Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 104
  • Переглядів: 112

Здоров’я людини і простори буття – традиційні уявлення і сучасний досвід

Категорія:

Фундаментальне здоров’я є одним з наслідків перебування у Просторі волі. Інші не менш важливі наслідки: ясна свідомість, цікаві справи, гармонійне оточення, наявність достатніх часових і матеріальних ресурсів, можливість творити та самореалізуватися, ставити шляхетні цілі і їх досягати.

230531ostriv-1.jpg

Вгору просування – без краплі вагання!
Вгору просування – без краплі вагання!

Внутрішній стан людини визначає характер подій навколо неї. Спрацьовує принцип «подібне притягується до подібного» і «чисте тягнеться до чистого». Помічено, що вже після десяти днів практики Живого Слова до людини починають притягуватися світлі люди і позитивні події, вона неначе піднімається в гармонійніший простір.

Так само можна спостерігати і зворотний процес: якщо людина вирішує, що уже «всього досягла» і перестає підтримувати світло у своїй душі, вона неминуче накопичує інформаційний баласт, починає притягувати до себе проблеми і опускатися вниз. Це як аеростат на гарячому повітрі, що піднімається вгору тільки доти, доки горить вогонь.

Спостереження за численними прикладами руху «вгору» і «вниз» дозволили сформувати уявлення про чотири простори буття, які існують в нашому житті неначе паралельні площини, або неначе чотири поверхи великого будинку.

На першому поверсі, який більше схожий на підвал, живуть нещасні, принижені, нерідко деградовані люди, які ні у що не вірять, страждають від хвороб, поганих звичок, бідності та інших «негараздів». Цей найнижчий життєвий простір називається Простором страждань.

На другому поверсі також панують негативні емоції, проте тут вирує боротьба – одні нападають, інші відбиваються. Ніхто нікому не вірить, бо навколо повно хижаків, шахраїв і паразитів. У цьому просторі неможливо перемогти, адже це не простір перемоги. Це Простір боротьби. Вічної боротьби.

Третій поверх – це Простір пригод. До нього іноді потрапляють везунчики з другого поверху. На цьому поверсі також відбуваються бурхливі події, тут також може бути купа адреналіну, а проте вже переважають позитивні емоції. Тут багато неймовірних ситуацій і цікавих знайомств. Цей простір дуже мінливий, адже людина не здатна керувати всіма цими пригодами – пригоди керують людиною. Тут неможливо довго утриматися, тож незабаром людина або провалюється вниз, або піднімається вгору – на четвертий поверх.

Четвертий поверх – це Простір волі. Про нього знають тільки ті, хто сюди вже потрапив. Для всіх інших це повна фантастика. Щоб потрапити на цей рівень буття, треба докласти зусиль і зробити свідомий Перехід-IV. Тут не відбувається негативних подій, тому Простір волі – це простір здоров’я і безпеки. У цьому просторі людина керує своїм часом, а це головне мірило якості життя: багатство людини вимірюється кількістю часу, який вона може присвятити виконанню улюбленої роботи. Цей простір є ідеальним для творчості, в ньому найлегше досягаються поставлені цілі.

Можна сказати, що чим вище вгору, тим чистіше, приємніше, легше. Нижні простори «густі» і «в’язкі», в них важко рухатися, натомість чим вище, тим менший опір середовища щодо будь-якої активності. Отже, для досягнення цілі потрібно не одразу ж бігти до неї, а спочатку піднятися вертикально вгору – у Простір волі, а вже потім рухатися у потрібному напрямку. А для того, щоб піднятися, треба скинути інформаційний баласт і наповнити свій аеростат світлом.

Про тісний взаємозв’язок між внутрішнім станом людини і подіями навколо неї було відомо тисячі років тому. Ось фрагмент з індоарійської Бгагавад-гіти (Божественної пісні): «Ті, що перебувають в гуні благочестя, поступово піднімаються на вищі планети; живі істоти, що перебувають в гуні пристрасті, живуть на земних планетах; ті ж, на кого впливає бридка гуна невігластва, опускаються в пекельні світи» (Бгагавад-гіта, 14.18).

Тут йдеться про три простори буття нашого фізичного світу, кожен з яких має внутрішні рівні – плани (площини, «планети»):
• простір волі – «вищі планети»;
• простір боротьби – «земні планети»;
• простір страждань – «пекельні світи».

Проблема адекватного сприйняття цієї істини викликана неточними інтерпретаціями, згідно з якими згадана структура буття начебто стосується тільки духовного світу, тож стає доступною людському духу тільки після його смерті. Насправді така ж сама структура властива і для фізичного світу. Це підтверджується емпірично і, до того ж, відповідає фундаментальному принципу «Що нагорі, те й унизу».

Особливо збиває з пантелику слово «планети», яке відразу ж спрямовує нашу думку геть від Землі – до Венери, Марса та інших планет Сонячної системи. Вживання терміну «планети» в розумінні «плани, рівні, площини» можна пояснити або неточним перекладом з санскриту, або використанням цього терміну в символічному сенсі: «планета» як «план буття». Згідно з Бгагавад-гітою, існує точний зв’язок між планами буття і якістю свідомості людини (гуною): чим вона світліша, тим якісніший простір. При цьому гуна розглядається як головний рушій людини, її внутрішній двигун (гун, ган, гон – те, що жене, рухає, несе, звідси макогон, річка Ганг (потік), дракон-драгон (рушійна сила), статевий гін, гонець (кур’єр), гінкий (швидкоростучий) тощо.

Підтвердженням тісного зв’язку між рівнем розвитку і простором буття є визначення у «Теософічному словнику» (1892) Олени Блаватської: «План: від лат. planus (рівень, площина), протяжність простору або чогось у ньому, фізичного чи метафізичного, наприклад – «план свідомості». В окультизмі цей термін позначає область або ступінь певного стану свідомості, або здатності до сприймання певної групи відчуттів, або дію певної сили, або стан матерії, що відповідає одному зі згаданих».

Перебуваючи в певному просторі, людина зазвичай спілкується з людьми цього ж самого простору. Мати справи з людьми нижчих просторів їй зовсім нецікаво і навіть неприємно, а діяльність людей з вищих просторів незрозуміла, а тому також нецікава. В результаті люди з інших просторів (планів буття) нерідко сприймаються як люди «з іншої планети». Скажімо, людина захоплено розповідає тобі про останні новини міжпартійної боротьби, а ти не можеш зрозуміти, як нормальну людину може цікавити вся ця метушня.

У нинішній період Залізної доби більшість людей і суспільство в цілому перебувають у Просторі боротьби, тому Бгагавад-гіта позначає цей простір як «земні планети». В Арійській традиції «простір більшості» ще позначається словом «світ». «У світі на вас тиснутимуть. Але дерзайте! Я переміг світ» – сказав Ісус Хрестос своїм учням і послідовникам (Іван 16.33). Так само й Григорій Сковорода: «Світ ловив мене, та не спіймав». Очевидно, що «світ» і «світло» – однокореневі слова. Це означає, що первинний і природний стан для «світу» (більшості людей і суспільства в цілому) – це перебування у стані світла, тобто у Просторі волі. Нинішній світ перебуває у неприродному темному стані Простору боротьби, тому відновлення Ладу передбачає повернення людства у сонячний Простір волі. Наголосимо, що перебування в ньому не передбачає бездіяльності. Навпаки – тут кипить робота, але вона осмислена, добре організована, ефективна і завжди приводить до перемоги.

На відміну від усталеної системи з трьох просторів, ми використовуємо систему з чотирьох просторів, в якій додатковим є Простір пригод. Він є важливим індикатором, що дозволяє практично відстежити підйом людини у Простір волі або навпаки – опускання її у Простір боротьби. Простір пригод дуже нестабільний: це простір Переходу, тому з нього швидко вистрибуєш вгору або випадаєш вниз.

У кожному з чотирьох просторів можна виокремити ще по три рівні (підпростори): вищий, середній і нижчий. Наприклад, вищий рівень Простору пригод – це коли тебе несе потік захоплюючих, дивовижних і цікавих подій, на які ти зовсім не можеш вплинути. На нижчому рівні – те ж саме, але з ризиком і адреналіном.

Для того, щоб потрапити у вищий простір, треба обов’язково пройти через проміжні простори. Наприклад, щоб з Простору боротьби потрапити у Простір волі, потрібно обов’язково пройти через Простір пригод.

Якщо повернутися до теми оздоровлення, то варто уточнити: ми займаємось не оздоровленням, а підняттям людини у Простір волі. Фундаментальне здоров’я стає тільки одним з наслідків перебування в цьому просторі. Інші не менш важливі наслідки: ясна свідомість, цікаві справи, гармонійне оточення, наявність достатніх часових і матеріальних ресурсів, можливість творити і самореалізуватися, ставити шляхетні цілі і їх досягати.

Сприйняття реальності чотирьох просторів буття радикально змінює стратегію досягнення щастя.

В кожному з просторів є надзвичайно широкий спектр потенційно можливих сценаріїв розвитку подій, проте всю цю різноманітність об’єднує спільний характер – в залежності від якостей даного простору. Який із цих сценаріїв реалізується – залежить від маси зовнішніх обставин, якими людина не може надійно керувати власною волею. Що вона надійно може зробити, так це піднятися у Простір волі, в якому всі сценарії будуть для неї позитивними.

Це дуже гарна новина! Радіймо! 


Продовження у статті:
Добра Новина про Царство боже.

Про те, як піднятися у простір позитивних подій: Друзі і вороги Царства божого

Додатково: Як перемагати у Просторі пригод


В тему:

Наші інтереси: 

Пізнаємо, як насправді влаштовано наш світ.  

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Простір пригод дуже нестійкий. У ньому неможливо довго затриматися – незабаром або підіймаєшся вгору у Простір волі, або опускаєшся у Простір боротьби з ризиком провалитися ще нижче – у Простір страждань.
Якщо людина відчуває, що опинилася у Просторі пригод, то треба негайно докладати усіх зусиль для руху вгору. Цій ситуації присвячена Цифрона 100-3 Живого Слова в її первинному варіанті:

Цифрона 100-3
Не опускай
Свою гойдалку
На дно збиткової
Каруселі
Там бруд і морок
безутішність
Завжди будь
Чистий
Променистий
Очищайся!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Ось чому існують невиліковні хвороби у нашому "залізному" світі..Щоб піднятися у вищі простори і здобути зцілення,потрібно не дорогі ліки приймати в Ізраїльських клініках,а рухатися по наміченому Творцем шляху-еволюції..а хороше здоров'я це приємний бонус у Вищому Просторі..

Наші Предки планети називали землями.."Піти за три дев'ять земель" означало полетіти за межі Сонячної системи,що складається із дев'яти земель (планет),із яких на третій від Сонця вони жили..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Віолетта Подорожня.
0
Ще не підтримано

В медицині зараз існує таке поняття, як психосоматика захорювання. Яке теж повязує хворобу тіла з хворобою душі. Чим більше знайомлюсь з сайтом, тим більш зручно почуваю себе. З вправами "Око відродження" познайомилася ще 10 років тому. Але залишила їх для себе на пенсійний вік. Поки вибрала для себе іншу зарядку. Мені здається, що я весь час живу у просторі подій. У мене відчуття, що хтось веде мене по життю. У складний час завжди приходе підказка і правильне рішення. Але все ж це при моєму бажанні розвиватися, вдосконалюватися та постійно двигатися тільки вгору.

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Простір пригод дуже нестійкий. У ньому неможливо довго затриматися – незабаром або підіймаєшся вгору у Простір волі, або опускаєшся у Простір боротьби з ризиком провалитися ще нижче – у Простір страждань.
Якщо людина відчуває, що опинилася у Просторі пригод, то треба негайно докладати усіх зусиль для руху вгору. Цій ситуації присвячена Цифрона 100-3 Живого Слова в її первинному варіанті:

Цифрона 100-3
Не опускай
Свою гойдалку
На дно збиткової
Каруселі
Там бруд і морок
безутішність
Завжди будь
Чистий
Променистий
Очищайся!

Все, що робиться з власної волі, – добро!