Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чи хочуть москалі війни?

Виявляється, хочуть. Та ще й як! У рейтингу австралійського Institute for Economics and Peace, що показує рівень агресії та прагнення до насильства у країнах світу, куди увійшли загалом 153 держави, Росія за мирними настроями посіла 147-ме місце, а за войовничістю – «почесне» сьоме. Такого от кровожерливого сусіда маємо, і нема на то ради…
Побачивши цей рейтинг, російські аналітики одразу здійняли гвалт. Як же так: Сполучені Штати, котрі постійно з кимось воюють, не потрапити в ТОП! На перший погляд, це дійсно викликає подив. І австралійці таку свою позицію чомусь не пояснюють. Проте, можна здогадатися, чому дослідники з демократичної країни оминули увагою війни світового гегемона.

Якщо становище США перекласти на мову, скажімо, 19-го століття, то Сполучені Штати цілком можна було би назвати світовим поліцейським. Воюють вони, як відомо, лише в тих країнах, котрі самі виявляють найбільшу агресію, загрожують оточуючому світові, порушують на своїй території права людини аж до того, що фізично винищують власне населення. Колишня Югославія, Афганістан, Ірак, а тепер і Лівія – одного штибу держави. Дипломатичні методи впливу на них не діють, і якщо їх не зупинити силою війська, невідомо, до якої біди у цілому світі може призвести їх подальше існування та розвиток у визначеному руслі. Зрештою, у 20-му столітті світ вже попустив спочатку ленінсько-сталінському СРСР, потім – гітлерівській Німеччині. Як результат – голодомори, концтабори, Друга світова війна тощо – десятки й десятки мільйонів жертв. Тож, даруйте, без світового поліцая й тепер не обійтися, і США досі справлялося з тією роллю якнайкраще.

Інша справа, коли слабка країна, опираючись лише на свою примітивну зброю та гарматне м’ясо, постійно загрожує сусідам, шантажує світ та чинить злодійства у будь-який доступний для себе спосіб. Росія тут аж ніяк не може випадати із чорного списку. По-перше, вона несе відповідальність за розв’язання двох світових воєн та маси локальних у 20-му та вже й 21-му столітті (від Фінляндії, розподілу Польщі, окупації Прибалтики у 39-40-х роках до Чечні та Грузії вже тепер). Здавалось би, історія тут ні до чого, але вона все ж формує сучасний менталітет нації. По-друге, чи не Росія встановила найжорстокіший тоталітарний режим на найбільшій частині Євразії, в результаті якого також були винищені десятки мільйонів людей? По-третє, чи не Росія досі не кається у злочинах, аналогічних гітлерівським, а натомість вважає за потрібне відновити СРСР? Нарешті, чи не Росія досі розмахує ядерною палицею, шантажує світ, намагаючись виторгувати собі право на імперську політику? Про насильство й агресію всередині країни – окрема розмова.

Отож, місце Росії під номером сім у списку найбільших кровожер світу видається цілком обгрунтованим. До слова, й Україна у тому рейтингу не така вже й мирна.

Читати повністю ТУТ
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи