуги.

Скільки коштує розробка маркетплейсу

Якщо 90% інтернет магазинів можна розробити з коробки, тобто використовуючи базовий набір функцій CMS, то з маркетплейсом так не вийде. Як правило це індивідуальна розробка, що ґрунтується на особливостях ніші, для якої він створюється. Тут знову слід зазначити, що на таких майданчиках не обов'язково має бути продаж товарів. Сьогодні велика кількість маркетплейсів працюють у сфері послуг: б'юті, юриспруденція, створення контенту, робота, оренда, криптоактиви тощо.

Зазвичай розробка маркетплейсів з базовим набором функцій, притаманних цьому типу майданчиків, обходиться від $10.000. Все залежить від ваших запитів, від набору функцій, від способів монетизації, від технологій і ще багато від чого. Процес розробки умовно можна поділити на п'ять етапів:

  1. Розробка концепції. Дослідження ринку.
  2. SEO аналіз ніші. Створення ментальної картки майбутнього майданчика.
  3. Розробка дизайну.
  4. HTML-верстка та програмування.
  5. Тестування всього функціоналу.

Термін розробки маркетплейсу: в середньому 10-12 місяців.

Як продавати на маркетплейсах

Це питання переважно цікавить користувачів майданчика. Їх приваблює надійний канал продажів без додаткових витрат на створення свого інтернет-магазину та маркетинг. Якщо ми говоримо про товарний маркетплейс, то почати продавати на ньому досить просто. Додавання позицій до каталогу відбувається за допомогою фіда-даних. Що таке ФІД - це табличний файл, в якому особливим чином названі стовпці, а рядки містять відповідні дані. У ньому міститься така інформація:

  • Назва товару.
  • Ціна.
  • Посилання на зображення.
  • Категорія, бренд, короткий опис та інше, що потребує формату файлу.

Додавання та оновлення даних відбувається миттєво. Багато коробочних CMS інтернет магазинів мають модулі для завантаження та вивантаження фіда даних для найпопулярніших маркетплейсів. Якщо магазину у вас немає, створити такий файл можна через бухгалтерію або вручну.

Єдиний недолік продажів через маркетплейси – це їхня комісія. Якщо ви намагаєтеся торгувати низькомаржинальним товаром, то на вас може чекати невдача. Комісія маркетплейсів від 15-20% від продажу. Враховуючи те, що багато товарних груп мають офіційну націнку від імпортера 10-20%, то ви не просто нічого не зароблятимете, але ще й опинитеся в мінусі. Слід дуже обережно вибирати товарні категорії для виходу маркетплейси.

Джерело: https://seomaker.pro/razrabotka-i-seo-prodvizhenie-marketplejsov

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи