Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 6

Критерій святості в аріянстві та чому протестантські країни розвиненіші, ніж православні чи католицькі

Категорія:

Православні люблять говорити, що «бідність – не порок». Протестанти з цим погоджуються, проте додають «так, не порок, але велике свинство».  

170922rigdostatku.jpg

Ріг достатку
Ріг достатку

Неважко побачити, що в сучасному світі найвищого розвитку досягли країни з протестантським віровченням, далі йдуть католики, а найгірші справи у православних. У чому справа?

Почнімо з того, що усі три віровчення є різновидами іудохристиянства. Вони опираються на ті ж самі книги «святого писання», вірять в одноразове земне життя і в те, що після смерті людина потрапляє або в рай, або в пекло. Потрапляння в рай вони називають спасінням душі.

– А в чому відмінність між ними у ставленні до праці й добробуту?

Передусім у мотивації. Згідно з протестантським підходом, уже від самого свого народження людині призначено або рай, або пекло. Особливо відверто це проголошує кальвінізм.

– І як практично вони відрізняють «баранів» від «козлів»?

За життєвим успіхом. Якщо людині призначене спасіння, то Бог їй сприяє, тож вона збагачується і процвітає, а якщо не призначене – то вона бідна і нещасна.

– Чи можна перейти з групи «проклятих» у групу «обраних»?

Можна, але для цього треба докласти значних зусиль. Інакше – гарантоване прокляття і вічні муки в пеклі.  Критерій успіху – економічний добробут і суспільний авторитет.

У католиків нема такого попереднього призначення – вважається, що посмертне існування людини цілком залежить від її волі. Спасіння визначається ретельним виконанням заповідей, обрядів і вказівок церковного начальства. Земний добробут не є критерієм праведності. Як бачимо, стимули до праці значно слабкіші. Важливим компонентом мотивації залишається страх перед вічними муками у пеклі.

– А які стимули у православних?

Вони ще слабкіші. Тут також вважається, що праведність визначається виконанням заповідей, обрядів і наказів начальства. Тут також є страх вічних катувань у пеклі. Проте існує негласне уявлення, що чим бідніше земне життя, тим більшою буде винагорода на небесах. Така собі компенсація згідно з принципом «хто був нічим, той стане всім». Особливо це характерно для московського православ’я, де працелюбність взагалі не є чеснотою. Характерне російське прислів’я: «От трудов праведных не нажить палат каменных». Тобто чесною працею не розбагатієш; понад те, наявність багатства зазвичай вказує на гріховність.

У протестантів навпаки – багатство вказує на праведність. Тож якщо православні кажуть «Бідність – не порок», то протестанти додають «так, не порок, але велике свинство».   

Ось головна причина, чому протестантські країни працьовитіші, заможніші і розвиненіші, ніж православні.

– А який підхід до успіху, святості і багатства в аріянстві?

Тут кардинально інші уявлення про життя і спасіння. Згідно з аріянством, людина розвивається шляхом реінкарнації, тобто багаторазових земних втілень її безсмертного духу. Метою розвитку є перетворення на боголюдину за прикладом Ісуса Хреста і досягнення фізичного безсмертя. Саме це і називається спасінням, а термін «спас» є синонімом терміну «боголюдина».   

При цьому матеріальний добробут розглядається як компонент загальної гармонії. Якщо людина гармонійна всередині, то проявом цієї внутрішньої гармонії є зовнішній лад, гармонійні стосунки з оточенням, відсутність бідності і страждань, наявність достатніх ресурсів для розвитку.

Головний критерій життєвого успіху, праведності, святості – самореалізація у суспільно корисній діяльності. Якщо для цього потрібне велике багатство – то воно має бути. Важливо, щоб людина була його володарем, а не рабом.

Гроші та інші матеріальні ресурси розглядаються  як корисний інструмент. Головне, щоб не було залежності: матеріальні турботи не повинні обмежувати нашу волю. Про це йдеться в оповіданні про багатого юнака: Чи заважає багатство увійти до Царства божого? – очищення Євангелія.

– Що є головним критерієм наближеності до Бога?

Головною якістю божественного є спроможність до творчості: саме тому Бог-Отець називається Богом-Творцем. Тому головним критерієм святості є спроможність до гармонійної творчості.

– Чи можна оцінити, наскільки людина вже наблизилася до стану святості?

– Оцінку можна зробити на основі аналізу того, в якому просторі подій перебуває людина. Є чотири простори – страждань, боротьби, пригод і волі. Вищий рівень Простору волі називається Царством божим.

– Чим визначається успішність наступного втілення людини?

Якість наступного втілення визначається рівнем розвитку, досягнутому у попередньому житті. Це нагадує перехід на вищий рівень у комп’ютерних іграх. Що вищий досягнутий рівень, то кращі стартові умови для наступного втілення.

Це гарна мотивація для самовдосконалення. Тут нема страху. Зате є велике прагнення пізнавати світ, творити корисні речі, відчувати радість дотику до чудесного.  

Наші інтереси: 

Пізнаємо причини успіху і добробуту. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Дмитро Ткачук.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття! Завжди відчував, що з православ`ям щось геть не те! І вже давно намагався розібратися, чому протестантські країни самі успішні матеріально. А в цій статті підтверджені всі мої попередні здогадки.

Змінися сам і світ зміниться навколо тебе!

Коментарі

Зображення користувача Дмитро Ткачук.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття! Завжди відчував, що з православ`ям щось геть не те! І вже давно намагався розібратися, чому протестантські країни самі успішні матеріально. А в цій статті підтверджені всі мої попередні здогадки.

Змінися сам і світ зміниться навколо тебе!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Цим питанням також цікавився Макс Вебер і написав цілу книгу з цього приводу.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Років через 10 опублікуємо статтю: Чому аріянські країни розвиненіші, ніж протестантські.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Тарас Іваницький.
0
Ще не підтримано

Тут проситься додати ще одну дрібничку. Бідність переважаючої маси православної і частково, католицької пастви особливо яскраво простежується на тлі неймовірних особистих статків їхніх поводирів, що свідчить про істинні мотиви і цілі цих юдохристиянських "превелебних" "пресвятих" отців. Без сумніву, перше місце тут впевнено посідає Кіріл і Ко з їх мережами борделів, гуртової торгівлі алкоголем і цигарками та ін.

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

Дякую.

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Зображення користувача Алекс Гун.
0
Ще не підтримано

А в чому вони розвинутіші - цікаво б знати. І навіщо плутати матеріальне з духовним?

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Матеріальне і духовне тісно пов’язані. Скажімо, американська еліта перевершує українську (російську, польську, італійську...) як духовно, так і матеріально.

Алекс Гун каже:
А в чому вони розвинутіші - цікаво б знати. І навіщо плутати матеріальне з духовним?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!