Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чиновники категорії А мали би отримувати по 250 тисяч – голова Нацагентства з держслужби

Світ:

В умовах гострої економічної кризи та величезної діри в бюджеті уряд вимушений економити на всьому. Черга «урізати зарплати» дійшла до держслужбовців. Ця когорта є дуже чутливою через те, що основну частину доходу на держслужбі складають різноманітні премії та надбавки. Чиновників останнім часом перевели на «голі» оклади, що суттєво вдарило по їхніх кишенях.

23052803.jpg

Керівник Нацагентства держслужби Наталія Алюшина (праворуч)
Керівник Нацагентства держслужби Наталія Алюшина (праворуч)

Власне такого треба було очікувати ще після затвердження держбюджету на цей рік, коли видатки міністерств та інших органів влади були зменшені у порівнянні з минулим роком.

Голова Національного агентства з державної служби Наталія Алюшина в інтерв’ю «Главкому» нарікає на перекоси в зарплатах серед різних відомств та розповідає, як доведеться боротися з «накопичувачами відпусток» – тими, хто не ходить у відпустки, але бере за це гроші. Я б відповіла на це чиновниці – треба прибрати опцію оплачуваних відпусток. Просте рішення. Так живуть ті, хто отримує дохід від конкретної роботи або наданої послуги. У таких людей нема оплачуваних лікарняних та відпусток.

Керівниця Національного агентства з державної служби (виявляється у нас є ще й така державна структура!) розказала про абсурдну ситуацію: в когось з чиновників є невикористані відпустки ще з 1999 року. Ви тільки уявіть – люди по 30 років накопичували відпустки, а зараз їм треба виплатити компенсацію. Все й одразу. І вони можуть це вимагати відповідно до судових рішень. А в бюджеті кошти на це не заплановані, каже Алюшина. (Отже, якби були заплановані, то було ОК?)

Чиновниця також бідкається, що початком війни "ми втратили значну кількість держслужбовців. Частина з них, здебільшого жінки, виїхали за кордон із малолітніми дітьми. Дехто перебуває там у декретних відпустках, а коли ця відпустка завершується, звільняється, аби не повертатися в Україну" – і це чудово, на мій погляд! Йде природний відбір. Попри багато розмов впродовж останніх 8-9 років про скорочення чиновницького апарату, скорочення відбувається само собою.

Але ні, не відбувається скорочення – протягом милого року, під час війни, було призначено на держслужбу понад 26 тис. осіб. (Тобто мало в нас чиновників! Війна війною, але чиновників має бути багато).

На сайті Національного агентства з державної служби закликають молодь йти на публічну службу і пропонують головному спеціалісту НАДС зарплату в 11 тис. грн.

Алюшина відповіла, що в зараз чиновники, зокрема, в її структурі працюють більше за ідею, тому що зібрався цікавий колектив. Тобто 11 тисяч грн, на її думку, – це недостатня зарплата рядового чиновника. (Цікаво, чи пані чиновниця цікавилася зарплатами/доходом тих, хто не сидить на державному бюджеті, у кого під час цієї війни дохід скоротився або зник взагалі? Чи чиновники живуть в якійсь іншій країні й не розуміють, що в країні війна, а держбюджет передбачає не тільки їхнє утримання?)

Нацагентство наразі займається реформою оплати праці.

Реформа полягає у встановленні справедливих окладів на основі класифікації посад. Необхідно актуалізувати рівень зарплат і наблизити його до винагороди на типових посадах у приватному секторі, вважає чиновниця Нацагентства. Вона каже, що повністю перейти на ринкові зарплати вони не зможуть (які ринкові зарплати, якщо ви нічого не виробляєте?!). Вона каже, що службовці категорії А тоді мали б отримувати співставні з ринком 250 тисяч грн. (до чого тут ринок?! Пані взагалі тямить, що говорить? Порівнювати зарплати чиновників, які сидять на держбюджеті, з зарплатами платників податків, які цей бюджет наповнюють!) Але добре, що вона хоч розуміє, що держбюджет не зможе такого дозволити.

Тому вони зупинилися на окладі в розмірі 69 тис. грн для першої «сім’ї посад» адміністративного персоналу. Людина, яка йде на посаду державного топменеджера, принаймні розумітиме передбачений рівень винагороди, каже чиновниця. Отже, 69 тис. грн, на її думку, – це мало (треба 250 тисяч грн!)

Чиновниця каже, що зарплатні фонди цього року зменшено в середньому на 20%, а інфляція, за даними Нацбанку, сягає майже 30% (наче інфляція б'є тільки по держслужбовцях!). Відтак купівельна спроможність держслужбовців вже знизилася наполовину (а у не держслужбовців не зменшилася!?). Є посадовий оклад, надбавка за вислугу років і за ранг державної служби. Якщо досвіду державної служби немає, то службовець отримує базовий оклад – від 9 до 12 тис. грн. З премією – до 14-15 тис. У державних службовців нижньої ланки в регіонах ситуація критична, каже Алюшина.

Нагадаємо, раніше голова Нацдержслужби казала, що можна безболісно скоротити третину держслужбовців.

Наші інтереси: 

Знати, як живе каста держслужбовців. Про касту суддів вже прочинилася завіса (маючи величезні зарплати, судді продовжують брати хабарі – тільки вищі – і розкошувати під час війни). До речі, влада України пообіцяла МВФ повернути обов'язкове декларування доходів чиновників.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

На початок цього року середня зарплата українців була 12 644 гривні. Зараз (в травні) – 13 423 гривні. А їм 69 тисяч мало. Треба 250 тисяч! Я б не обурювалася так, якби вони не сиділи на держбюджеті.

 

Коментарі

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

На початок цього року середня зарплата українців була 12 644 гривні. Зараз (в травні) – 13 423 гривні. А їм 69 тисяч мало. Треба 250 тисяч! Я б не обурювалася так, якби вони не сиділи на держбюджеті.